Itthon

Sportcsarnok a Nyugatiból

Megy a hörgés, hogy a kormányzati negyed miatt esetleg nem fogad majd vonatokat a Nyugati. Pedig az ötlet már jó hetvenéves. Mint ahogy az is, hogy a mai helyén a Délire sincs szükség. Egy európai formátumú építész, Vágó József komolyan hitt az igazában. Hazája azonban nem, és attól is megfosztották, hogy tervezhessen, így a telefonkönyvben ez állt a neve mellett: „magánzó, a genfi népszövetségi palota tervezője”. Holnap ünnepeljük Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Kult

Konfliktusgóc a Leonardo-ünnep hátterében

Háromból három emblematikus szakember hagyta el egyetlen év alatt a debreceni Kortárs és Modern Művészeti Központot, a MODEM-et. A szakmailag kritizált „Az igazi da Vinci” nézőcsúcsokat döntött, de a már tavasszal távozott Bencsik Barna után érkezett művészeti vezető, Pinczehelyi Sándor is elhagyta Debrecent. Közben „csendben” Nagy T. Katalin, a MODEM-ben letétbe helyezett gyűjtemény kurátora, alig, hogy jött, szintén ment. Vajon miért távoztak gyors egymásutánban a vezetők?

hvg.hu Kult

Kína: gyors fejlődés, lassított internet

Sanghaj kissé gőgös és hűvös. Pénz, üzlet, szórakozás, gyarapodás. Itt is ez a jelszó, akár Hongkongban. De talán kevésbé éles a verseny. Itt még nincsenek leosztva a kártyák, megtörténhet, hogy egy induló vállalkozáshoz bekopognak (szó szerint) az utcáról: Jó napot, volna itt egy százmilliós megrendelés... Kínai utazás; harmadik rész: a hvg.hu blogján!

MTI/hvg.hu Gazdaság

Rekord a Sotheby's kortárs művészeti árverésén

Egy nappal a Christie’s aukciós ház kortárs képzőművészeti árverése után a rivális Sotheby’s is rekordot jelentett be: szerda esti New York-i árverésén több mint 315 millió dollárért (kb. 55,125 milliárd forint) keltek el a modern műkincsek.

hvg.hu Kult

Csoportterápia groteszk élethelyzetekkel

Ezen a hétvégén sem fog unatkozni, aki egy kis kulturális csemegére vágyik: az Örökmozgóban a legnépszerűbb cseh filmek közül szemezgethetünk, a PeCsában fellép a Helloween, a capoeira-rajongóknak pedig brazil harcművészeti és kulturális fesztivál.

MTI Kult

Dokumentumfilm készült a Fehér Gárdáról

A Hódmezővásárhely és Orosháza közötti pusztákon, a helyi fiatalokból 1949 nyarán létrejött ellenállási mozgalom, a Fehér Gárda történetéről készült dokumentumfilmet mutatnak be csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont múzeumban.

MTI Kult

Gát György december 20-ra ígéri A kis Vukot

December 20-ra készül el A kis Vuk; a 3D-s animációs filmet várhatóan karácsony és szilveszter között mutatják be a magyar mozikban - közölte Gát György, az alkotás producere.

HVG Hetilap

Siratóférfiak

Utódai búcsúztatására is mintául szolgált negyedszázada a - visszafogott magyar sajtó által a béke apostolaként elparentált - szovjet pártfőtitkár temetési ceremóniája.

hvg.hu Kult

Rejtett dallamot találtak Da Vinci festményében

Az Utolsó Vacsorában talált elrejtett dallamot Giovanni Maria Pala olasz zenész és informatikus, aki múlt pénteken megjelent, La Musica Celata c. könyvében számolt be felfedezéseiről.

MTI Itthon

Fotóaukciót rendeznek a koraszülöttekért

Fotóaukciót hirdetett a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika javára a N.A.P. Alapítvány és a Reuters, a világ vezető gazdasági információ- és hírszolgáltatója.

hvg.hu/MTI Kult

Elhunyt Norman Mailer

Elhunyt Norman Mailer, a kortárs amerikai irodalom egyik óriása. A New York-i Mount Sinai kórházban halt meg 84 éves korában, veseelégtelenségben, helyi idő szerint szombat hajnalban.

Kult

Mennyit ér egy sorozatgyilkos története?

Villamosszékre ítélték, végül méreginjekcióval végezték ki az "első sorozatgyilkos nőként" elhíresült prostituáltat, aki 7 férfit ölt meg. Nick Broomfiled a börtönbe kerülése idején és a kivégzése előtt is forgatott filmet a nőről, akit nagyon szeretett a kamera. Az Aileen Wournos: egy sorozatgyilkos kiárusítása című 1992-ben készült dokumentumfilmet szombaton mutatják be a Verzió filmfesztiválon.

Gramofon

Észak-indiai nagymester a Trafóban

Amjad Ali Khant volt szerencsém két évvel ezelőtt Indiában hallani. Az akkori koncert furcsasága, hogy az észak-indiai művész hazájában ugyan, de mégis idegenként, a dél-indiai Chennai zeneakadémiáján adott koncertet, és a büszke déli közönség mindig tartózkodva fogadja az északi zenészeket. Most Budapesten hallottam újra, és a különbség megrázóan nagy volt. A hindusztáni klasszikus zene mestere olyan élményt adott nekünk, amely lecke, mese, harmónia és katarzis is volt.

MTI Itthon

Végrehajtó járt a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum csak a végrehajtó fellépése nyomán, pénteken adott ki egy XVII. századi műkincset, amelyet a bíróság két éve jogerősen Sigray Antal örököseinek ítélt - közölte az örökösök ügyvédje.

hvg.hu Kult

Forum Európa Lelkéért

Konrád György író nyitja meg a Pécsett november 10-én tartandó nemzetközi konferenciát, a Forum Pécs – Soul for Europe (Európa lelkéért) rendezvényt, amelynek témája a civiltársadalom, a politika és a közigazgatás egymáshoz való viszonya, illetve az, hogyan járul hozzá a kultúra a városok és a régiók sikeres fejlődéséhez.

Kult

Munkanélküli, májrákos és cukorbeteg. Ki segít neki?

Munkanélkülinek lenni cudar dolog. Ennél már csak az cudarabb, ha megváltozott munkaképességűek vagyunk. Tovább ront a helyzeten, ha vidéken, lehetőleg egykori bányászvárosban élünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk ép ésszel felkelni minden olyan napon, amikor úgy érezzük, nincs miért. A Verzió filmfesztivál filmjét ajánljuk.


A címlapról ajánljuk