MTI Kult

Az Iszka utazása is versenyez Berlinben

Mintegy száz világpremiert tartanak a csütörtökön kezdődött 57. Berlini Filmfesztiválon, ahol csaknem 400 filmet mutatnak be, köztük öt magyar alkotást, és legalább egy magyar díj is lesz: Mészáros Márta kapja a Berlinale Kamera díjat.

MTI Kult

Apokrif Harry Potter regény?

Francisca Solar 23 éves chilei újságírónő éve óta műveli a "fanfic"-ot, egy új irodalmi műfajt, amely az interneten terjed. Ezek olyan elbeszélések, amelyekben szerzőik egy-egy kultikus tárgyukról írnak, ami lehet film vagy tv-sorozat is.

Gramofon

Véres és kegyetlen kozák történet

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben viselő Pécsett még nem forognak a betonkeverők, azt viszont már most hallom, hogy a majdani programsorozatban fontos szerepre vállalkozó Pannon Filharmonikusok megkezdték az előkészületeket. Az európai színvonalat megcélzó erőfeszítések első gyümölcseit a Művészetek Palotájában ízlelhettük meg.

hvg.hu Kult

MODEM: új személyek, új titkok a koncepcióban

Nem derült fény minden fontos részletre a MODEM csütörtöki sajtótájékoztatóján, épp a legfontosabbat, a 2007-es kiállítási program részleteit nem tudhatták meg az érdeklődők. Debrecen új, modern művészeti kiállítóhelye ma mutatta be új munkatársait és a hivatalába lépő művészeti vezetőt.

Kult

"Nagyobb hülyeséget sosem hallottam"

A legjobb marketing egy filmnek, ha valamelyik hősének egy-egy beszólása utóbb életre kel. A héten zárult filmszemle után még korai lenne ilyesmiről beszélni, a filmtörténet leghíresebb idézeteit viszont már elemezgetik.

MTI Gazdaság

Saját lábra állnak - henceg a Sziget

Nem kérnek állami támogatást a jubileumi 15. Sziget fesztiválhoz a szervezők, akik idén így is 200 millió forinttal több pénzt fordítanak a világsztárok szerepeltetésére – közölte a rendezvény kommunikációs vezetője.

MTI Világ

Lenin a Szent Szűzben

Lenin a plafonon van egy görög templomban. Amitől meg jó pár pap és hívő van a plafonon.

hvg.hu/MTI Kult

Pillangó-effektus a sivatagban

Álomlányok: Golden Globe-díjas film a hazai mozikban. Brad Pitt és a Bábel: pillangó-effektus a sivatagban. Kelj fel, Laci! - Segélyfarsang! Hagyományos és egyben rendhagyó Hamlet Szegeden. Lee Scratch Perry Budapesten: hetvenen túli reggae sztár a színpadon. Farsangi koncertek a MÜPA-ban. Dive: belga ipari zene a zord hangok kedvelőinek. Kulturális ajánlatok a hvg.hu-tól!

MTI/hvg.hu Kult

Rohonyi és Bollók: az egész stáb sikere a díj

Az egész stáb sikerének nevezte Bollók Csaba és Rohonyi Gábor rendező, hogy alkotásával elnyerte a legjobb szerzői, illetve műfaji film díját a kedden véget ért Filmszemlén. Bollók Csaba - mint az Iszka utazása vetítése után elmondta - még nem tudja pontosan, hogyan alakul a filmben szereplő, a romániai Zsil-völgyében élő gyerekek sorsa.

hvg.hu Kult

Filmszemle díjak: Konyec, Iszka, Ópium

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén. A rendezői díjat az Ópium alkotója vehette át.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Mert ez műanyag!

Nem csak kerítést bontottak a Kossuth téren az elmúlt napokban, hanem mást is. Mondhatjuk akár: történt annál fontosabb is. Véget ért a Néprajzi Múzeumban az utóbbi idők egyik legizgalmasabb kiállítása, a Műanyag. Pille szék, sárga MIM-telefon, nylonszatyrok, dzsörzé otthonka: közelmúltunk és jelenünk holmijai. A magyar élet. De hogy került mindez a Néprajzi Múzeumba? A kiállításbontás után Frazon Zsófiával, a Műanyag egyik kurátorával beszélgettünk.

Itthon

A politika már a klotyóban van

A legnagyobb magyar a legkisebb helyiségben. Gyurcsány és Orbán a budiajtón. Politikai indulatok, vértolulás, székrekedés. Hát már a vécén se vagyunk biztonságban? Nem kell megijedni, mindez tulajdonképpen szükségszerű. „Minden dolog a végzete felé iparkodik” – mondta volt Francois Rabelais, akinél a témához jobban tán senki sem értett.

Kult

Restitúciós történetek

Mikor ért véget a II. világháború? – kvízjátékok gyakran szereplő kérdése ez, amelyre minden nebuló rávágná: 1945-ben, helyes válaszként azonban az 1989-es évszámot szokták elfogadni, a berlini fal leomlásának évét, ami Németország újraegyesítéséhez vezetett. Az utóbbi hónapok műkincspiaci eseményei azonban mintha rácáfolnának erre. A II. világháború során eltulajdonított műkincsek visszaperlése csupán az elmúlt években kezdődött meg.

Gramofon

Fél bukta: a kettévágott Don Carlos

Nemzetközi szereplőgárdát hívott a Budafoki Dohnányi Zenekar Verdi operája, a Don Carlos előadására. A műsorfüzet címlapján ez állt: félszcenikus előadás. A díszlettervező asszisztensét tehát alighanem kettévágták. Még nagyobb baj, hogy a koncepció – feltételezzük, hogy volt – tört derékba.

MTI Kult

Kína húsz íróját nem engedte Hongkongba utazni

A kínai hatóságok megakadályoztak húsz írót abban, hogy részt vegyenek a hét végén Hongkongban egy nemzetközi írótalálkozón - közölte a Nemzetközi Pen Klub. A húsz írónak összesen nyolc könyvét tiltották be a közelmúltban.

Kult

Van Gogh, a márkanév

A budapesti kiállítás szlogenje szerint már száz éve várjuk Van Goghot. Ez a várakozás a piacnak a művészetektől távoli szféráit is áthatotta, gondoljunk csak a meg nem nevezett kávé díszcsomagolására, amelyhez Van Gogh Éjszakai kávéházával díszített bögrét mellékeltek - és még sok egyébre. A festő művei nyomán gadgetek megszámlálhatatlan tömegét termelik világszerte.

Shake

A plasztik trendi a divatpiacon

A Néprajzi Múzeum Műanyag című kiállításának zárásaként igazi műanyag-feszt zajlott a hétvégén Budapesten. A Plasztik nevű rendezvényen jelen volt a divat is; és kiderült, hogy az egyáltalán nem nemes anyagként kezelt matéria trendi a kortárs divatiparban. Lego kockából fülbevaló, nejlonzsákból ruha és táska - a legújabb trend a plasztik.


A címlapról ajánljuk