MTI Kult

Királyi esküvőre készülnek Székesfehérváron

A lovagkirály - I. László - és Rheinfeldi Adelheid hercegnő 1078-as székesfehérvári esküvői ceremóniáját elevenítik fel a Királyi esküvő rendezvénysorozat keretében június 24-25-én az egykori koronázó városban.

MTI Kult

Elhunyt Bartis Ferenc, költő-író

Életének hetvenedik évében elhunyt Bartis Ferenc költő, író, újságíró, a Magyar Írószövetség tagja; erről a szervezet tájékoztatott. Bartis Ferencet június 9-én érte a halál; temetéséről később intézkednek - közölték.

MTI Kult

Nem állt össze a Művészetek Völgye büdzséje

Idén is anyagi gondokkal küzd a kapolcsi fesztivál. Márta István szerint ha a "teljes egészében közszolgálati" fesztiváljuk állami forrásai nem érik el a költségvetés 60-70 százalékát, akkor szinte lehetetlen megszervezni a Művészetek Völgyét.

Gramofon

Chopin házipapucsban

Egy igazán jelentékeny muzsikus, Mihail Pletnyov lépett fel a Zeneakadémián. „A Zongora” című bérlet utolsó hangversenyén Chopin műveiből összeállított műsort hallottunk. Nem tudom, mi történhetett. Az elmúlt huszonöt év egyik legjobb zongoraművésze zavaros és kiábrándító módon játszotta el a programot.

hvg.hu Tech

Lezárult a HP Magyarország novellaíró pályázata

A mai napon került sor a HP Magyarország novellaíró pályázatának díjátadójára. Az eseményre a Könyvhét keretében az Írók Könyvesboltjában került sor, ahol a zsűri nevében Vámos Miklós értékelte a novellákat, majd Molnár Imre vezérigazgató-helyettes átadta a díjakat.

Mozi TOP 10 Budapest

Toronymagasan a Da Vinci-kód

Ahogy azt várni lehetett, a Da Vinci-kód stabilan tartja első helyét a mozik nézettségi listáján. Ezen a héten a budapesti mozik 151 ezres össznézőszámából közel 45 ezret produkált, a 142 milliós összbevételből 43 milliót. A második helyezett X-Men alig ér a közelébe 21 ezer nézővel és 21,5 milliós bevétellel.

MTI Kult

Lemondott a Pécs 2010-projekt fő embere

Lemondott tisztségéről Takáts József, Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója - erősítette meg a Népszabadság csütörtöki információját a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

MTI Tech

Megtalálták Dobó sírját?

Lehetséges, hogy a szlovákiai Dobóruszkán megtalálták az egri várkapitány, Dobó István földi maradványait – jelentette a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

hvg.hu Kult

Ilyenek voltunk - vagyunk?

A tíz új EU-országot járták be a Magnum fotósai; arra voltak kiváncsiak, milyenek vagyunk. Munkájuk eredménye a Ludwigban látható. Spanyol videók a Dinamóban, Tiziano a Szépművészetiben. Massive Attack, Roisin Murphy, ingyenbulik az állóhajón, képregényhét s persze a koranyár nagy eseménye: a Könyvhét. Programbőség...csak győzzünk választani! Segít a hvg.hu ajánlója!

MTI Kult

Antal Nimród Amerikában rendezhet filmet

A Kontroll című filmmel ismertté vált, amerikai születésű magyar filmrendező, Antal Nimród a hírek szerint a Vacancy (Üres szoba) című klasszikus horrort rendezné újra Sarah Jessica Parker és Luke Wilson főszereplésével.

MTI Kult

Meghalt a Beatles ötödik tagja

Nevezték őt Ötödik Beatle-nek, hatodik Rolling Stone-nak, mert egyedülálló módon a két nagy rivális banda egyaránt igényt tartott a szolgálataira. Bár jelentek meg önálló lemezei, sőt, még listavezető dalai is akadtak, mégis elsősorban mint kísérőzenész marad meg a rock-rajongók emlékezetében. Ötvenkilenc éves korában elhunyt Billy Preston amerikai billentyűs, énekes.

Szellem

Memoáriparosok

"Küldje el élettörténetét hang- vagy videofelvételen, de tollba is mondhatja munkatársunknak, mi formába öntjük, megszerkesztjük, és képekkel illusztrálva vagy a nélkül, a megrendelt példányban kiadjuk!" - hirdeti magát az Életrajzíró (Biography writer) című amerikai internetes vállalkozás.

Műértő

Kisrealizmus: árverések Budapesten

Amikor szinte összeérnek az árverések Budapesten, az egybegyűltek még az előző esemény hatása alatt várják a következő produkciót, mintha az aktuális aukciónak az előzőhöz képest kellene valahogyan szerepelnie. Kieselbachnál arról beszéltek az emberek, hogy Nagyházinál nem keltek el a „drága” képek, és hogy a Szinyei miért ér fele annyit, mint a Csontváry a Mű-Teremnél.

Műértő

Kirekesztő Közös tér

Az Ernst Múzeum legújabb kiállítása az etnikai kisebbség és a kulturális identitás kérdését kívánja taglalni a Kárpát-medence művészetében. A Közös tér című kiállítás ismét igazolta, hogy a legnemesebb szándékkal készített tárlat is elbukhat, amennyiben a témához alapvető ismeretek nélkül nyúlnak, illetve ha azt a politika szolgálatába állítják.

MTI Kult

Elhunyt Jeli Ferenc filmrendező

Hosszan tartó betegség után, 72 éves korában elhunyt Jeli Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, képzőművész.

MTI Kult

Minden idők legdrágább festménye Budapesten

Tiziano – A titokzatos férfi címmel kiállítás nyílt a budapesti Szépművészeti Múzeumban, amelyen Dürer, Veronese és Tintoretto alkotásai mellett Tiziano Szürke szemű férfi című alkotása is megtekinthető. A különösen értékes festményre 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek.


A címlapról ajánljuk