MTI Kult

Leégett Gdansk legrégebbi temploma

Súlyos károkat okozó tűz pusztított a Balti-tenger partján fekvő lengyel kikötőváros, Gdansk legrégibb templomában. A XII. században alapított gótikus Szent Katalin-templom tetőszerkezete beomlott - jelentette a TVN24 lengyel televízió.

Gramofon

Cigiszünet a színpadon

A közönségnek imponálnak Cesaria Evora nem zenei gesztusai: amikor cigire gyújt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, és kitölt magának egy pohár bort. A dalok a régiek, fényük és értékük nem kopik, ám a díva nem tud megbirkózni az egyik legnagyobb előadói kihívással: hogyan lehet ezredik alkalommal is ugyanolyan ihletetten zenélni a közönség előtt.

Gramofon

Hegymenetben, könnyedén

Schiff András Beethoven összes zongoraszonátáját bemutató koncertsorozatának utolsó előtti, hetedik estjén a kései művek szédítő meredélyei és szakadékai közé kalauzolta közönségét.

MTI Kult

Kevesebb előadás lesz az Operában

Gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak a 2006-2007-es évadban az Operában - közölte az intézmény műsorigazgatója. Kákay István, az operaház műsorigazgatója elmondta, eredetileg 315 előadást tervezett az intézmény vezetése, amit gazdasági okokból csökkenteni kellett, így jelenleg 265 előadás megtartásáról folyik az egyezkedés.

Mozi TOP 10 Budapest

MI van az élen

Tartja magát a MI3, de az elmúlt hetek sikerfilmje, a Jégkorszak is. Noha előnye elolvadt, még mindig a dobogó közelében áll. Itt a korai nyári kánikula, csökken a nézőszám, alig 77 ezer néző és 71 milliós bevétel a fővárosi mozikban.

MTI Kult

Sztrájkoltak az Operaházban

Fél órával később kezdődött az előadás az Operaházban, mert a szakszervezet húszperces figyelmeztető sztrájkot tartott.

MTI Kult

Egy francia lap méltatta a Taxidermia című filmet

Elismerő kritikát közölt a Le Figaro című francia napilap Pálfi György Taxidermia című filmjéről, amelyet pénteken mutatnak be az 59. cannes-i filmfesztivál Un certain regard című válogatásának versenyében.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

HVG Hetilap

A tér visszavétele

Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet.

hvg.hu Kult

A kéjvágy művészete

A bacchanália folytatódik, mégpedig egy teljes éjszakán át a Szépművészetiben. A roma színházban Josephine Bakerre emlékeznek, s Magyarországon a Cannes-ban kifütyült Da Vinci-kód is. De itt lesz még a héten a dobvirtuóz Joey Baron, míg John Zorn magyar zenészekkel adja elő a Cobra-t. De lesz fesztivál és tavaszünnep is, válogassanak! Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

MTI Kult

Filmiroda alakul Budapesten

Hamarosan filmiroda alakul a Budapesten egyre gyakoribb - jó pénzt hozó - filmforgatások koordinációjára és a hivatalos ügyek gyorsabb, összehangoltabb intézésére - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes, valamint a kerületi önkormányzati vezetők és filmszakma képviselői szóltak hozzá ehhez az összetett kérdéshez.


A címlapról ajánljuk