Az S&P is lemondott a Nokiáról, teljes a trónfosztás

2012. április 27., péntek, 23:30 • Utolsó frissítés: 2012. április 28., szombat, 00:46
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

A Standard & Poor's a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta át a Nokiát pénteken nyilvánosságra hozott...

A Standard & Poor's a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta át a Nokiát pénteken nyilvánosságra hozott döntése szerint - írta a Reuters. A finn telefongyártó társaság első negyedévi bukására reagálva a hét elején már a Fitch Ratings is bóvliként osztályozta a cég kötvényeit, ráadásul mindkét hitelminősítő negatív kilátásokat rendelt a besoroláshoz, további leminősítést helyezve kilátásba.

Az összesen 3,25 milliárd euró értékű Nokia kötvényállomány bedőlése elleni biztosítás ára történelmi csúcsra szökött a Fitch döntését követően, részvényeinek jegyzése pedig tizenöt éves mélypont közelébe 2,732 euróra  zuhant a hét végére. Az S&P semmi jóra nem számít a Nokiától, a hitelminősítőnél úgy vélik, a tavalyi 18 százaléknak megfelelő mértékű visszaesés várható a finn cég forgalmában az idén is. A Nokia részvényei az elmúlt év során több mint 50 százalékkal értékelődtek le, az év eleje óta szembe mentek a piaccal, és 27 százalékot vesztettek értékükből, miközben a Nasdaq OMX Nordic indexe 10 százalékkal emelkedett.

A Nokia menedzsment azzal védekezik, hogy a Microsofttal kötött szövetsége gyümölcsöző lesz, a Windows 8 rendszeren futó okostelefonjaival képes lesz visszahódítani az elvesztett piacot. Az S&P döntésére reagálva a Nokia vezérigazgatója elmondta: a cég egy átalakulási folyamat közepén tart. A trónfosztott Nokiát azonban nehéz lesz újra magasba emelni, miután a legújabb adatok szerint már az 1998 óta sajátjának mondott "a világ legnagyobb mobilcége" jelzővel sem büszkélkedhet.

Az iSuppli NYT Bits által idézett adatai szerint az év első negyedévében a Samsung 92 millió mobilkészüléket dobott piacra, míg a Nokia csak 83 milliót. Symbian rendszerű okostelefonjai alulmaradtak mind az Apple és a Google telefonjaival szemben, a Windows-zal kötött együttműködése eddig csak extra költségeket és veszteséget hozott. A Nokia a Lumiában bízik, de egyre valószínűbb, hogy az sem hozza majd el a fényt az egyre sötétebb éjszakába - a cégnek végleg bealkonyult.

Hagyomány és innováció generációkon át
Hagyomány és innováció generációkon át

A Ziegler Csoport immár a harmadik generáció óta működik családi vállalkozásként. A cég generációról generációra bővült, és fejlődött jelenlegi méretére.

Hirdetés
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az S&P is lemondott a Nokiáról, teljes a trónfosztás
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X