MTI Kult

Négy magyar játékfilm a varsói filmfesztiválon

Négy magyar játékfilmet hívtak meg a pénteken kezdődő 23. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválra. A lengyel közönség Bogdán Árpád, Bollók Csaba, Fliegauf Benedek és Kamondi Zoltán legutóbbi rendezéseit láthatja.

Kult

Koltai Lajos: „a jó alaptörténetek európaiak”

Speciális technikája van, hogyan lehet az európai rendezői elképzeléseket az amerikai stúdiómogulokkal elfogadtatni – mondja Koltai Lajos (61 éves), aki már újabb hollywoodi filmjére készül.

hvg.hu Itthon

„Elfogadna-e családtagnak egy zsidót?”

A Király utcán sétálók még néhány napig több nyelven is találkozhatnak a címben megfogalmazott kérdéssel. A szélsőjobb már rátalált a köztéri táblákra, és provokációt emleget. Köztér és alkotó.

Kult

A BŐFség zavara

Indul a Budapesti Őszi Fesztivál, de közben másutt sem áll le a programdömping. Csúcsidejéhez közelít a kultszezon! A hvg.hu hétről-hétre megbízható kalauz a kulturális programok dzsungelében!

MTI Világ

Világítótorony John Lennon emlékére

Adjunk esélyt a békének, éljünk együtt békében – szólította fel a világot Yoko Ono kedden Izlandon, amikor egy világítótorony-formájú emlékművet avatott fel a 27 éve halott John Lennon emlékére.

HVG Hetilap

Olvasópróba

Egyesek a mai szokásjog bebetonozását, mások a tervezhetőség garanciáját olvassák ki a színház-, tánc- és zeneművészetről szóló törvény koncepciójából.

Kult

Új ázsiai óriásbébi a műtárgypiaci színtéren

A szárnyaló nemzetközi kortárs művészet egyik fő mozgatóereje ma vitathatatlanul Ázsia. Ezen belül pedig Kína a sztár. Az elképesztő energiák fűtötte fiatal piacgazdaság kápráztató változásainak lehetünk tanúi a nagyvárosokban. De hogyan hat mindez a kortárs galériák világára?

MTI Kult

Q zenei díj: a világ legjobbja az Arctic Monkeys

Az Arctic Monkeys brit indie rock együttes, mint a világ legjobb produkciója kapta az idei Q zenei díjat, megelőzve olyan neves együtteseket, mint a U2, a Foo Fighters vagy a Killers. A Q zenés magazin hétfő esti londoni díjkiosztóján Paul McCartneyt Q Icon elismeréssel jutalmazták.

MTI Kult

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Száztíz ország 7300 kiállítója vesz részt az idei frankfurti könyvvásáron, amely kedd délelőtt nyitotta meg kapuit a Majna-parti városban. A világ legrangosabb irodalmi seregszemléje az 59. a hagyományos frankfurti könyvvásárok történetében; ám idén a részvétel minden korábbi rekordot felülmúl.

Kult

Illegális régészek Oroszországban

A Szovjetunióban évtizedeken keresztül leginkább a nagyberuházások veszélyeztették a földben rejtező értékeket. A mai Oroszországban pedig a „fekete régészkedés” sportja. Egész életforma, kultúra szerveződött köré.

hvg.hu Shake

Amerikában debütál a muszlim Vagina-monológok

Iszlám nők elmondásaiból - Eve Ensler novellája, a Vagina monológok nyomán - Fátylas monológok címmel új darabot mutatnak be a brooklyni St. Anna színházban. A sokkoló mű, amit Hollandiában 2001-ben már bemutattak, az iszlám vallást gyakorló nők intim életével, szexualitáshoz való viszonyával és szerelmeivel foglalkozik.

Kult

Az alkoholgyártás társadalmi haszna

Egy japán óriáscég, amelynek fő profilja a bor, a whisky, a sör, az üdítőitalok és élelmiszerek gyártása, forgalmazása. És van egy múzeuma is. A Suntory Museum of Art igen jelentős gyűjtemény hozott létre. CSR a művészeti területen, avagy hogyan csinálják a Suntorynál?

Gramofon

Becsületes, vállalható Végzet

Verdi különösen bonyolult cselekményű művével, A végzet hatalmával folytatódott a Művészetek Palotájában a félig szcenírozott operaelőadások sora. Minthogy – az Erkel Színház bezárásával – egy nagy befogadóképességű játszóhellyel kevesebb várja idén a budapesti operabarátokat, ezek a produkciók a jövőben nyilván kétszeresen is fölértékelődnek.

MTI Tech

Verne-kéziratokat lőnek ki az űrbe

Jules Verne, vagy ahogy a magyar olvasók jobban ismerik, Verne Gyula írásai hamarosan a világűrbe jutnak a torinói székhelyű Thales Alenia Space olasz-francia cég jóvoltából.

Shake

Kevin Costner bukott világmegváltó projektjei

Costner cége, a Costner Industries Nevada Corporation (CINC) 40 millió dollárral támogatott feltalálókat, akik ígéretes szerkezetekkel kísérleteztek környezetvédelmei célokra, ám ezekről most kiderült, hogy jobbára használhatatlanok. A sztár eredmény és egy fia cent profit nélkül bukta el a befektetett pénzt.

MTI Kult

Színpadi dráma Putyinról

Darabot írt Vlagyimir Putyin orosz elnökről két omszki szerző. A tajgában játszódó színművet hamarosan be is mutatják a vlagyivosztoki területi ifjúsági színházban.

A WAN2 megmondja

1967, a rockzene kulcséve - II.rész

A Jupiter együtt állt a Marssal, közeledett a Vízöntő. Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás és az izraeli hat napos háború ellenére is hinni lehetett a művészet és a zaj megváltó erejében. Bátorság, zenei experimentalizmus, egy műfaj felfedezi önmagát. A wan2 sorra vette az 1967-es év lemezeit. II.rész, a Velvet Undergroundtól a Beach Boysig.

A WAN2 megmondja

1967, a rockzene kulcséve - I. rész

A Jupiter együtt állt a Marssal. Lassan beköszöntött a Vízöntő. Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás és az izraeli hat napos háború ellenére is hinni lehetett a szeretet megváltó erejében. Úgy tűnt, az új amerikai–brit–szovjet világűr kutatási szerződés, mely megtiltotta az atom- vagy más tömegpusztító fegyverek Föld körüli pályára juttatását, véget vet a hidegháborúnak. A rakenroll jó bohócai negyven éve rábólintottak 1967-re. A wan2 most kontextusba helyezi azt a korszakot, mely kontextusba helyezte a popkultúrát.


A címlapról ajánljuk