hvg.hu Kult

Cseh Tamás 64 éves

A hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát, életérzését megkérdőjelezhetetlen hitelességgel megfogalmazó dalaival országos népszerűséget kivívó Cseh Tamás január 22-én ünnepelte 64. születésnapját.

MTI Kult

Hiller: kulturális politika és üzleti nyitás

Kultúrpolitika és kulturális politika nem ugyanaz - szögezte le Hiller István, behozva a külföldön már rég használt terminust: cultural policy. A magyar kultúra napja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen, Budapesten azt is kijelentette: össze kell kötni a kulturális és az üzleti szférát.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"A pénzügyi helyzet miatt lettünk bulvárszínház"

A kórházi ágyszámcsökkentés után színházi előadásszám-csökkentés jöhet? Nem tudni. Bár Budapest keményít: önkormányzati fenntartású színházainak egymilliárddal kevesebbet akar adni. A színigazgatók máris egységfrontba tömörültek és küzdenek az új feltételekért. Egy nem önkormányzati fenntartású színház vezetőjével beszélgettünk - ő jelenleg kívülről nézi, mit csinálnak a kollégák. Vagy mégsem?

MTI Tech

Megtalálták Mona Lisa sírját

Megtalálták azt a sírt, amelybe a Leonardo Da Vinci Mona Lisa című, világhírű festményéhez modellt álló Lisa Gherardinit temették - adta hírül a Die Welt című német napilap online kiadásában.

Kult

Bezárhatnak a fővárosi színházak?

Működésképtelenné válhatnak a budapesti színházak, ha a főváros - a mostani tervek szerint - elvon tőlük több mint egymilliárd forintnyi támogatást - állítják az érintett intézmények igazgatói.

HVG Hetilap

Obszcén költészet a középkorban

A trubadúrok nem csak az elérhetetlen, szűzies szerelmeket énekelték meg - tudható a nemrég magyarul kiadott első, a középkori nyugat-európai "underground" verseket feldolgozó antológiából.

MTI Kult

Bartók és Csalog Cannes-ban

A MIDEM vasárnap kezdődő rendezvényén Cannes-ban, a világ legnagyobb zeneipari szakkiállításán és vásárán részt vesz a Magyar Zenei Exportiroda, a Hungaroton, a BMC, de képviselteti magát a Művészetek Palotája is.

Gramofon

Boldogító elegy a Trafalgar Square mellől

A recenzens szerencsésnek mondhatja magát, mert többször beszámolhatott már világhírű zenekarok budapesti koncertjeiről. A St. Martin in the Fields Kamarazenekar mindegyiket felülmúlta: játéka a professzionalizmus és a lelkesedés boldogító elegyét alkotta.

Itthon

Interjú Hiller Istvánnal Izraelben

Szorosabb együttműködés a felsőoktatásban, kibővített ösztöndíjprogramok, kooperáció a biotechnológiai kutatásban – Hiller István közelmúltban tett izraeli látogatásának eredményei. Az oktatási és kulturális minisztert Jeruzsálemben interjúvolta meg tudósítónk.

hvg.hu Kult

Újjáalakul a Police együttes

A napokban, huszonegy évvel feloszlása után, egy televízió showműsorában hangzott el a bejelentés: eredeti felállásában újjáalakul a Police, a nyolcvanas évek legendás zenekara, amelynek működésétől a zenei sajtó az "új hullám" születését számítja.

MTI Kult

A pesti színigazgatók felmentek a miniszterhez

A kulturális miniszter arra kéri a fővárost, hogy a budapesti színházak támogatására vonatkozóan dolgozzon ki új javaslatot. Budapest minimum egymilliárdot spórolna, a színigazgatók szerint ez veszélyezteti a működést.

MTI Kult

Petrovics Emil közreadja visszaemlékezéseit

Önarckép - álarc nélkül címmel megjelent Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző kötete. A zeneszerző két kötetesre tervezi memoárját, az első könyv 1966-ig tart.

MTI/hvg.hu Kult

Brit Awards: Lily Allen arathat

A Brit Awards zenei díjat ezúttal február 14-én adják át, s nagy nyertese a 22 éves Lily Allen lehet, aki négy jelöléssel indul a gálára. Smile című dala tavaly listavezető volt Angliában, s egyebek között a legjobb kislemez, a legjobb brit énekesnő, a legjobb brit lemez és az év felfedezettje kategóriákban verseng.

MTI Kult

Dokumentumfilmekkel kezdődik a 38. Magyar Filmszemle

A versenyprogramban szereplő dokumentumfilmek vetítésével kezdődik a 38. Magyar Filmszemle szakmai programja január 30-án, Budapesten - olvasható a szemle hivatalos honlapján közzétett programban.

Gramofon

Jobbak a jazz-zenészek, mint a miniszterek?

Tizenhatodszor találkoztak a Visegrádi Négyek kulturális miniszterei, de először tarkította tárgyalásukat jazzkoncert. Ha az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett esten részt vevő cseh, lengyel, szlovák és magyar kulturális döntéshozók nem váltak egy csapásra lelkes jazztámogatóvá, akkor nem ér a nevük. Mert a négy ország utánpótlás-válogatottja bizony kitett magáért.

MTI/hvg.hu Kult

Fogy az üzletekben a gitár és a basszusgitár

Ismét nagy üzlet a gitár Nagy-Britanniában. Meglehet, hogy itt a hip-hop és a dj-korszak vége? - tette fel a kérdést a londoni The Times. A huszonéves új zenészek ma ismét a "vintage", azaz klasszikus hangzást keresik? S ha a briteknél igen, akkor hamarosan nálunk is.

Gramofon

Mennyei páholyból: Ferencsik-emlékkoncert

Néhai főzeneigazgatója, a 100 éve született Ferencsik János emlékének ajánlotta január 12-i hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Kocsis Zoltán mai főzeneigazgató kétszer jött be a pódiumra; először azért, hogy megemlékezzen Ferencsikről. Ha a mester egy mennyei páholyból hallgatta a hangversenyt, elégedett lehetett a Filharmonikusokkal.

MTI Világ

Petrát is jelölték világ csodájának - videó

Jordánia sziklába faragott, ősi rózsaszín városa, Petra is az Új hét világcsoda című program egyik hivatalos jelöltje lett. A jelöltségi okiratot a versengés alapítója, Bernard Weber személyesen adta át Rania jordániai királynénak ünnepélyes keretek közt.


A címlapról ajánljuk
Akikről Putyinék inkább hallgatnának

Akikről Putyinék inkább hallgatnának

Orbán Viktor még mindig nem meri szóba hozni Vlagyimir Putyin előtt, hogy 200 ezer magyar ma is jeltelen oroszországi sírban nyugszik. A kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt Stark Tamás történész beszélt a HVG-nek erről.