hvg.hu Kult

Gólok és kubai rövidek

Nyomul az őszi moziszezon: Gól, Porcelánbaba, Sztornó. Ez utóbbiban egy magyar celebrity a főszerepben! Van azért itt más is; kiállítás Kínáról, egy másik Japánról, színházi izgalmak a Trafóban, kubai rövidfilmek, a PRAE című irodalmi lap forradalmi száma, a Barbaro zenekar újjáalakulása. Igazi ínyencségek a hvg.hu programajánlójában!

Vélemény

Petrányi Zsolt:"Lehet, hogy rappelek még, csak nem itt"

Regionális kulcsszerepet álmodik a vezetése alá került Műcsarnoknak Petrányi Zsolt (39 éves). A júliusban a tanácsadói testület javaslata dacára, miniszteri huszárvágással kinevezett főigazgató egyik ötlete a cégekkel, magángyűjtőkkel való együttműködés.

MTI Kult

Pécsre kerül letétbe az Antal-Lusztig gyűjtemény

Pécs önkormányzata a napokban megállapodott a gyűjtemény tulajdonosával, Antal Péter debreceni ügyvéddel, hogy az értékes műkincsek tíz évre Debrecenből a Dunántúl legnagyobb városába kerülnek.

MTI Itthon

Gyaloghidat szorgalmaznak Budapesten

A Duna fölött az első gyaloghíd, egyben a főváros tizedik hídja megépítésére hirdetett összefogást négy budapesti egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány. Az oktatási miniszter pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről.

MTI/hvg.hu Kult

Felmentették az ATV programigazgatóját és főszerkesztőjét

Felmentették a munkavégzés alól az "erőszakos vezetési stílussal" vádolt Székely Ferencet, a Magyar ATV programigazgatóját és Gyenes András főszerkesztőt. A televízió szakmai igazgatását vezérigazgató-helyettesként Szabó Stein Imre vette át.

MTI Kult

Munkaszolgálatosok: nyughely 62 év után

Hatvankét év után kaptak méltó nyughelyet magyar munkaszolgálatosok Ukrajnában. A 396 meggyilkolt zsidó munkaszolgálatost egy emléktemetőben helyezték örök nyugalomra.

MTI Kult

Cseh film nyerte a pécsi Filmünnep fődíját

A szeptember 28. és október 2. között tartott pécsi Filmünnep fődíját, az Arany Benjamint a Marek Najbrt rendezte Bajnokok című cseh filmnek ítélte oda a nemzetközi zsűri.

Folk György (hvg.hu) Kult

Mit és mivel falhatnak az e-könyvmolyok?

Az internet széleskörű terjedésével egyesek azzal riogattak, hogy bealkonyulhat a hagyományos könyveknek, helyüket átveszik az e-könyvek. A papíralapú kiadványokat érdemben helyettesítő digitális megoldások azonban eddig nem terjedtek el tömegesen. Ezzel együtt számos területen dinamikusan nő a letöltött e-könyvek száma.

MTI Kult

Hitler-akvarelleket állítanak ki Bergamóban

Adolf Hitler két ifjúkori akvarellje is látható lesz azon a nemzetközi tárlaton, amelyet Bergamóban nyitnak meg a kortárs művészetek múzeumában október 15-én A háborúnak vége - 1945-2005 címmel.

MTI Kult

Prima Primissima: Jovánovics nem kér belőle

Jovánovics György szobrászművész, a Demján-féle Prima Primissima Díj egyik jelöltje nem kíván szerepelni a jelöltlistán, és ha megkapná, nem venné át a díjat.

MTI Kult

Adókedvezmény jár a kortárs alkotások vásárlásánál

"Összességében természetesen az egész dolog rendkívül pozitív, de egy kicsit pontosításra szorul, finomításra. Gondolom, hogy lesz rá mód és lehetőség" - mondta Erdész László, a szentendrei Erdész Galéria tulajdonosa.

hvg.hu Kult

Az Agyágyú meg a partihiénák

Harasztÿ István korszakos alkotása örökre elveszhet a nézők számára. A tonnás mobilszoborról mindenki levette a kezét.

MTI Kult

Jelöltek a Prima Primissima Díjra

Tíz kategóriában az idén is harminc művészt, tudóst, építészt és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölt a Prima Primissima Díjra az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület (TTT).

MTI Kult

A Coldplay tarol az MTV Music Awards-jelölésen

November 3-án Lisszabon ad otthont az MTV Music Awards 12. gálájának, amelyen a legtöbb jelölést az angol Coldplay alternatív rockbanda és a Gorillaz "rajzfilmzenekar" kapta, illetve szülőatyjuk: Damon Albarn.

MTI Kult

Önmaga megsegítésére gyűjt pénzt az Artpool

A budapesti Artpool, amely az 1970-es, 80-as évek magyar művészetének archiválását végzi, támogató fesztivált szervez a hétvégén a Gödörben. Az anyagi ellehetetlenülés felé tartó Artpool a közönség felé fordul a "fundraising bulin".

hvg.hu Kult

Egy Kővendég Budapesten

Bill Wyman a Rolling Stones basszusgitárosa volt a kezdetektől 1994-ig. Akkor elege lett. Azóta saját zenekarával turnézik a "legkövebb kő", a színpadon sose mozduló, kőarcú muzsikus. A Rhythm Kings frenetikus rock and rollt és bluest játszik, pazar szórakozást ígér a koncert október 4-én. Ez is, és sok minden más: programajánló a hvg.hu-tól!


A címlapról ajánljuk