Dezső András (hvg.hu) Kult

Milyen az igazi sátánista?

A Marilyn Manson-rajongók között sokkal kisebb arányban vannak sátánisták, mint a komolyzenét kedvelők között – állítja egy sátánizmussal foglalkozó, magyar nyelvű weblap szerkesztője, aki – Marilyn Mansonhoz hasonlóan - az amerikai székhelyű Sátán Egyházának tagja. Szerinte a „vérivó, hullákkal táncoló”, mások által sátánistának titulált emberek csak a "konzumkultúra ostoba áldozatai".

Hárs Géza Kult

Operabalhé, maradványképzés és más ügyek

Az NKÖM visszatartja az év végéig esedékes támogatásokat, 26,7 milliárd hiányzik az intézmények és kht-k kasszájából. Bozóki András azt üzente: hitelfelvétellel vészeljék át az időt. Közben Petrovics Emil máris kilépett a munkáját még meg sem kezdő új, operaházi vezetésből, keményen kritizálva a miniszter személyi politikáját. Recseg-ropog a struktúra?

Vélemény

Még egyszer a kisnyomtatvány-megsemmisítésről

Monok István, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) főigazgatója az alábbi írásban reagál a HVG augusztus 13. számában, Weeber Tibor OSZK-munkatárs írására, amelyben kulturális bűncselekménynek nevezi a „Pokol” néven emlegetett kisnyomtatvány-gyüjtemény megsemmisítését.

hvg.hu Kult

Feltámadások Szegedtől Pestig

Sok minden feltámad ezen a héten. Újjáélednek a nyolcvanas évek, hozzánk látogat a The Cure és az Alphaville. Az Örley Istvánról, A Flocsek bukása című kötet szerzőjéről elnevezett irodalmi kör is feltámad egy estére: Szigligeten. Feltámad a science-fiction szelleme, Tevje, a tejesember, a performance már-már temetett műfaja és a tetszhalott Love Parade pesti változata! Programok a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Elhunyt Cserháti "Pityi" István

Cserháti István Bencsik Sándor gitárossal 1980-ban alapította meg a P. Box zenekart, amelyben előbb Varga Miklós, majd az időközben a Dinamitot is megjárt Vikidál Gyula lett az énekes.

MTI Kult

Díjat nyert a Nyócker! Szöulban

Ismét díjat nyert a Nyócker magyar animációs film, az alkotás megkapta az idei Szöuli Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál (SICAF) játékfilmes nagydíját.

MTI Kult

Miniszteri oklevelek a Megasztárosoknak

Miniszteri elismerésben részesült a Megasztár tehetségkutató verseny hat versenyzője, akiket Bozóki András kulturális miniszter jutalmazott augusztus 20-a alkalmából pénteken Budapesten.

hvg.hu Kult

Tv2 kontra internetes tartalmak

A Tv2 Mokka című műsora is szólt arról az építészeti témaparkról, amelyet a hvg.hu cikkben mutatott be. S amelyről a magyar weben először az azsia.net publikált fotókat. A Mokka ezeket is bemutatta, de a képek készítője most sérelmezi: olybá tűnt, mintha a Tv2 sajátjaiként tálalta volna a képeket.

MTI Világ

Hollywoodi vetélkedés szeptember 11-ért

Filmet akar készíteni a 2001. szeptember 11-én történtekről a Universal Pictures is. A cég immár a harmadik a hollywoodi filmipar óriásai közül, amely témául választja a terrortámadás-sorozatot.

MTI Kult

A Krétakör Színház vendégjátéka az Edinburgh-i Nyári Fesztiválon

A budapesti Krétakör Színház péntektől hétfőig szerepel a - helyesírás szabályait "figyelmen kívül hagyva" - Siráj címmel színre vitt előadásával a skóciai Edinburgh-ban, ahol a nyár egyik legrangosabb nemzetközi kulturális fesztiválja zajlik - tudatta közleményében a társulat.

MTI Kult

Lemondott Petrovics Emil, az Operaház főzeneigazgatója

Nem látott garanciát a dalszínház megfelelő működtetésére, ezért lemondott tisztéről Petrovics Emil, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. A volt főzeneigazgató nem kívánt többet mondani lemondásáról.

MTI/hvg.hu Kult

Hét magyar város az EU-kulturális főváros címért

Lejárt az Európa Kulturális Fővárosa- pályázat második fordulójának hatáideje; szerdán délig mind a hét, versenyben lévő város, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron is benyújtotta dokumentációját a kulturális minisztériumnak.

hvg.hu Kult

Kis esti zenék a nagy Duna mentén

Most, hogy a rockfesztiválok utolsó hangjai is lecsengtek, a jazz és a folk lett főszereplő. Mert ugyan vége a Szigetnek, a fesztiválszezon még tart. Szabadtéri, sőt vízi koncertekkel. És vannak ünnepek is, a Mesterségek Ünnepe, no meg augusztus 20., gyerekprogramokkal és (ismét csak) zenével. Programajánló a hvg.hu-tól!

Tóth Zsuzsa Kult

Olcsó kultúra, vagy ingyen nyaralás Kapolcson

Az idén 17. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye a mérleg szerint 200 ezer embert vonzott a Balaton-felvidékre. Ám ez a szám köszönő viszonyban sincs az eladott jegyek számával. Viszont idén is kongtak a vészharangok a fesztivál előtt, hogy kevés a pénz, s ha nem érkeznek meg a támogatások és pályázati pénzek, veszélyben a fesztivál.

hvg.hu Itthon

Nézőcsúccsal zárt a Sziget

Idén valószínűleg megdőlt a Sziget eddigi nézőcsúcsa, a szervezők szerint profitot is hozhat a 13. alkalommal megrendezett fesztivál. A keddi zárónapon, a Good Charlotte koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását, a takarítás pedig körülbelül 10 napig tart.

MTI Kult

Minisztériumi díjat utasított vissza az erdélyi néprajztudós

Visszautasította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által adományozott Csángó-díjat a neves néprajztudós, Kallós Zoltán, azzal indokolva döntését, hogy Magyarországon nincs meg a megfelelő akarat a romániai szorványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására.

Kult

Vasárnap 60 ezren mulattak a Szigeten

A Sziget Fesztiválon vasárnap 60 ezren mulattak, 14 ezerrel többen mint egy évvel korábban ugyanezen a napon. A hétvégén egyébként a rendezvény látogatottsága rekordot döntött.

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával