szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre nő azoknak az aránya a felsőoktatási mesterképzésre jelentkezők és felvettek között, akik a munka mellett a vezetés és szervezés szakot választják.

A legtöbb munkavállaló, aki belevág a vezetés-szervezés felsőoktatási mesterképzésbe, azt tartja szem előtt, hogy az ott megszerzett tudás a tanulás miatt átmenetileg lelassított karrierjükön is nagyot lendít majd. Éppen ezért évek óta tartja előkelő helyét a jelentkezők és felvettek népszerűségi listáján ez a mesterképzési szak: tavaly a második legtöbb felvételizőt vonzotta. A nagy érdeklődésnek megfelelően választék is van bőven: a nagyobb felsőoktatási intézmények kivétel nélkül meghirdették a vezetés és szervezés szakot az általános és a keresztféléves felvételi eljárásban is, így az érdeklődők csaknem 25 különböző ajánlatból válogathatnak. A tavalyi felvételin másfél ezren szerettek volna bejutni erre a szakra, s közel nyolcszázan első helyen jelölték meg a jelentkezési lapon. A keresztféléves felvételin is hasított a „vezszerv”, ott ez vonzotta a legtöbb jelentkezőt. Ráadásul jó esély van állami támogatás megszerzésére is: a tavaly felvett 526 hallgatóból 463 állami ösztöndíjjal tanulhat.

A pozitívumok ellenére a jelentkezők száma évek óta lassan csökken: 2010-ben még 1707 volt a számuk, 2015-ben pedig 1644. Ez azonban nem minden egyetemen érezhető. „Idén több jelentkezőnk van, mint valaha” – mondta a HVG-nek Móricz Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Hozzátette: nem okozott gondot az sem, hogy megfelelő felkészültségű hallgatókat vegyenek fel. Azt azonban ő is megerősítette, hogy a mesterképzésekre egyre nehezebb diákokat toborozni, mert az alapszakot végzett hallgatók növekvő számban folytatják külföldön a tanulmányaikat. Mindeközben mind nagyobb gond a munkaerőhiány is, aminek következtében a legkülönbözőbb cégek, intézmények nagyon csábító ígéretekkel próbálják az alapszakon végzetteket a munkába állásra bírni a továbbtanulás helyett. Móricz közlése szerint az utóbbi két évben emelkedett az esti oktatásra jelentkezők száma is. Ez arra utal, hogy egyre többen próbálják összehangolni a munkát és a tanulást.

Az egyik legrégebbi képzést a Corvinus jegyzi, ahol 2008 óta önálló, akkreditált egyetemi mesterszakként végezhető el az egyik legnépszerűbb gazdálkodási szakirány. A négy féléves, mesterfokozatú (master) végzettséget adó képzés alapozó ismeretek – például marketingmenedzsment, pénzügy – mellett masszív szakmai törzsanyagra épül, így például szervezetelmélet, szervezeti magatartás és vezetés, stratégiai menedzsment, stratégiai emberierőforrás-menedzsment, változásmenedzsment, projektvezetés, folyamatmenedzsment és információtechnológia, és controlling is szerepel a tanrendben. A Corvinuson három szakirányt lehet választani (controlling és teljesítménymenedzsment, emberierőforrás-menedzsment és szervezetfejlesztés), ami kiegészíthető választható tárgyakkal például a közszolgálati és nonprofit szervezetek menedzsmentje vagy a stratégiai innováció témakörében. A Közgáz mesterképzéseire a legtöbben valamelyik házon belüli gazdasági alapszakról felvételiznek, de műszaki, bölcsész és sportszakon végzett diák is felbukkan a hallgatók között. „Nagyon sokféle hátterű és érdeklődésű hallgatóból áll össze egy-egy évfolyam, ami nagyon jót tesz a képzésnek is” – magyarázta Móricz Péter.

A Metropolitan Egyetem nappali mesterszakára sok külföldi hallgató is érkezik, elsősorban a volt Szovjetunió utódállamaiból, Törökországból, arab országokból, Távol-Keletről és Afrikából, valamint Európából. Ilyés Csaba, a szak vezetője, ugyancsak arról beszélt, hogy ők sem érzik még a hallgatói létszám csökkenését: „minden képzést a tervezett létszámban tudunk elindítani”. Az egyetem a képzési paletta szélesítésével igyekszik hallgatóinak érdeklődését fenntartani – legutóbb a controlling és teljesítménymenedzseri specializáció bevezetésével már három területen lehet elmélyedni (a másik kettő az üzleti tanácsadási és a szervezeti mediátori szak). „Egyre több álláshirdetésben jelenik meg a controller, controllingveztő iránti igény, akinek egyre fontosabb szerepe van egy-egy cég életében, s manapság nemcsak egyszerű tanácsadó, hanem a vezetőségnek is tagja” – indokolta a specializáció elindítását a szakvezető, hozzátéve, hogy követik a változó igényeket, és igyekeznek olyan tudást adni a hallgatóiknak, amit azonnal tudnak is hasznosítani. Ezért dolgoznak olyan óraadókkal és oktatókkal, akiknek aktuális vagy az utóbbi 5–10 évben szerzett gyakorlati tapasztalatuk van.

A vezetés és szervezés szak azonban nemcsak gyorsan bevethető és használható tudást, hanem értékes kapcsolatokat is hozhat. A Corvinuson például a végzett hallgatók aktív alumnihálózatot hoztak létre. Ami az érintettek beszámolója szerint a későbbi karrier szempontjából is hasznosnak bizonyul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!