ISSN Shake

„Akkora épp farkad, mint orrod”

Ma is virul az a balhiedelem, hogy egyes testrészekből következtethetünk a férfiak hímtagjának, illetve a nők vulvájának nagyságára és alakjára. A néphit gyökerei, naná, hogy az ókorba nyúlnak vissza.

HVG Hetilap

Politika, hamburger, szentség

Magyarországon most rendeznek először kiállítást szoc-art műalkotásokból. A művészettörténetben is unikum, hogy egy stílus egy korábbi másik kifigurázását tűzi ki célul.

MTI Kult

Elhunyt Jászai Joli színésznő

Életének 102. évében elhunyt Jászai Joli színésznő. A csaknem százéves koráig aktív művésznőt pénteken Piliscsabán érte a halál - tudatta a család hétfőn.

hvg.hu Itthon

Garázdaság gyanújával vizsgálják a Sirálynál történteket

Nyomozást indított garázdaság gyanújával a rendőrség azt követően, hogy egy provokatív darab előadása után verekedés tört ki a hétvégén a Sirály nevű terézvárosi szórakozóhelyen - értesült a HavariaPress. Közben Léderer András szabad demokrata politikus szolidaritást vállalt a bántalmazottakkal.

Gramofon

Zsenik, villámlátogatáson és tartósan hazánkban

A világ egyik legsikeresebb hegedűművésze két koncertet adott Budapesten. Mindkétszer egy univerzális zenei zseni, Kocsis Zoltán társaságában. A vendég elment, és ezúttal rövidebb emlékezetű produkciót nyújtott. A zseni viszont itthon marad velünk, s e két koncertjére örökké emlékezni fogunk.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Madách-menet: rátámadtak a "botrányszínmű" rendezőjére

Vasárnap éjjel a Sirályból hazatérő nézőket és a rendezőt ugyan maszkos alakok megtámadták és bántalmazták, de a premier megvalósult. Az előadás, jelentjük, teljesen ártalmatlan. A Sirályban szombaton bemutatott darabnak sem Madách Imréhez, sem a pornó műfaji sajátosságaihoz nincs köze. De akkor mihez van?

Kult

Hobo-koncert - Presser nélkül

Telt ház előtt tartotta szombat este a Papp László Sportarénában harmincéves jubileumi koncertjét a Hobo Blues Band, a zenekar számos régebbi tagjának közreműködésével. A koncert legjobb pillanatai nekik, főleg a Bill-Póka-Tátrai hármasnak köszönhetők.

HVG Shake

Futó pesti kaland - őszi programajánló

Az ősz beköszöntével se hagy alább a fesztiválérzés, akad bőven elég program a budapesti kínálatban, van tömeges művelődési és ellazulási lehetőség. Kifizetődő vidékről is felutazni, hiszen az őszi szezonban olcsóbbak a szállodák, és kevésbé zsúfolt a város egy-egy kellemes, futó pesti kalandhoz.

hvg.hu Kult

Da Vinci, Mátyás és Rubik egy helyen - videó

"Örök reneszánsz - a megújulás technikája" címmel nyílt a Közlekedési Múzeum és az Országos Műszaki Múzeum közös, a reneszánsz technikáját bemutató kiállítása a Közlekedési Múzeumban. Az esemény a Reneszánsz Év - 2008. programsorozat része. Videósaink a kiállítás megnyitóján jártak.

MTI Kult

Elhallgatott az egyetlen bánáti magyar rádióadó

Megszűnt az egyetlen bánáti magyar adó, a Zeppelin Rádió, mivel nem kapott frenvenciát a szerb Köztársasági Műsorszórási Ügynökségtől. A bánáti régió mindössze egyetlen frenkvenciát kapott.

Kult

Sebaj, jövünk!

A nagy vetítés: Moziünnep, azaz 200 film 330 helyszínen, három napig! Vegye, vigye: Reklámhét négy nagyvárosban. A párizsi férfi: ismeretlen fotók a Trauner-hagyatékból. Postrock az A38-on. Animecon: a japán rajzfilm őrültjei a PeCsában! Közép-európai sztori: 30 éves a Hobo Blues Band! Import/Export: osztrák filmdráma térségünkről. A másik: kiállítás a Néprajzi Múzeumban; hiedelmek, téveszmék, sokszínűség. Egy francia és egy hazai krimi: MR73 és Tabló. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Shake

Mikortól gyilkos és meddig áldozat?

Egyre több szó esik a médiában a gyerekkatonákról, sokak számára egyértelmű a megítélésük, de akadnak, akik szerint szimpla gyilkosokról van szó.

Sorkövető Sorkövető

„A polgári költő akassza fel magát”

Örökéletű-e a népi–urbánus vita? Vagy csak felmelegíttetett egy nem túl jelentős sérelem? A hatalom és az író perfid viszonya az ötvenes években szükségszerűen vezetett-e nívós alkotók egymástól való elhidegüléséhez? Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula, Ferencz Győző, Kodolányi Gyula – vita a Holmiban.

Gramofon

Turandot, avagy a kompromisszumok estéje

A zeneszerző születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve – a Manon Lescaut, a Triptichon és a „zsengék” kivételével – Puccini operáinak többségét műsorra tűzte a Művészetek Palotája. A sorozat utolsó darabja, A Nyugat lánya decemberben lesz hallható. A szezonkezdetre az életmű utolsó alkotása, a Turandot jutott. A magyar világsztárokat, Lukács Gyöngyit és Rost Andreát felvonultató produkció több kérdést is fölvetett.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Önkormányzati korrupciós dráma ókori versformában

Szokatlan a magyar irodalomban: a Százegyedik év című lírai pamflet egy fiktív település nagyot álmodásáról és piszlicsáré korrupciójáról szól. Mintha újságírói oknyomozás volna, pedig nem az. A soha meg nem épült újrákosi városháza ügye ízig-vérig költői mű. A hvg.hu a szerzővel, a vasárnap, a Magyar Dráma Napján díjjal is elismert Szálinger Balázzsal beszélgetett.

MTI Kult

Mariska Hargitay is az Emmy díjazottai között

Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz.

Kult

Térey tarolt a Magyar Dráma Napján

Térey János vehette át az évad legjobb magyar drámájának járó díjat Asztali zene című színművéért a Magyar Dráma Napján, a budapesti Új Színházban. A péntek esti ünnepségen a Nyílt Fórum Szálinger Balázs Kalevala című alkotását ismerte el Vilmos-díjjal, míg a Szép Ernő-jutalmat szintén Térey János kapta ugyanazon darabjáért és eddigi drámaírói munkásságáért, illetve Szálinger Balázs ígéretes pályakezdő drámaíróként.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával