MTI Kult

ARC: társadalmi kérdések a középpontban

Hetedik alkalommal rendezi meg óriásplakát-kiállítását az ARC a Felvonulási téren, augusztus 3. és 22. között. A hetedik plakátkiállítás, videó bemutató és mondatmustra egyik központi témája az a társadalmi probléma, amely leginkább csukott szemekre és fülekre talál Magyarországon: a roma integráció kérdése.

MTI Itthon

Kirúgták a szegedi múzeum igazgatóját

Az intézményben felderített gazdálkodási szabálytalanságok nyomán indult fegyelmi eljárás lezárásaként a Csongrád Megyei Közgyűlés ma döntött Vörös Gabriella, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatójának elbocsátásáról.

hvg.hu Kult

Fesztiválok, gálák rogyásig

Csúcsidejénél tart a hazai fesztiválszezon: indul a Művészetek Völgye, a Budafest, miközben minden rendű és rangú régió saját művészeti eseményt rendez. Soha rosszabbat; még ha időnként a "gálák" bizony inkább haknik. Mindenesetre igyekeztünk válogatni: a hvg.hu programajánlója segít az eligazodásban!

Kult

Mióta számít tabunak a nyilvános szellentés?

A természetes intéznivalók egykoron valóban természetesen intéződtek, ma számos tabu veszi őket körül. Nyilvános intézésükkel kiiratkoznánk a civilizált emberek köréből, feltéve, ha eleve nem tartoztunk közéjük, serdületlen gyerekek vagy láthatóan betegek vagyunk. Egykoron illemtanok tiltották például a szellentés visszatartását – próbálnánk meg most Erasmus intelmének engedelmeskedni.

MTI Kult

Hobbiból lopták el a pannonhalmi műkincseket?

Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki több mint ötven felbecsülhetetlen értékű műkincset lopott el a pannonhalmi főapátságból - jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztályának vezetője.

HVG Hetilap

A főcsapások iránya

A hullámokat látszatra egyformán szelő úszófenoménok közti századmásodpercnyi különbségekről gyakran csak a stílusbeli vagy alkati sajátosságok döntenek a margitszigeti Eb-n is.

MTI Kult

Felszámolják a Magyar Könyvklubot

Felszámolási eljárás alatt áll a Magyar Könyvklub Zrt. június 27-e óta - közölte Hegedűs István, a társaság elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a könyvklub vagyonmérlege augusztus végén készül el.

MTI Kult

Ötven könyv jelenik meg idén 1956-ról

Mintegy félszáz, az '56-os forradalomhoz kapcsolódó könyv jelenik meg állami támogatással idén Magyarországon - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottságának adataiból.

MTI/hvg.hu Kult

Továbbgyűrűzik a Fischer-ügy

"Egyszerűen nem fogadom el Fischer Iván véleményét" - fogalmazott Harsányi László, az NKA elnöke, aki szerint Fischer számára "minden, ami Kocsis Zoltán nevéhez kötődik, az támadandó". Fischer Iván az ÉS-ben közzétett levelében mondott le a Bartók-emlékbizottsági tagságáról, mert szerinte annak "egyetlen kitapintható tevékenysége zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása".

MTI Kult

A Született gyilkosok rendezője szeptemben 11-ről forgatott filmet

A United 93 után augusztusban jelenik meg az amerikai mozikban a második játékfilm, amely a 2001. szeptember 11-i eseményekkel foglalkozik. A World Trade Center című film rendezője Oliver Stone. A filmet versenyen kívül mutatják be szeptember 1-én a velencei filmfesztiválon.

MTI Gazdaság

Lengyelországban terjeszkedne az RTL

A Bertelsmann német médiakonszern megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint 20 százalékos részesedést szerezne a lengyel Polsat televízióban, amely a három vezető helyi tévétársaság egyike. A Bertelsmann televíziós vállalkozása, az RTL ezzel ismét jelentkezne a lengyel televíziós piacon, bár a lengyel sajtó szerint a Polsat felkeltette a Rupert Murdoch médiamágnás vezette News Corp. érdeklődését is.

MTI/hvg.hu Kult

Képregényben a 9/11-jelentés

Képregényben dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i merényletekről szóló amerikai kongresszusi jelentést a tekintélyes Farrar, Straus and Giroux (FSG) amerikai könyvkiadó. A 150 oldalas történeti munka még a terrortámadás ötödik évfordulója előtt a könyvesboltokban lesz.

MTI/hvg.hu Kult

Fischer Iván asztalt borít a Bartók bizottságban

"Elvek is vannak a világon" - összegezte indokait Fisher Iván, aki lemondott tagságáról a Bartók Emlékbizottságban. Fischer Gyurcsány Ferencnek szóló nyílt levele pénteken teljes terjedelmében megjelent az Élet és Irodalom című hetilapban.

Mozi TOP 10 Budapest

Messze túl a sövényen

Még mindig a Túl a sövényen uralja a pesti mozik nézettségi listáját, a többek által befutó helyre várt C.R.A.Z.Y éppen csak elcsípte a tizedik pozíciót. Tartja magát a Szakíts, ha bírsz, a Verdák és a Superman is. Kánikulai számok: 111 ezer néző, 101 milliós összforgalom a fővárosi mozikban.

MTI/hvg.hu Kult

Gazdasági társasággá válhatnak kulturális intézmények

Egyes kulturális intézményeket összevonna, másokat gazdasági társasággá vagy éppen költségvetési intézménnyé alakítana át az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM); az elképzelésekről Schneider Márta szakállamtitkár számolt be csütörtökön, Budapesten. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója rögtön sajtótájékoztatót hívott össze. Itt úgy reagált, a Műcsarnok partner a változásokban, akár a gazdasági társasággá alakulásban is, de pontosan kellene tudni, mit is akar a minisztérium.


A címlapról ajánljuk