Új, sokkal menőbb korszak kezdődött a sorozatok világában
Kult

Új, sokkal menőbb korszak kezdődött a sorozatok világában

Félő volt, hogy a sokszínűség csak hangzatos, de tartalom nélküli jelszava lesz az idei Emmy-gálának, aztán több szempontból is történelmi díjátadó lett a tévés világ nagy ünnepéből. Először kapott díjat meleg, fekete nő, muszlim színész, és a hollywoodi sztereotípiákat meghazudtolva egy hatvanon túli színésznő is karrierje csúcsára ért a gálán. És itt megtörténhetett az is, hogy a legnagyobb álló ovációt nem filmes művész, hanem egy szépíró kapta.

MTI Kult

Bevándorlócsizma vagy műalkotás?

Vitát váltottak ki az Egyesült Államokban Judi Werthein New Yorkban élő argentin művész "bevándorlócsizmái", amelyeket Mexikóban ingyen osztogattak az illegális határátlépésre készülők között, a határ északi oldalán pedig, San Diegóban 215 dollárért (kb. 45 ezer forint) árusítanak, nagy érdeklődés mellett.

MTI Kult

Omar Sharif Eizenstein-díjat kapott

Omar Sharif egyiptomi származású amerikai filmsztár kapta meg elsőként az UNESCO újonnan létesített kitüntetését, a Szergej Eizenstein-díjat.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A kis könyv

Közeledik 2006 márciusa, amikor a bolognai gyerekkönyvvásáron Magyarország kiemelt vendég lesz. Úgy gondoltuk, érdemes közelképet adni a magyar könyv nemzetközi reprezentációjáról.

MTI Kult

Kínában indít lapot a Rolling Stone magazin

A populáris kultúra egyik legszínvonalas amerikai magazinja, az úgynevezett új újságírásban, illetve a "gonzó"-ban úttörő szerepet vállaló Rolling Stone Kínában terjeszkedik.

Kult

Van benne rendszer

Miközben régóta szakmai vita folyik a közepesen értelmi sérült emberek fejleszthetőségének határairól, egy Magyarországon egyedülálló színház hetedik éve állít velük színre darabokat. A sajátos kezdeményezés a kritikusokból is szokatlan visszhangot vált ki.

hvg.hu Itthon

Az ÁVÓ-tól az egyházügyi hivatalig

Az egyházak pártállami és állambiztonsági kontrolljáról szóló tanácskozást tartanak pénteken a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

hvg.hu Kult

Ismeretlen Hitchcock-film Budapesten

Négynapos, jövő csütörtökön induló fesztiválon mutatják be azt az Alfred Hitchcock által szerkesztett dokumentumfilmet, amelyik a koncentrácós táborok felszabadításáról szól. A Verzió2 számos filmes csemegét kínál.

MTI Kult

Elhunyt Tábori Nóra

Elhunyt Tábori Nóra színművész; a magyar színházművészet kiemelkedő alakját szerdán érte a halál - közölte a Vígszínház. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 77 éves korában hunyt el. Tábori Nórát a Vígszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

hvg.hu Kult

A pokol rózsaszín?

Nem, nem horrorfilmet szeretnénk ajánlani a hétre. A PinkHell egy új képregénylap címe, amely magyar alkotókat közöl. Comics-hétvége zajlik ugyanis, de emellett mást is kínálunk: Wenders és Atom Egoyan, Stereo MC's a PeCsában, Birkás Ákos szenzációs új festményei, a vokális jazz mini-fesztiválja. A kérdés év végéig: fenntartható-e a fejlődés? Hétről-hétre jobbnál-jobb programok...

MTI Kult

Nálunk jobban érződik a globális felmelegedés?

A globális felmelegedés jelensége Magyarországon erősebben érzékelhető a világátlagnál - állította Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke A klímakutatás enciklopédiája című könyv bemutatóján.

MTI Kult

Kiosztották az American Music Awards díjait

A Green Day, Will Smith, a Black Eyed Peas, Mariah Carey, Gwen Stefani és a Destiny's Child nyerte a főbb díjakat az American Music Awards 33. díjkiosztóján. A díjakat Los Angelesben adták át huszonegy kategóriában.

MTI Kult

Szabadság-díjak üldözött újságíróknak

Egy hazájában bebörtönzött kínai szerkesztő, egy perbe fogott és ezért otthonmaradásra kényszerült brazil riporter, továbbá egy száműzetésben élő üzbegisztáni újságíró, valamint egy zimbabwei médiajogász kapta a 2005-es nemzetközi sajtószabadság-díjat.

MTI Kult

Depardieu a francia Háry Jánosban

A Mesélő szerepében Gérard Depardieu-vel jelent meg a közelmúltban Kodály Zoltán Háry János című daljátéka az Universal Classics France Kiadó gondozásában.

MTI Kult

’56 központi emlékműve: nyilvános bemutató

Nyilvánosan is bemutatták az 1956-os forradalom központi emlékmű-pályázat díjnyertes tervét, mely az I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installáció.

hvg.hu Kult

Eredményhirdetés a hvg.hu nyomozóversenyén

Pénteken lezártuk egy hónapja indított detektívirodalmi versenyünket. Nagy meglepetés nem született, az élmezőnybe főként a megfilmesített karakterek kerültek. Kiosztottuk támogatóink könyvajándékait is, a nyertesek névsora is itt olvasható.

MTI Kult

Madonna zenét lopott, betiltották a sugárzást

Plágium miatt bűnösnek találta a világhírű énekesnőt, Madonnát egy belga bíróság. A bíró ugyanis jóváhagyta egy belga zeneszerző, Salvatore Acquaviva panaszát, hogy a Frozen néhány taktusa az ő egyik 1979-es számából, a Ma vie fout le camp című dalból származik.


A címlapról ajánljuk