"Kétszer nyolc év, egyik sem volt diadalmenet"
Kult

"Kétszer nyolc év, egyik sem volt diadalmenet"

Különben is, ki vesz komolyan egy olyan egyedülálló anyát, majd megcsalt feleséget, aki „puncitörténelemmel” foglalkozik? – Teszi fel a kérdést Szécsi Noémi írónő, aki legújabb, Egyformák vagytok című, a jelenkor Budapestjén, a felső-középosztály közegében játszódó regénye után komolyan elgondolkodott: lehet, hogy írt egy férfigyűlölő könyvet?

MTI Itthon

Sajtfesztivál: lágy, félkemény, kemény

"Ez egy különleges megmérettetés, hiszen a sajtok, a sajtkészítők nem egymás ellen versenyeznek, hanem minden készítményt abból a szempontból vizsgálnak, hogy mennyire felel meg saját kategóriája minőségi követelményeinek - mondta Lacza János, a szeptember 23-24-én Vitnyéden tartandó Országos Sajtverseny és Sajtvásár egyik szervezője.

MTI Kult

A Kalitkás nőt a magas áfa miatt tartják Chicagóban

A Kalitkás nő I. című, vasárnap Chicagóban árverésen megszerzett Rippl-Rónai kép ügyében a vásárló, az Ernst Galéria tulajdonosa a kulturális tárcához fordulna, de érdemleges tárgyalásról még nincs szó azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 30 millió forintot kitevő általános forgalmi adót átvállalja-e az állam.

hvg.hu Kult

Színezett kőnyomatok és babakiállítás

Egy teljes héten át válogathatunk a kínai filmtermésből, Győrben idén sem marad el a babakonferencia, a vizuális élmény mellett bepillanthatunk a babakészítés műhelytitkaiba is. Magyarországon most először láthatóak Marc Chagall litográfiái és festményei. Fellép a Budapest Jazz Orchestra, Balázs Elemér, így zenei élményben sem lesz hiány. Programok ínyenceknek.

MTI Kult

Ma van a magyar dráma napja

Szeptember 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve ünneplik a magyar drámairodalom értékeit országszerte.

MTI Kult

Terézanyu díjat kapott Csehországban

A legjobb színésznő díját nyerte el Hámori Gabriella az Állítsátok meg Terézanyut! című film főszerepéért Csehországban - közölte a Magyar Filmunió.

MTI Kult

Magyar a Kalitkás nő vásárlója?

Rippl-Rónai József Kalitkás nő című olajvázlatát minden bizonnyal látni fogják a magyar művészetkedvelők is - ennyit volt csupán hajlandó elárulni a vásárló kilétét feszegető kérdésre Leslie Hindman, a képet vasárnap elárverező chicagói aukciós ház tulajdonosa.

MTI Kult

Félmillió dollárért kelt el Rippl-Rónai képe

Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képe 520 ezer dollárért, a jutalékkal együtt mintegy 122 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára Chicagóban, és ezzel több csúcsot is megdöntött: a legdrágábban eladott modern magyar festményét, az árverésen legdrágábban elkelt Rippl-Rónaiét és az Egyesült Államokban legdrágábban elkelt magyar képét.

hvg.hu Kult

Fonyó romantikus vígjátéka

A balatoni üdülőhelyen pótvizsgájára készülő középiskolás srác belezúg egy bivalyszerű bankigazgató csinos és fiatal feleségébe – ez a Tibor vagyok, de hódítani akarok című vígjáték alapsztorija. Az október végéig forgatott, januárban mozikba kerülő filmet a Valami Amerika társproducere, Kálomista Gábor és Fonyó Gergely, a Kelj fel, Jancsi rendezője jegyzi. A hvg.hu a forgatás helyszínén járt.

MTI Itthon

Elhunyt Mácsai István

A Munkácsy-díjas festőművészt nyolcvanhárom éves korában érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Kult

Vértollnokok?

Báthory Erzsébet ártatlanságáért síkraszálló játékfilmet forgatnak ősszel Szlovákiában. Mindmáig vita tárgya, hogy a fiatal lányok kínzásáért várfogságba vetett Báthory Erzsébet vétkes volt-e, vagy itt az ideje rehabilitálni őt.

hvg.hu Kult

Színes őszi programhullás

Bár a fesztiválszezon lecsengőben van, tarka programok aranyozzák be a vénasszonyok nyarát. Széles a skála, szinte minden ízlésvilág talál magának csemegét. Képzőművészek és a flamenco, vagy az interaktív színház rajongói egyaránt válogathatnak az alábbi programok közül.

MTI Kult

Megújul a Szépművészeti Múzeum

Lendületet vesz a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója: az intézmény 2006 végén, megnyitásának 100. évfordulóján megújult homlokzattal, jobb belső világítással, klimatizált kiállítóterekkel várja látogatóit.

MTI Kult

Ang Lee filmje nyerte az Arany Oroszlánt Velencében

A tajvani születésű Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain nyerte szombaton a Velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A Tigris és sárkány rendezője ezúttal egy Annie Proulx-novellát dolgozott fel, amely két, egymással szerelembe esett cowboy viszontagságairól szól.

Kult

Műfajkavalkád: Mozi top 10

Első helyre tört a Pearl Harbor rendezőjének anti-utópiája, a műfaji kliséhalmozással gyanúsított sci-fi: A sziget. Mögötte menetel a Tök alsó – Európai turné, amely – egyesek szerint – végre betölti a pisi-kaki vígjátékok hiánya okozta űrt. Harmadik helyen pedig az év legjobb lábfetisiszta thrillerévé avanzsált Titkok kulcsa, amely a műfajok határvonalán egyensúlyoz, leegyszerűsítve azonban: „félős film”.


A címlapról ajánljuk