MTI Kult

Dokumentumfilm készült a Fehér Gárdáról

A Hódmezővásárhely és Orosháza közötti pusztákon, a helyi fiatalokból 1949 nyarán létrejött ellenállási mozgalom, a Fehér Gárda történetéről készült dokumentumfilmet mutatnak be csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont múzeumban.

MTI Kult

Gát György december 20-ra ígéri A kis Vukot

December 20-ra készül el A kis Vuk; a 3D-s animációs filmet várhatóan karácsony és szilveszter között mutatják be a magyar mozikban - közölte Gát György, az alkotás producere.

HVG Hetilap

Siratóférfiak

Utódai búcsúztatására is mintául szolgált negyedszázada a - visszafogott magyar sajtó által a béke apostolaként elparentált - szovjet pártfőtitkár temetési ceremóniája.

hvg.hu Kult

Rejtett dallamot találtak Da Vinci festményében

Az Utolsó Vacsorában talált elrejtett dallamot Giovanni Maria Pala olasz zenész és informatikus, aki múlt pénteken megjelent, La Musica Celata c. könyvében számolt be felfedezéseiről.

MTI Itthon

Fotóaukciót rendeznek a koraszülöttekért

Fotóaukciót hirdetett a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika javára a N.A.P. Alapítvány és a Reuters, a világ vezető gazdasági információ- és hírszolgáltatója.

hvg.hu/MTI Kult

Elhunyt Norman Mailer

Elhunyt Norman Mailer, a kortárs amerikai irodalom egyik óriása. A New York-i Mount Sinai kórházban halt meg 84 éves korában, veseelégtelenségben, helyi idő szerint szombat hajnalban.

Kult

Mennyit ér egy sorozatgyilkos története?

Villamosszékre ítélték, végül méreginjekcióval végezték ki az "első sorozatgyilkos nőként" elhíresült prostituáltat, aki 7 férfit ölt meg. Nick Broomfiled a börtönbe kerülése idején és a kivégzése előtt is forgatott filmet a nőről, akit nagyon szeretett a kamera. Az Aileen Wournos: egy sorozatgyilkos kiárusítása című 1992-ben készült dokumentumfilmet szombaton mutatják be a Verzió filmfesztiválon.

Gramofon

Észak-indiai nagymester a Trafóban

Amjad Ali Khant volt szerencsém két évvel ezelőtt Indiában hallani. Az akkori koncert furcsasága, hogy az észak-indiai művész hazájában ugyan, de mégis idegenként, a dél-indiai Chennai zeneakadémiáján adott koncertet, és a büszke déli közönség mindig tartózkodva fogadja az északi zenészeket. Most Budapesten hallottam újra, és a különbség megrázóan nagy volt. A hindusztáni klasszikus zene mestere olyan élményt adott nekünk, amely lecke, mese, harmónia és katarzis is volt.

MTI Itthon

Végrehajtó járt a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum csak a végrehajtó fellépése nyomán, pénteken adott ki egy XVII. századi műkincset, amelyet a bíróság két éve jogerősen Sigray Antal örököseinek ítélt - közölte az örökösök ügyvédje.

hvg.hu Kult

Forum Európa Lelkéért

Konrád György író nyitja meg a Pécsett november 10-én tartandó nemzetközi konferenciát, a Forum Pécs – Soul for Europe (Európa lelkéért) rendezvényt, amelynek témája a civiltársadalom, a politika és a közigazgatás egymáshoz való viszonya, illetve az, hogyan járul hozzá a kultúra a városok és a régiók sikeres fejlődéséhez.

Kult

Munkanélküli, májrákos és cukorbeteg. Ki segít neki?

Munkanélkülinek lenni cudar dolog. Ennél már csak az cudarabb, ha megváltozott munkaképességűek vagyunk. Tovább ront a helyzeten, ha vidéken, lehetőleg egykori bányászvárosban élünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk ép ésszel felkelni minden olyan napon, amikor úgy érezzük, nincs miért. A Verzió filmfesztivál filmjét ajánljuk.

HVG Hetilap

Új Drakula-értelmezés

Irodalomtörténészek régóta vallják, hogy Vámbéry Ármin orientalista, magyarságkutató is egyik ihletője volt a Drakula című rémregénynek, ám egy új elmélet szerint a tudós szerepe az ügyben más volt, mint eddig gondolták.

Vélemény

A volt ellenzék útja a hatalomba

Lebilincselő és nálunk is aktuális olvasmány Andrej Malgin Az elnök tanácsadója című, magyarul nemrég megjelent szatirikus regénye: torz tükör, melyben hazai viszonyaink is kirajzolódnak. A szerző egy hajdani ellenzéki múltját gátlástalanul aprópénzre váltó mai orosz értelmiségi és családja portréját rajzolja meg a gazdaságát stabilizáló Oroszországban.

hvg.hu Kult

Felmelegített taxisgyilkosság

Javában zajlik a Verzió filmfesztivál, ám a mozik falain kívül is találunk ígéretes programokat. A hétvégén fellép Joshua Redman, a kortárs jazz egyik legjelentősebb szaxofonosa, kiállítást láthatunk az örökéletű farmerről, a Madáchban pedig ismét műsoron a Macskák.


A címlapról ajánljuk