Ki ez a magyar nevű angol író, aki mindig bevédi Orbánékat?
Kult

Ki ez a magyar nevű angol író, aki mindig bevédi Orbánékat?

Tibor Fischer nevével az utóbbi években leginkább akkor találkozunk, amikor hangzatos szavakkal Orbán Viktor és kormánya védelmére kel nemzetközi lapokban, pedig egykor még világszerte ünnepelt szépíróként ismerhettük. Az 56-os emigráns szülők által Angliában nevelt Fischer még a rendszerváltás idején barátkozott össze a Fidesz-tagokkal, és úgy tűnik, a párt irányváltásai sem rendítették meg.

Kult

Kisgyermekkorunkban tanuljuk meg a párválasztást

Az ember párválasztását a gyermekkori nevelés jóval erősebben befolyásolja, mint a veleszületett hajlamok, ugyanis nevelőszülőknél felnőtt lányok sok esetben a nem vér szerinti apjukhoz hasonló férjet választanak – derült ki a pécsi tudományegyetemen végzett vizsgálatokból.

Kult

Muszlim Európa

Európa egyre inkább az iszlám gyarmatává válik” – nyilatkozta Oriana Fallaci a „La Forza della Ragione” ("Az értelem ereje") címmel megjelent új könyvében. Az ismert olasz újságírónak igaza van: Európa, a kereszténység ősi erődítménye gyorsan meghátrál az iszlám elől – véli Daniel Pipes, a Közel-Keleti Fórum kutatóintézet igazgatója.

Kult

Orosz vallási fundamentalisták a művészet ellen

Az újonnan feléledő orosz keresztény fundamentalizmus fő célpontja a képzőművészet lett. Nem egy kortárs művészeti kiállítást zavartak meg demonstrációkkal, sőt műtárgyrombolással is az új purifikátorok, akik vallásgyalázónak tartják a művészet egy részét.

Kult

Hírek: felejtésre ítélve

A tévénézők csaknem egyharmada azonnal elfelejti a tévében látott híreket – áll egy közelmúltban napvilágra hozott német felmérésben. Az ottani közszolgálati tévék ennek orvoslására igényes hírszolgáltatást ígérnek. A magyar közszolgálat is inkább ezt a modellt követné, mint az amerikait.

Kult

Jó lesz nekünk - Az Európa Kiadó újra koncertezik

A semmiből bukkant fel az Európa Kiadó együttes újra Budapesten. Nem, úgy néz ki, nem folytatják a valamikor 1994-ben befejezett munkát, csak pár koncert erejéig kísért a 80-as évek zenéjének szelleme. De ki játsszon a hivatalosan is európai Magyarországon először, ha nem az Európa Kiadó?

Kult

93 millióért ütötték le a pipázó fiút

A Fiú pipával című képet 1905-ben festette Picasso, új tulajdonosa - jutalékokkal együtt - százmillió dollárnál is többet fizet érte. Giorgio de Chirico olasz futurista festőművész alkotását, A nagy metafizikust a New York-i Modern Művészetek Múzeumában őrizték és a Christie’s aukcióscég árverésén talált gazdára.

Kult

UNESCO-ösztöndíj: barátok közt?

Uniós tagságunkkal a magyar diákoknak is egyszerűbb lehet külföldi egyetemeken tanulni, ám a tanulmányok finanszírozása egyáltalán nem könnyű; felértékelődött hát minden egyes megszerezhető euró. A Magyar UNESCO Bizottság posztgraduális ösztöndíj-pályázatára viszont a mutyizás árnyéka vetül.

Kult

Százmilliós NKÖM-pályázat: az állóvíz és a kő esete

Kihirdették a kultusztárca százmilliós irodalmi pályázatának nyerteseit. Amint várható volt, megosztott díjak születtek. Már jólismert nevek és debütánsok is a névsorban, valamint egy zsűritag is. Hogy volt-e értelme a pályázatnak, nehezen dönthető el.

Kult

Irodalmi Kerekasztal: újra működőképes lehet?

Az Irodalmi Kerekasztalt alkotó nyolc szervezet elfogadta azt a kérdőívet, amelyben részletesen számot adnak tagságukról és működésükről. A normatív szempontok alapján döntenék el, mely szervezetek folytassák tovább a tárgyalásokat a minisztériummal az irodalmi törvényről.

Kult

Firenze: kiállították Leonardo da Vinci autóját

A hétvégétől látható a toszkán városban Leonardo da Vinci több mint ötszáz éve konstruált autója, az emberiség első önjáró járműve. Mindeddig senki nem értette, miként működhetett a félig óraműre, félig gépkocsira emlékeztető háromkerekű szerkezet.

Kult

Felavatták Aradon a Szabadság-emlékművet

Az ünnepélyes avatás több ezer ember és a magyar miniszterelnök jelenlétében, néhány tucat szélsőséges román nacionalista hangoskodása közepette zajlott.

Kult

Folytatódik a Sorstalanság forgatása

"Egész héten erről tárgyaltunk, s ennek alapján született meg az általunk hozott határozat" - mondta Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöke.

Kult

Fesztivál zűrzavar idején

A XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (április 22-25.) meghívottja Németország, s az egyik díszvendég Günter Grass. Egy sikerágazat önmagát ünnepli. Közben májustól egy teljesen új kontextusban kellene megmutatnia magát a magyar irodalomnak. Menni fog?

A címlapról ajánljuk