MTI/hvg.hu Kult

A Queen Budapestre jön új énekesével

A legendás Queen együttes tavasszal kezdődő európai turnéján április 23-án a Budapest Sportarénában ad koncertet. Az énekesi poszton az elhunyt Freddie Mercury helyén Paul Rodgers, a Free, illetve a Bad Company egykori énekese szerepel.

MTI Kult

Az Ezeregyéjszaka meséinek kincseit állítják ki Budapesten

"Természetes, hogy Budapesten mutatjuk be elsőként ezt a tárlatot, hiszen a magyar főváros olyan mint egy ékszer, melyet drágakőként díszítenek csodálatos épületei" - fogalmazott Antonio Ortiz Garcia, Spanyolország budapesti nagykövete abból az alkalomból, hogy csütörtökön írták alá Budapesten a világ legnagyobb színes drágakő-kiállításának megrendezéséről szóló szerződést.

hvg.hu Kult

Pszichiátriai betegek művei a Hiltonban

Budapestre érkezett a világ első olyan vándorkiállítása, amely egyszerre ad teret pszichiátriai zavarokkal küzdők és hivatásos művészek alkotásainak.

Itthon

A Magyar Narancs perli az NKÖM-et

A hetilap közleményben tudatja, beperli a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát (NKÖM), amiért az a Narancs szerint közérdekű adatokat nem adott ki, amikor a lap cikket írt a Művészetek Palotájáról.

MTI Kult

Francia filmhét Nyíregyházán

Francia filmhetet rendez január 20-26-a között az Europa-Cinemas, az európai mozi hálózat tagjai közé tartozó nyíregyházi Krúdy Art Filmszínház. A hálózatnak Európa 250 városából mintegy ezer mozi a tagja, közöttük három budapesti, egy-egy miskolci, szolnoki és pécsi, valamint a novemberben felvett szegedi Belvárosi art mozi.

MTI Kult

Mészöly Miklós Múzeumot avattak Szekszárdon

Mészöly Miklós emlékházat avattak Szekszárdon, az író szülővárosában; az "Irodalom Háza-Mészöly Miklós Múzeum" elnevezésű intézményt Görgey Gábor író adta át az ünnepségre összegyűlt tisztelők, barátok jelenlétében.

MTI Kult

Scorsese filmje Bob Dylanről

Bob Dylanről tervez filmet Martin Scorsese - de Dylan nélkül. Bár az egyik legnagyobb rockrajongó amerikai rendező, aki asszisztensként már ott volt 1969-ben a woodstocki forgatáson is, immár két éve dolgozik új alkotásán, de nem tartja fontosnak, hogy a műről magával Bobbal is értekezzen.

MTI Kult

Színház a szegedi Csillag börtönben

Színházi előadást rendeztek a szegedi Csillag börtönben; Karinthy Frigyes: A bűvös szék című komédiáját az elítéltek kedden mutatták be az intézet dolgozóinak és a sajtónak.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Kult

A mozi bevétele

Sajátos tudathasadásban szenvedtek a magyar kommunisták 1945 után. A nagy testvérpárt mind fenyegetőbben sérelmezte a szovjet filmek iránti érdektelenséget, a pártkasszába viszont csak akkor ömlöttek a politikai megerősödéshez nélkülözhetetlen pengők, majd forintok, ha az MKP mozijaiban nyugati filmeket vetítettek.

MTI Kult

Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett

A Bessenyei Ferenc elhunytával tizenegyre fogyatkozott Nemzet Színészei kedden döntötték el, kivel egészüljön ki annak a tizenkét színésznek a köre, aki a címet viselheti: Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett.

hvg.hu Kult

Churchill, Tom Waits és a Rubens-tárlat

E heti ajánlatunkban ott Az ifjú Churchill kalandjai, egy angol háborús szatíra és az Árnyékország a hazai kortárs tánc darab. A világ legnagyobb Rubens-kiállításának nevezett tárlat a barokk nagymesterének valamennyi alkotói fázisát felöleli; három külföldi vendég előadásában pedig Tom Waits dalokat hallgathatunk élőben.

MTI Itthon

Több mázsás műalkotást loptak a Zichy kastélyból

Eltűnt egy műalkotás az óbudai Zichy kastély udvaráról január 7-én, a több száz kilogrammos kődarabokat feltehetően teherautóval szállították el - mondta az ellopott munka alkotója, Terebessy L. Föld képzőművész.

hvg.hu Kult

Kortárs gyűjteményt épít a Horváth Művészeti Alapítvány

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

MTI Kult

Prágában forgatják a Doom filmváltozatát

Minden idők legnépszerűbb videójátékából, a Doomból készült lövöldözős-trancsírozós akcióhorrort forgatnak amerikai és cseh színészek közreműködésével Prágában.

MTI Kult

Moszkva: művet vissza nem adunk!

Moszkva továbbra sem szolgáltatja vissza a II. világháború végén Magyarországról elhurcolt műkincseket, miközben a Nyizsnyij Novgorod-i képzőművészeti múzeum kiállítást készít elő a hadizsákmányként a Szovjetunióba került műkincsgyűjteményből.

MTI/hvg.hu Kult

„Csodálatos Júlia” kapta az Arany Glóbuszt

Az idei Golden Globe legjobb színésznőnek járó díját a vígjáték kategóriában Annette Bening nyerte el a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című filmben nyújtott alakításáért.


A címlapról ajánljuk