szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ukrajna az elsők közt van a világon feketemunkában és adóelkerülésben, de ez a különleges fajátékokat gyártó cég a legális utat választotta, és nagyon bejött neki.

Hogyan kerülhet egy startup a húsz legnagyobb adófizető közé? Például úgy, hogy a nagyobbak közül sokan nem fizetnek. Ukrajna a világon az elsők között van a feketemunkában és az adóelkerülésben, amelyek egy nemzetközi könyvelői szervezet, az ACCA szerint a gazdaság 46 százalékára jellemzőek. Az angolos nevű Ugears a maga 200 alkalmazottjával így lehet Kijev és környéke húsz (törvényes) legnagyobbjának egyike. De a cég nem elsősorban ezért érdekes, hanem a szíveket megdobogtató, különleges fajátékainak gyors világsikere miatt. Olyan konstrukciók ezek, amelyeknek összeszerelése még gyakorlott barkácsolóknak is napokba telhet. A különleges alkatrészeket számítógéppel tervezik, és lézeres gépekkel vágják ki. Az egyik konstruktőr, Miroszlav Pripilko mérnök büszkesége a többéves munkával megtervezett ló, amely 370 részből áll, felhúzható, és képes végignyargalni a szobán. Összerakása ragasztó nélkül megy, csakúgy, mint a többi modellé. Nem véletlen, hogy a játékok vásárlóinak 85 százaléka világszerte felnőtt.

©

Az ötletgazda, Denisz Ohrimenko négy éve környékezett meg egy tehetős befektetőt, Hennagyij Sesztakot. Akkoriban, pár hónappal a Majdan tér forradalma után, Sesztak úgy spekulált, hogy a gyenge gazdasági helyzet ellenére érdemes befektetni, mert a világ éppen érdeklődik Ukrajna iránt. Így aztán 120 ezer dollárt áldozott a Ugears (magyarul körülbelül: U fogaskerekek, U eszközök) útnak indítására. Az első termék, egy fából faragott névjegykártya-adagoló jól fogyott az ukrán szupermarketekben, de Sesztak persze rájött, hogy nem a szegény Ukrajnában, hanem a világpiacon lehet igazán jól keresni. Ha az első nemzetközi próba kudarcot vall, visszakoztak volna, de a próba nagyon is sikerült. 2015 novemberében a Kickstarter közösségi finanszírozó portálon a fa gőzmozdony és vasúti kocsi a kért 20 ezer helyett 406 ezer dollárt kapott. Azóta özönlenek a megrendelések.

Az Ukrajnában szokatlanul profi marketinghez tartozik, hogy minden egyes termékről pár perces filmecske készül. Látható például, hogyan dolgoznak a teherautó motorházában az apró dugattyúk, hogyan működik a laprugó a versenyautón, hogyan állítható be a kód a fa páncélszekrényen. A járművek természetesen elektronika nélkül működnek; régimódi, felhúzható gumimotor hajtja őket. Sesztak szerint a siker egyik oka érzelmi jellegű: sok vásárló a gyermekkora emlékeinek hatása alá kerül a mechanikus fajátékok láttán. Ma már negyvenféle készletet szállítanak a világ 85 országába, köztük Magyarországra. A Ugears termékei kaphatóak a New York-i Guggenheim Múzeumban is. A májusi hercegi esküvő előtt az angolok is megtalálták az ukrán céget, és a nagy alkalomra készen is lett a négylovas királyi hintó, kis fa-Meghannal és fa-Harryvel. Igaz, ez inkább szuvenír a jóval több alkatrészből álló, izgalmasabb részleteket mutató járműmodellekhez képest.

©

Az igazi áttörés most készül – derült ki nemrég a Süddeutsche Zeitung helyszíni riportjából. A világ Disneylandjei számára 15 ezer készletet rendelt a nagy amerikai álomgyár. A modellek egyelőre titkosak, árusításuk az ősszel kezdődik. És itt kapcsolódik a történet az adófizetéshez és ahhoz, hogy mindegyik alkalmazottat szabályosan foglalkoztatják – átlagosan havi 500 eurónyi hrivnyáért, ami jóval magasabb az ottani átlagnál. A Disney csak olyan vállalatoknak ad megrendelést, amelyek szabályosan működnek, nem zsákmányolnak ki gyerekeket, és méltányos béreket fizetnek. Sesztak beszámolója szerint mindezt az amerikaiak könyvvizsgálói napokig ellenőrizték a Ugears székhelyén.

„Ha nem működnénk kezdettől fogva áttekinthetően és törvényesen, sosem lettünk volna a Disney partnere”

– büszkélkedik a tulajdonos.

A cikk a HVG 2018/22. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!