MTI/hvg.hu Világ

Terminátor 4. Schwarzenegger nélkül

Hamarosan megkezdődnek A halálosztó 4. című film előmunkálatai, ám Arnold Schwarzenegger nélkül, aki egyébként is kormányzói teendőivel van elfoglalva – olvasható a Los Angeles-i E! Online szórakoztatóipari hírportálon.

MTI Kult

Elhunyt Csaplár Ferenc, a Kassák Múzeum igazgatója

Életének 67. évében elhunyt Csaplár Ferenc kandidátus, a Kassák Múzeum igazgatója - tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Az irodalomtörténészt, kritikust, aki 1976 óta vezette a PIM fiókmúzeumaként működő óbudai Kassák Múzeumot, szerdán este érte a halál.

Itthon

Büdös cigányozás a Madách Színházban

Nyílt próbán "büdös cigányozta" Balog János színművészt egy táncos a Madách Színházban. Az intézmény fegyelmi eljárást indít a táncos ellen – értesült Roma Sajtóközpont.

MTI Kult

Michael Moore-t a Kuba elleni embargó megsértésével vádolják

Vizsgálatot indított az amerikai pénzügyminisztérium Michael Moore amerikai dokumentumfilm-rendező ellen amiatt, hogy a filmes legújabb alkotásának forgatási munkái során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót - közölte a The Smokin Gun amerikai internetes portál helyi idő szerint csütörtökön.

MTI Kult

Megérkezett Budapestre Dzsingisz kán öröksége

Megérkezett Budapestre a mongol birodalom történetét bemutató kiállítás, a "Dzsingisz kán és öröksége" című tárlat anyaga - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

MTI Kult

A Csak szextől kedvet kaptak: magyar filmek a cannes-i filmvásáron

Hét magyar filmmel és saját standdal lesz jelen a Hungaricom Kft. a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron; a Marché du film elnevezésű mellékprogramban mutatják be először a Nyócker producerének Zuhanórepülés című alkotását - hangzott el a filmforgalmazó cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Megvan az ellopott Lotz Károly-kép, de a tolvaj még nem

Körözik azt a képtolvajt, aki társával még áprilisban ellopott egy idős hölgy lakásából három értékes alkotást; a képek közül a legértékesebb darab, Lotz Károly A zene allegóriája című festménye már megkerült, így azt visszaadták tulajdonosának - közölte Kovács László rendőr ezredes szerdán.

hvg.hu/MTI Kult

Told el a talicskát!

Szigliget: magyar színmű ősbemutatója a Nemzetiben. Jelszó: a papír kékre vált - filmdráma az 1989-es Romániáról. Fotók Mauthausenből; először Magyarországon. Szimbiózis: kulturális antropológiai fesztivál a KÉK-ben. Csak hang legyen és tér: Hortobágyi László a MOME-n. Egy új képregényelméleti kötet. Hi tech barkácsolás: internetről vezérelhető tárgyak egy workshop-on. Ha mindenből elég volt: talicskatoló verseny Hosszúhetényben.

hvg.hu Kult

Az évad legjobb kortárs tánc előadásait díjazták

Kedden délelőtt átadták a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjakat. Réti Anna és Hotrváth Csaba táncművészek részesültek díjban munkájukért.

MTI Itthon

MTA-közgyűlés: nem kapunk elég pénzt

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt javasolta a Magyar Tudományos Akadémia 177. közgyűlésén kedden, hogy kezdődjenek tárgyalások a tudós testület és a kormányzat képviselői között a több évre szóló költségvetési támogatás meghatározásáról.

Gramofon

Közepesen erős nosztalgia

Azt hittem, tréfát űznek velem, amikor a nyolcvanas évek közepén megtudtam, hogy a Mezzoforte izlandi csapat. Gyerekként az előítéletek még fontosak voltak: azt gondoltam, ilyen profi, húzós, napsugaras zenét a messzi Északon bizonyára nem is lehet előállítani. Pedig lehet. Magyarországon most másodszor hallhattuk őket.

MTI/hvg.hu Itthon

Elhunyt Gömöri Endre újságíró

Elhunyt Gömöri Endre Pulitzer-emlékdíjas újságíró kedden Budapesten. A médiában több mint fél évszázada dolgozó szakembert 85 éves korában, hosszú betegség után érte a halál – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Gömöri Endre publicistát, külpolitikai elemzőt, a MÚOSZ tiszteletbeli elnökét a szervezet és a Figyelő hetilap saját halottjának tekinti.

Kult

Múzeumi brandépítés kül- és belföldön

A múzeumok a kulturális turizmus fontos célpontjai, a legnagyobbak több millió látogatót fogadnak évente. A nemzetközi trendek között figyelmet érdemel az az egyre nagyobb szabású terjeszkedés, amelynek példái közé tartozik a belföldön már három fíliával is gazdagodott Tate vagy a legnagyobb transznacionális múzeumként számon tartott Guggenheim.

hvg.hu Kult

Tizennyolcezer meztelen ember Mexikóváros főterén

Spencer Tunick New York-i fotóművész projektjének keretében 18 ezer polgár állt modellt meztelenül Mexikóvárosban a főtéren- számol be az AP. Az önkéntesek különféle testhelyzetekben formálták meg a hatalmas "testfolyamot" az alkotás kedvéért.


A címlapról ajánljuk