Gramofon

Világszínvonal a Zeneakadémián: a közhelyeken túl

Jó volna néhány kicsorbult jelzőt, megkopott kifejezést kiélezni, megfényesíteni. A „mindenható” marketing nullára amortizálta a világhírű jelzőt, a kirobbanó siker kifejezést. Így ki hiszi el nekem, hogy szombaton este a Zeneakadémián két világszínvonalú énekesnő aratott kirobbanó sikert?

hvg.hu Itthon

1989-2007: szex, hazugság, videó

Taxisblokád, székházügy, koronaúsztatás, apartheid, Y2K, 9/11, Zámbó Jimmy és Bestiák. Kattintson és nézze meg, kik voltak a legnépszerűtlenebb politikusok, mik voltak a legfontosabb, legviccesebb események Magyarországon és a világban 1989 és 2007 között. Kinek az albumából fogyott a legtöbb, és kik voltak a zenei élet azon nagy ígéretei, akiket mára méltán elfeledtünk. Időutazás videókkal és fotókkal.

hvg.hu Kult

ORTT: az MR2 nem teljesíti közszolgálati kötelezettségét

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint az MR2-Petőfi Rádió nem tesz eleget a médiatörvényben foglalt közszolgálati követelményeknek. Az ORTT-vizsgálat megállapításait szerdai közleményük foglalja össze; amely egyben párbeszédet is szorgalmaz a közszolgálati szerepről.

Gramofon

Egy koncert, ahol minden rendben, de mégsem

Az Adam Pieronczyk–Anthony Cox Quartet koncertje mint az első Take Five-beli nemzetközi produkció mindenképp bevésődik a jazzkocsma történelemkönyvébe. Ám azok számára, akik ez alkalommal jártak először a klubban, inkább maga a hely marad emlékezetes. E sorok írójával sem történt másként.

hvg.hu Kult

Ez a város egy távoli bolygó

Budapest Rules: város és művészet a Knoll Galériában. Élők és holtak archívuma a Centrális Galériában. Kleist Amphitryonja Kaposváron. Kultúrák Közötti Párbeszéd: a Tilos Rádió Ausztrál Partyja. És persze filmek! A Szemle elmaradt nyitóvetítése: A londoni férfi a mozikban. Valamint 18 versengő nagyjátékfilm, harminc dokfilm és seregnyi más mozgókép. A 39. Magyar Filmszemle és még sok minden más; ajánlatok a hvg.hu-tól!

Bari Máriusz Tech

Coelho: a kalózkodásból pedig igenis van pénz

A könyvek ingyenes terjesztése mellett foglalt állást a világhírű író, Paulo Coelho. Mivel kiadói nem voltak hajlandóak ingyenes példányok terjesztésére, a szerző a fájlcserélő szolgáltatásokat kihasználva teszi elérhetővé regényeit. Ezzel szerinte akár százszor nagyobb eladásokat is el lehet érni.

MTI/hvg.hu Kult

EU XXL: Víg Mihály az év filmzeneszerzője

Az év filmzeneszerzője díjjal tüntetik ki a nyolcvanas évek hazai underground zenei színteréről indult Víg Mihályt. Tarr Béla filmrendező állandó alkotótársa az EU XXL filmfesztiválon a napokban Ausztriában díjazták - tájékoztatott a Magyar Filmunió hétfőn.

hvg.hu Kult

A MIDEM klasszikus díjára magyar esélyes is van

Cannes-ban szerdán lesz a MIDEM Classical Awards zenei díjainak kiosztó gálája. A vasárnap óta tartó hatalmas zenei vásár évről évre több kategóriában osztja ki díjait az elmúlt év legjobb lemezfelvételeinek és előadóinak.

MTI Itthon

Hárman akarnak köztévé-elnökök lenni

Hárman nyújtották be pályázatukat a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára - értesült kuratóriumi forrásból percekkel a határidő hétfő délutáni lejárta után az MTI.

Bari Máriusz Tech

Minden magyarra jut egy filecserélő

A The Pirate Bay névre keresztelt, eredetileg svéd torrent-oldal hosszú ideje áll a szerzői jogi csatározások középpontjában. A site nemrégiben kiadott nyilatkozata szerint jelenleg a világ legnagyobb filecserélőjeként tekinthetünk már rá, mivel több mint 10 millió felhasználója van, akik több mint 1 millió anyagot osztanak meg egymás között.

MTI Kult

Törőcsik Mari kapta a Páger Antal-díjat

Törőcsik Mari kapta idén a Páger Antal-díjat; a kétszeres Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

MTI Kult

Öt Arany Sas Mihalkovnak

A 2007 legjobb filmje címet Nyikita Mihalkov 12 című, Oscar-díjra is jelölt, Velencében Arany Oroszlánt nyert alkotásának ítélte oda az Orosz Filmakadémia, s az alkotás további négy kategóriában is nyert.

Shake

Artokraták

Kevéssé ismert, hogy a művészetpártolásban fogalommá lett firenzei Medici-dinasztia tagjai - akiknek működéséről e héten nyílik kiállítás - sokszor nem éppen széplelkekhez illő módon sarkallták alkotásra a művészeket.

MTI Világ

Stone, Clooney, Gere, Connery: ne legyen független Koszovó!

A Koszovó megtartásáért foggal-körömmel küzdő Szerbia onnan kapott váratlan, s igen értékes segítséget, ahonnan valószínűleg egy csöppet sem számított rá - Hollywoodból, a világ filmfővárosából. Politikai döntések meghozatalára ugyan nem, de szimpátiakeltésre annál inkább képes sztárok fogtak össze, s karolták fel a dél-szerbiai tartomány függetlenségét elutasító belgrádi álláspontot.

MTI/hvg.hu Kult

Öten pályáznak a Ludwig Múzeum főigazgatói posztjára

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatói posztjára öt pályázat érkezett be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz (OKM) határidőn belül – közölte a tárca sajtóosztálya. A hivatalos kiírás magyar szakembereket keres; a hvg.hu négy lehetséges névről tud.

Bari Máriusz Tech

Befellegzett a japán irodalomnak?

A képregények után már a könyvek is egyre nagyobb teret hódítanak a japán mobilhasználók körében. A New York Times által megszerzett 2007 decemberi bestseller-összesítésből kiderült, a tavalyi év legfogyasztottabb regényei közül ötöt telefonon írtak, mobilos közönségnek. A közvélemény a hagyományos irodalom halálát emlegeti.

Gramofon

Klasszikus modernek pazarul

Az UMZE Kamaraegyüttes koncertjének nagyobbik része Anton Webern, Arnold Schönberg és Igor Stravinsky műveiből állt. A válogatott muzsikusokból álló formációt Kocsis Zoltán dirigálta; a hangverseny – különösen az első rész – nagyszerű volt. A Gramofon Zenekritikai Műhely kritikusa elemez.


A címlapról ajánljuk