hvg.hu Kult

Elhunyt a Pink Floyd egyik alapítója

Életének 60. évében elhunyt a legendás Pink Floyd egyik alapítója, Syd Barrett; halálának oka a jelentések szerint cukorbetegségével függött össze.

Gramofon

Cipősdobozba tuszkolt orgona

Fura szerzet az orgonista: a templomban van otthon, fent, a karzaton, ahol senki nem látja; ott játszik Isten dicsőségére. Néha azonban „letéved” egy koncertterembe, frakkba bújik, leül a játszóasztalhoz – ekkor a reflektorfény csak rá vetül. Ez történt a Művészetek Palotájának I. Nemzetközi Orgonafesztiválján is, ahol recenzensünk a párizsi Notre-Dame orgonistája, Olivier Latry koncertjét hallgatta meg.

Gramofon

Lélegzetelállító Tizenhatok

Az angol The Sixteen Choir lélegzetelállító koncertet adott a Mátyás-templomban. Műsorukat egyetlen szerző, a spanyol Tomás Luis de Victoria (1540-1613) műveiből állították össze. Megtudtunk valamit a spanyol késő reneszánsz (vagy már kora barokk?) korának emberéről, és ez egy félig-meddig protokolláris rendezvényen már-már váratlan. Vagy mégsem?

hvg.hu Foci-Eb

Az olasz miniszterasszony megmutatta?

"A futball Olaszországban messze túlértékelt. Messze a színvonala fölött. Nem tudok az üzleti partnereimmel úgy beszélgetni, hogy a harmadik mondatuk már ne a foci legyen. Felhajtás, média-cirkusz, pénz." Munkatársunk éppen Olaszországban volt a döntő idején: beszámoló a hvg.hu blogjában!

MTI Kult

Árverés Jim Morrison-ereklyékből

Árverésre bocsátja egy londoni cég a The Doors-frontember Jim Morrison feljegyzésekkel teli füzetét és a róla készített utolsó fényképeket, amelyek közvetlenül az énekes harmincöt évvel ezelőtti rejtélyes eltűnése előtt készültek. A jegyzetfüzet kikiáltási ára 80-100 ezer font.

Világ

Dzsingisz kán-láz Mongóliában

Vodkát és utcákat neveztek el Mongóliában az éppen 800 évvel ezelőtt uralkodóvá emelt Dzsingisz kánról, akinek tetteit újabban jócskán átértékeli a történettudomány.

MTI Itthon

Tóth Renáta lett Magyarország szépe

Tóth Renátát választották meg Magyarország szépének a budapesti Jövő Házában péntek este megrendezett Miss World Hungary 2006 szépségversenyen.

Műértő

Bérbe adott emlékezet

A kettős megszállás, a náci és a szovjet terror a balti államok XX. századi történetének magva: az 1939-ben megkötött Sztálin - Hitler-paktum következtében 1940-ben szovjet uralom alá kerültek, 1941-ben a németek foglalták el, majd 1944-1945-ben a Szovjetunió kebelezte be mindhármat.

Kult

A kódolt véletlen

Moholy-Nagy Lászlót Man Ray mellett a XX. század legnagyobb hatású fotográfusaként tartják számon. Az akkor még újdonságnak számító színes fényképezéssel 1934-től haláláig kísérletezett. Color in Transparency címmel a berlini Bauhaus Archívum mutatja be Moholy-Nagy színes fotográfiáit - köztük portrékat, reklámokat, életképeket, absztrakt kompozíciókat -, amelyek először kerültek a nagyközönség elé.

MTI Kult

Elhunyt Bratka László

Életének 57. évében elhunyt Bratka László költő, író, műfordító - közölte a Magyar Írószövetség.

Kult

Szakítás az élen

A Verdák már a második helyen a több heti sikersorozat után. Az élre a Szakíts, ha bírsz, egy könnyű nyári filmecske futott be. Poseidon, Da Vinci-kód, X-Men, ez innentől az erősorrend. Átrendeződés talán a jövő héttől? 120 ezer néző, 111 milliós összforgalom a hőség ellenére is a pesti mozikban.

hvg.hu Kult

A sárkány hetében

Ez a hét a fesztiválok jegyében telik. Kezdődik a Tér-Film-Zene fesztivál, indul az idei Budafest, lesz köztéri művészeti akciósorozat, a Szárnyas Sárkány jegyében utcaszínház, és elkezdődött a VOLT. Aki bírja szusszal, annak még ajánlunk kiállításokat, filmet, és persze zenét is. Programok ínyenceknek!

MTI Kult

Kiállítják Marilyn Monroe aktfotóit

"Marilyn. Az utolsó szeánsz" címmel nyílt kiállítás a párizsi Maillol Múzeumban Marilyn Monroe aktfotóiból, amelyeket Bert Stern amerikai fotós készített a szex-szimbólumról halála előtt alig két hónappal.

MTI Kult

Rejtélyoszlatás: hol született valójában Móricz Zsigmond?

Emlékkapuval jelölik meg Móricz Zsigmond tényleges szülőházát Tiaszcsécsén: a tévhitoszlató irodalomtörténeti korrekciónak szánt kaput július 7-én, pénteken avatják fel - közölte az író örökségét ápoló és a nevét viselő kulturális egyesület elnöke.

A WAN2 megmondja

A dandy kultúrtörténete

A dandy kifinomult: öltözködésben, viselkedésben, tettben, szóban és ízlésben. Tökéletességre törekszik, stílusos, gondolkodásának csak a divat szabhat határokat. Minden kornak megvannak a maga dandyjei. A Wan2 az elmúlt kétszáz évből válogat, különös tekintettel Morrissey-re, aki új lemezzel örvendeztette meg a hanyag elegancia barátait, mi több: személyesen is tiszteletét teszi nálunk, július 5-én, a PeCsában.

MTI Kult

Operaház: szünetel a hadiállapot

Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató szerint a béke csak látszólagos az intézményben, a szabadságolások után folytatódnak majd a létszámleépítések, s kiújulhatnak az ellentétek. Győriványi egyszer volt már felelős tisztségben az intézményben, ezúttal nem szeretne megbántani senkit.

Kult

Operafesztivál: felnőtt esemény az Avas-alján

Manapság előszeretettel neveznek minden bográcsos főzőversenyt és agárfuttató parádét fesztiválnak. Kár. A fesztivál rang és tartalom, ünnepélyes elegancia és jövőbe tekintés. Miskolcon például a Bartók+… Nemzetközi Operafesztivál az elmúlt fél évtizedben valódi, magas színvonalú sorozattá nőtt.


A címlapról ajánljuk