szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 245 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Július második hetében a Balaton környéki vendéglátóhelyeken tartott ellenőrzést a Nébih. A vizsgálatok középpontjában a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt.

Több esetben idén is a korábbi években tapasztalt hiányosságokkal találkoztak az ellenőrök: visszatérő hiba volt a rovarháló és a higiénikus kézmosási feltételek hiánya, és sok esetben probléma volt a dolgozók érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásával, amely nélkül nem végezhető vendéglátó tevékenység.

Élelmiszerbiztonsági szempontból nincs új a balatoni nap alatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés folyamán Balaton környéki vendéglátóhelyeket is vizsgáltak. A szezon elején, a július második hetében végzett ellenőrzések során a hatóság mintegy 245 kg terméket vont ki a forgalomból, valamint 4 esetben indított eljárást. Részletek: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-szempontbol-nincs-uj-a-balatoni-nap-alatt

Több vendéglátó nem végezte szabályosan az élelmiszerek helyben történő fagyasztását sem. A további szabálysértések között említhető, hogy nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is tároltak az egyes egységekben.

A Nébih végül 245 kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból, valamint négy esetben indított eljárást, ezek jelenleg is folyamatban vannak.

A hatóság az augusztus 15-ig tartó országos akció során még a grillsajtokat, a görögdinnyét és a növényvédő szereket is ellenőrzi, valamint az élőállat-szállításra is kiemelt figyelmet fordít.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!