Megszedte magát a Shell a drága üzemanyagon

2012. április 26., csütörtök, 14:25
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A Shell várakozásokon felüli nyereséget ért el az idei első negyedévben, hála az meredeken emelkedő olajáraknak és...

A Shell várakozásokon felüli nyereséget ért el az idei első negyedévben, hála az meredeken emelkedő olajáraknak és megnövelt kitermelésének. A Royal Dutch Shell eredményének ismertetésekor jelezte: az extra profitot további fejlesztésekre, és a megemelt osztalék kifizetésére fordítja a társaság. A cég részvénye a csütörtöki kereskedésben felülteljesítő volt, míg az energiaipari papírok átlag 1,6 százalékkal drágultak, addig a Shell árfolyama 3 százalékkal ment feljebb.

Európa legnagyobb piaci részesedésű olajvállalatának nyeresége éves szinten 11 százalékkal, a várakozásokat felülmúló mértékben nőtt az idei első negyedévben, miután a Shellnek tavaly év végén nem sikerült megütnie a piacok által támasztott mércét. A szakértők szerint a kedvező eredmény hosszú távon csak bajosan tartható. A Shell idén tervezett eszközeladásai (melyeknek mértékét a korábban tervezett 2-3 milliárd dollárról most 4 milliárdra növelte a cég vezetése) ugyan segíthetnek, ám ha az olajárak nem maradnak tartósan a jelenlegi magas szinten, a cég profitmarzsa újra zsugorodni kezd majd.

A Shell az év elején a nem szokványos technikákkal zajló kitermelése növelésével tudott javítani eredményén - az elmúlt években végrehajtott fejlesztései, mint a bitumenes homokból történő kitermelés, illetve gázból folyadékká alakított olajfinomítás a jelenlegi magas energiaárak mellett jól kifizetődőnek bizonyultak, ám az olajpiaci helyzet stabilizálódásával a szakértők szerint egyértelművé válhat, hogy a Shell a jövőben nehezen tudja majd megismételni korábbi kiemelkedő teljesítményét.

Hagyomány és innováció generációkon át
Hagyomány és innováció generációkon át

A Ziegler Csoport immár a harmadik generáció óta működik családi vállalkozásként. A cég generációról generációra bővült, és fejlődött jelenlegi méretére.

Hirdetés
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Megszedte magát a Shell a drága üzemanyagon
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X