szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság az Androidot vizsgálta nyolc éven át.

Minden korábbinál nagyobb bírságot szabhat ki az Európai Bizottság a Google-ra, az erről szóló döntést egy órakor közölheti a brüsszeli testület – írja a Financial Times. A büntetés egy nyolc éve tartó vizsgálatot zár le, amelyben azt vizsgálták az uniós versenyügyi jogászok, hogy visszaél-e a mobiltelefonok piacán meglévő vezető pozíciójával az amerikai óriáscég.

A bírság összegét az uniós ügyekben jól értesült lap 4,3 milliárd euróra (1390 milliárd forintra) teszi. Ez jóval magasabb, mint a tavaly kiszabott 2,4 milliárd eurós büntetés, amelyet a Google keresőmotorjának működése miatt szabott ki az Európai Bizottság.

Akkor azt nehezményezte Brüsszel, hogy a techóriás üzleti előnyével visszaélve a keresési találatoknál rendre favorizálja az üzleti körébe tartozó ár-összehasonlító szolgáltatását, a Google Shoppingot. Most amiatt vár büntetés a cégre, mert a bizottság szerint olyan feltételekhez kötötte a mobiltelefonok 80 százalékán futó Android piacterének, a Play Store-nak használatát, amelyek révén jogosulatlan előnyre tett szert, például előírta a Google szolgáltatásainak beépítését az egyes applikációkba.

A vizsgálatról bővebben ebben a cikkben írtunk:

Nekiment az Androidnak az Európai Bizottság, és ezt ön is megérezheti

Még ebben a hónapban megkaphatja minden eddiginél nagyobb bírságát a Google, az viszont már tisztán látszik, hogy nem ez az egyetlen dolog, amit "be kell nyelnie" a cégnek az Android miatt.

(Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!