Itt van végre a reptér privatizációs szerződésének lényege

2012. március 08., csütörtök, 22:00 • Utolsó frissítés: 2012. március 08., csütörtök, 22:03
Szerző:


Címkék: ; ;

Közel két hét telt el azóta, hogy váratlanul nyilvánosságra hozták a Budapest Airport privatizációs szerződését...

Közel két hét telt el azóta, hogy váratlanul nyilvánosságra hozták a Budapest Airport privatizációs szerződését, akkor azt gontolhattuk, hogy pár napon belül átrágja magát valaki a több száz oldalnyi adathalmazon és kiderül végre, valóban 500 millárd forintos, vagy még nagyobb kártérítési kötelezettséget vállalt-e az állam arra az esetre, ha bedől a Malév.

Az elmúlt években többször emlegette a sajtó azt a titkos klauzulát, mely a kártérítésről szól, legfőbb ideje volt, hogy kiderüljön, van-e ilyen, illetve mit tartalmaz a szerződés. A részleteket a hvg.hu cikkében lehet olvasni, de a lényeg az, hogy egy igen bonyolult konstrukcióról van szó, melyben nincs záradék, de a szövegből egyértelműen kiderül, mi az ábra a Malév-csőd után.

A szerződés mindkét fél érdekét szolgálta: a Gyurcsány-kormány célja a minél nagyobb privatizációs bevétel volt, amit elért, majd el is költött. A vevő pedig a rekord nagyságú vételárést cserébe valóban komoly biztosítékokat kapott, nem csak pénzügyi ellehetetlenülésének esetére, de például arra is, ha 2006-ban kormányváltás jön és Orbán Viktor - csakúgy, mint korábban - megint vissza akarja államosítani a repteret. 

Ha a reptér nem fizeti a vagyonkezelői díjat, vagy nem törleszti adósságait, akkor a szerződés megszűnik. Ez léphetne életbe a Malév-csőd okozta forgalomcsökkenés után. Az azonban nem derül ki a szerződésből, hogy mekkora utasszámcsökkenés esetén hivatkozhat erre a Budapest Airport. Ilyenkor mindenesetre a BA által használt eszközök visszaszállnak az államra, cserébe az állam köteles egy meghatározott képlet alapján számolt térítést fizetni.

Ebben azonban több olyan változó is van, mely vitatható. Mert a korábban emlegetett 500 milliárd forint nem állna távol a reálistól, csakhogy a reptér a már korábban is csökkenő forgalom miatt nem hajtotta végre maradéktalanul a vállalt fejlesztéseket, ezért az összeg ma mindenképp alacsonyabb lenne, ha a reptér tulajdonosai bedobják a törülközőt. Tehát biztosan vita lenne az összegről.

A reptér tulajdonosainak terveiről egyelőre semmit se tudni, de a magyar állam nyilván nem akarna most többszáz milliót fizetni a visszaállamosításért.

Hagyomány és innováció generációkon át
Hagyomány és innováció generációkon át

A Ziegler Csoport immár a harmadik generáció óta működik családi vállalkozásként. A cég generációról generációra bővült, és fejlődött jelenlegi méretére.

Hirdetés
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Itt van végre a reptér privatizációs szerződésének lényege
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Híres előadókat hozott Budapestre a Prezi és a Ustream

Híres előadókat hozott Budapestre a Prezi és a Ustream

Több mint 900 IT-fejlesztő és mérnök részvételével tart nemzetközi konferenciát Budapesten két sikeres Magyarországról indult startup, a Prezi és a...

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X