Új, sokkal menőbb korszak kezdődött a sorozatok világában
Kult

Új, sokkal menőbb korszak kezdődött a sorozatok világában

Félő volt, hogy a sokszínűség csak hangzatos, de tartalom nélküli jelszava lesz az idei Emmy-gálának, aztán több szempontból is történelmi díjátadó lett a tévés világ nagy ünnepéből. Először kapott díjat meleg, fekete nő, muszlim színész, és a hollywoodi sztereotípiákat meghazudtolva egy hatvanon túli színésznő is karrierje csúcsára ért a gálán. És itt megtörténhetett az is, hogy a legnagyobb álló ovációt nem filmes művész, hanem egy szépíró kapta.

MTI Kult

Új magyar zeneletöltő portál

Dalok.hu néven új internetes portál kezdte meg a működését. A zenészeknek és zenehallgatóknak egyaránt sokat ígérő új médiát szerdán, éppen a zene ünnepén mutatták be a Jövő Házában.

Monitor

Che Guevara-fotók és -imázsok

A világ legtöbbet másolt fotójának tartják a Che Guevarát hős gerillaként ábrázoló 1960-as Korda-fényképet, amelynek utóéletéről, kultikus jelképpé, divatcikké válásáról nyílt kiállítás Londonban. Havannában ezzel egy időben megjelent a forradalmár életéről készült első multimédiás kiadvány.

hvg.hu Kult

Bollywood, buli, Budapest

Vagy a kultúra, vagy a vébé? Nem egészen: a meccsek között és után millió remek program vár. Indiai filmek Budapesten, kiteljesedő fesztiválszezon országszerte, múzeumok hosszú éjszakája, határon túli színházak mustrája Kisvárdán, New Orleans Sopronban...nem akármi! A hvg.hu segít választani.

MTI Kult

A Prodigy is jön a Szigetre

Újabb sztárfellépőkkel bővült a Sziget fesztivál zenei programja: a Prodigy zenekar is visszatér a Hajógyári szigetre, ahol tíz évvel ezelőtt már adott egyszer koncertet.

Gramofon

Vonópárbaj jazzritmusban

A hazai kultúrtámogatási viszonyokat ismerve csoda, hogy hét év után még működőképes ez a tiszteletre méltó kezdeményezés, és – noha 2003 után két év kényszerű szünet következett – továbbra sem lankad a szervezők lelkesedése, hogy a magyar jazzutánpótlás reménységeit helyzetbe hozzák.

Gramofon

Olasz módra: Pesten járt a Milánói Scala zenekara

Bő két hónapja járt Budapesten az európai „koncertcirkusz” egyik jelentős porondmestere, Daniele Gatti. Akkor saját zenekara, a londoni Royal Philharmonic Orchestra élén adott feledhető hangversenyt a kongresszusi központban. Most földijeivel, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekarával érkezett hozzánk, és nagy kedvvel, jó formában, élvezettel muzsikált. A hatás nem is maradt el.

MTI Kult

Salvador Dali-kiállítás nyílik Szegeden

Salvador Dali katalán-spanyol festőművész több mint száz alkotásából nyílik kiállítás szeptember 1-jén Szegeden - jelentette be Botka László polgármester szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

hvg.hu Kult

Bulldózerrel a kultúra ellen Szlovéniában?

Hamarosan keserű véget érhet egy tizenhárom éve jobbára álomszerűen kezdődött történet a szlovén főváros, Ljubljana kulturális életében. A város térképéről eltűnhet a Metelkova nevű intézmény, ennek egyértelmű jeleként a városi vezetés június 14-én egy bulldózert küldött a területre. Szándékosan nem épületet, hanem területet írtunk, hiszen a Metelkova egy volt katonai létesítmény-együttes a szlovén főváros viszonylag centrális helyén, nem messze a belvárostól.

hvg.hu Kult

Amerika kiadó - interjúkötet Menyhárt Jenővel

„Miről szól a rock and roll? Szól valamiről egyáltalán?“ Ez az utolsó a kérdések sorában, hányadik is volna, nem lehet máskor kérdezni, csak a beszélgetés legvégén. Para-Kovács Imre kérdezi Menyhárt Jenőtől. Ami pedig történik előtte vagy 400 oldalon át, az egy kulturális szakadék, hogy nem mondjam, árok betemetése. Nem a kérdező és az interjúalany között húzódik ez az árok, hanem a magyar kulturális térben, a magyar nyilvánosságban.

MTI Kult

Elhunyt a Bizottság alapító-gitárosa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni, akit a közönség csak úgy ismert a Bizottság zenekarból, mint a "Dunakanyar Legjobb Gitárosa". A Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának tagja volt, a Világűrharmónikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója.

Világ

Rekord áron kelt el egy Klimt portré

A New York Times jelentése szerint rekord áron, 135 millió dollárért kelt el árverésen Gustav Klimt (1862-1918) osztrák festőművész Adele Bloch Bauert ábrázoló portréja. A képeket a bécsi Belvedere Galéria februárban adta át az örökösöknek, akik készek lettek volna 300 millió dollárért (82,3 milliárd forintért) eladni az öt festményt az osztrák államnak. Ausztria azonban nem tudta kigazdálkodni az összeget.

MTI Kult

Soros beszáll a Fesztivál Zenekarba, de feltételei vannak

A Budapesti Fesztivál Zenekar saját kezdeményezésre 2007-től 450 millió forinttal járul hozzá az együttes fenntartásához, s ezzel a költségek harmadát vállalja magára a Fővárosi Önkormányzat és a kulturális kormányzat mellett - jelentette be Körner Tamás ügyvezető igazgató.

MTI Kult

Mit és mennyit olvasnak a diákok és tanárok?

A Sorstalanság, az Abigél, a Tüskevár, valamint a Harry Potter a diákok kedvenc olvasmánya egy most elkészült felmérés szerint, amiből az is kiderült, hogy a lányok sokkal szívesebben vesznek kezükbe könyvet, mint a fiúk, s az olvasási kedv később, a munkavállalás idején sem változik.

MTI Kult

Arkan özvegyének megakoncertje volt Belgrádban

A könnyűzene nyugati sztárjait szinte megszégyenítve, szerény becslések szerint 150 ezres tömeg előtt tartott szombat este koncertet Belgrádban Szerbia első számú popcsillaga, a Ceca művésznevén ismert Svetlana Raznatovic, a leghírhedtebb délszláv szabadcsapatvezér, Arkan özvegye.

MTI Kult

Pintér Béláék fődíjával zárt a POSZT

Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabja lett a VI. Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása, de négy másik alkotás az elismerések háromnegyedét söpörte be a POSZT rendezvényeit záró díjkiosztón a baranyai megyeszékhelyen szombaton.

Papp László Tamás Vélemény

Debreczeni Gyurcsányról: kímélő üzemmódban

Debreczeni József Gyurcsányról írt opusza, "Az új miniszterelnök" – amit a szerző és főhős együtt dedikált a Könyvhéten - olyan, mint az Elvarázsolt Kastély tükreinek fonákja. A főként Gyurcsány és holdudvarának közléseire épült mű nem szörnyűbbet, hanem jobbat igyekszik mutatni a tényeknél. Mint egy kényes ruhaneművel telepakolt mosógép, beáll kímélő üzemmódra.

Kult

Fesztiválfinanszírozás, avagy támogatott Viagra

Akárcsak tavaly, idén is felhangzott a rendes évi jajkiáltás a Művészetek Völgyéből. Aláírásgyűjtő ív járt körbe a neten, amely már címében is (Segítség! ) jelezte, itt egyenesen a Magyar Köztársaság kormányához és „az üzleti élet szereplőihez” interveniálnak a főszervezők: Kapolcs költségvetése megint nem állt össze. Eközben országosan, évente 4,5 millióan járunk fesztiválozni.


A címlapról ajánljuk