Zárt ajtók mögött tárgyalt titkairól a Facebook

2012. március 22., csütörtök, 13:35 • Utolsó frissítés: 2012. március 22., csütörtök, 13:35
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A Wall Street idei egyik legjobban várt eseménye nagy titokban utolsó fázisához érkezett Kaliforniában.

A Wall Street idei egyik legjobban várt eseménye nagy titokban utolsó fázisához érkezett Kaliforniában. A Facebook vezetői zárt ajtók mögött leültek a hamarosan a New York-i tőzsdére bevezetésre kerülő részvényük ellenjegyzését végző befektetési bankárokkal és a tőzsdei elemzőkkel, hogy a társaság titkait felfedjék előttük. A sajtó elől elzárt találkozón Mark Zuckerberg a pletykák szerint nem vett részt, mert a Facebook tőzsdei bevezetéséig háttérbe akar húzódni - írta a Wall Street Journal.

A Facebook IPO-jához arcát adni nem akaró Zuckerberg eztán is a kézben akarja tartani a termékfejlesztést, ezért inkább lemond a kibocsátás irányításáról. Eljárása szokatlan, csakúgy, ahogy a szakértői feltételezés is, miszerint Zuckerberg a bevezetés után sem folyik majd bele a befektetői és elemzői kapcsolatépítésbe, mégsem meglepetés, hiszen a Facebook tőzsdére vitele nem tartaozott az egyeduralomra törő cégalapító legnagyobb álmai közé.

A Zuckerberg által követett gyakorlat nem egyedülálló, hiszen korábban Steve Jobs is csak esetenként vett részt a negyedéves pénzügyi beszámolókon, ám a cégvezetés által szervezett találkozón is egyértelművé vált, hogy a Facebook rekordértékű 5 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését, melynek eredményeképp az internetes cég többet fog érni, mint a GM, a NYTimes Company és a Spring Nextel távközlési cég együttvéve Mark Zuckerberg a háta közepére sem kívánja.

A Wired magazin beszámolója szerint az IPO-modell bukását igazolja Zuckerberg hozzáállása, aki eztán is mindent meg fog tenni azért, hogy cégét a részvényárfolyam ingazodását figyelmen kívül hagyva továbbra is hosszú távú fejlesztési tervek mentén, saját magánvállalataként vezesse. Ez az ellenszegülés a tőzsdére vitt cégeket vezérlő szabályszerűségekkel szemben azonban segíthet a Facebooknak, hogy a bevezetést sikeresen átvészelje, úgy, hogy közben javára fordítja az IPO előnyeit - a kedvezőbb finanszírozási lehetőségeket vagy az adókedvezményeket.

Hagyomány és innováció generációkon át
Hagyomány és innováció generációkon át

A Ziegler Csoport immár a harmadik generáció óta működik családi vállalkozásként. A cég generációról generációra bővült, és fejlődött jelenlegi méretére.

Hirdetés
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Zárt ajtók mögött tárgyalt titkairól a Facebook
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X