Útelágazódás – ilyen volt az idei Sziget
Kult

Útelágazódás – ilyen volt az idei Sziget

Sok szempontból volt határvonal az idei Sziget, vagy pontosabban: az idei év a Sziget számára. Legalább három fontos ponton hozott változást 2017 a fesztivál, a fesztivált szervező cég és céget vezetők számára. Felmerültek bennünk mindenféle kérdések, egyáltalán nem költőiek. Elmondjuk, hogyan láttuk az idei Sziget Fesztivált, de megkérdeztük mindezekről a Sziget cégvezetőjét, Kádár Tamást is, akivel a Sziget Fesztivál utolsó estéjén, pillanatokkal az End Show előtt találkoztunk.

hvg.hu Kult

Színezett kőnyomatok és babakiállítás

Egy teljes héten át válogathatunk a kínai filmtermésből, Győrben idén sem marad el a babakonferencia, a vizuális élmény mellett bepillanthatunk a babakészítés műhelytitkaiba is. Magyarországon most először láthatóak Marc Chagall litográfiái és festményei. Fellép a Budapest Jazz Orchestra, Balázs Elemér, így zenei élményben sem lesz hiány. Programok ínyenceknek.

MTI Kult

Ma van a magyar dráma napja

Szeptember 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve ünneplik a magyar drámairodalom értékeit országszerte.

MTI Kult

Terézanyu díjat kapott Csehországban

A legjobb színésznő díját nyerte el Hámori Gabriella az Állítsátok meg Terézanyut! című film főszerepéért Csehországban - közölte a Magyar Filmunió.

MTI Kult

Magyar a Kalitkás nő vásárlója?

Rippl-Rónai József Kalitkás nő című olajvázlatát minden bizonnyal látni fogják a magyar művészetkedvelők is - ennyit volt csupán hajlandó elárulni a vásárló kilétét feszegető kérdésre Leslie Hindman, a képet vasárnap elárverező chicagói aukciós ház tulajdonosa.

MTI Kult

Félmillió dollárért kelt el Rippl-Rónai képe

Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képe 520 ezer dollárért, a jutalékkal együtt mintegy 122 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára Chicagóban, és ezzel több csúcsot is megdöntött: a legdrágábban eladott modern magyar festményét, az árverésen legdrágábban elkelt Rippl-Rónaiét és az Egyesült Államokban legdrágábban elkelt magyar képét.

hvg.hu Kult

Fonyó romantikus vígjátéka

A balatoni üdülőhelyen pótvizsgájára készülő középiskolás srác belezúg egy bivalyszerű bankigazgató csinos és fiatal feleségébe – ez a Tibor vagyok, de hódítani akarok című vígjáték alapsztorija. Az október végéig forgatott, januárban mozikba kerülő filmet a Valami Amerika társproducere, Kálomista Gábor és Fonyó Gergely, a Kelj fel, Jancsi rendezője jegyzi. A hvg.hu a forgatás helyszínén járt.

MTI Itthon

Elhunyt Mácsai István

A Munkácsy-díjas festőművészt nyolcvanhárom éves korában érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Kult

Vértollnokok?

Báthory Erzsébet ártatlanságáért síkraszálló játékfilmet forgatnak ősszel Szlovákiában. Mindmáig vita tárgya, hogy a fiatal lányok kínzásáért várfogságba vetett Báthory Erzsébet vétkes volt-e, vagy itt az ideje rehabilitálni őt.

hvg.hu Kult

Színes őszi programhullás

Bár a fesztiválszezon lecsengőben van, tarka programok aranyozzák be a vénasszonyok nyarát. Széles a skála, szinte minden ízlésvilág talál magának csemegét. Képzőművészek és a flamenco, vagy az interaktív színház rajongói egyaránt válogathatnak az alábbi programok közül.

MTI Kult

Megújul a Szépművészeti Múzeum

Lendületet vesz a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója: az intézmény 2006 végén, megnyitásának 100. évfordulóján megújult homlokzattal, jobb belső világítással, klimatizált kiállítóterekkel várja látogatóit.

MTI Kult

Ang Lee filmje nyerte az Arany Oroszlánt Velencében

A tajvani születésű Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain nyerte szombaton a Velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A Tigris és sárkány rendezője ezúttal egy Annie Proulx-novellát dolgozott fel, amely két, egymással szerelembe esett cowboy viszontagságairól szól.

Kult

Műfajkavalkád: Mozi top 10

Első helyre tört a Pearl Harbor rendezőjének anti-utópiája, a műfaji kliséhalmozással gyanúsított sci-fi: A sziget. Mögötte menetel a Tök alsó – Európai turné, amely – egyesek szerint – végre betölti a pisi-kaki vígjátékok hiánya okozta űrt. Harmadik helyen pedig az év legjobb lábfetisiszta thrillerévé avanzsált Titkok kulcsa, amely a műfajok határvonalán egyensúlyoz, leegyszerűsítve azonban: „félős film”.

MTI Kult

Emléktáblát állítottak Csáth Gézának

Emléktáblát állítottak Csáth Gézának halála 86. évfordulója alkalmából Budapesten. Az író, zenekritikus, orvos első magyarországi emléktábláját egykori munkahelyén, az akkori elme és idegkórtani kórház, ma a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának belső kertjében helyezték el.

hvg.hu Kult

Akusztikai terror helyett minőségi zene a plázákban

Az akusztikai terror jeleivel lépten-nyomon találkozni lehetett a magyarországi közhasználatú tereken; az éttermekben tuc-tuc tucatrádiók szóltak, a benzinkutaknál lakodalmas zene, a kávézókban nosztalgiarádió, az ehhez tartozó műsorvezetőkkel. Egy ideje biztatóbb az összkép.

hvg.hu Kult

Nyárutó zenei izgalmakkal

A nyárnak vége, de össze kell szednünk magunkat. Az ősz is kínál búfelejtő programokat. Most sem marad el a debreceni jazzfesztivál, ahol idén a chicagói boogie-woogié lesz a főszerep. De lesz tangófesztivál, érkezik egy japán dal- és táncszínház, az A38 próbára teszi a fülünket a Nagy Fül fesztiválon, és hozzánk látogat a Yes hangja. Ajánlatok a hvg.hu-tól!

A címlapról ajánljuk