MTI Kult

Nézőcsúcsra számítanak idén a Sziget szervezői

Nézőcsúcsra számítanak az idei Sziget szervezői, ugyanis minden eddiginél komolyabb sztárfelhozatalt ígérnek az immár tizenharmadik fesztiválra, amelyet augusztus 10 és 17. között rendeznek a Hajógyári szigeten.

hvg.hu Kult

Válságban a Budapesti Filharmóniai Társaság

Az eredetileg ígért 50 millió forintos támogatással tudjuk csak teljesíteni az idei évre vállalt kötelezettségeinket - áll a társaság közleményében. Ebbe az összegbe beletartozik a zenekar tagjai január óta ki nem fizetett honoráriumának visszamenőleges kiegyenlítése is.

hvg.hu Kult

Kacsák szezonja: programajánló

E-motion; tánc a négy érzelemről: félelem, szomorúság, harag, öröm. Kacsaszezon: a filmfesztiválok kedvelt vígjátéka. Helyspecifikus kiállítás Budapest közterületein, valamint a Bang On A Can és Iva Bittova közös estje a Trafóban, Pat Metheny koncert, Klazz fesztivál, a jazz és klasszikus zene találkozásával. Programajánló a hvg.hu-tól!

Panoráma Kult

Folytatásos regények mobiltelefonra

Japánban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mobiltelefonos irodalom. Számos honlap kínálja mobil telefonra könyvek százait, klasszikustól bestsellereken át olyan alkotásokig, amelyek kifejezetten az új médium számára íródtak.

Kult

Memóriazavar

Semmit sem ábrázol, mégis sokat mond a most felavatott berlini holokausztmementó, amely egyúttal új emlékmű-építészeti iskolát is teremthet. A körülötte zajló viták nemcsak politikai, hanem képzőművészeti természetűek is.

hvg.hu Világ

Miniszteri fogadtatás az Omegának

A május 21-én este nyolctól a marosvásárhelyi Ligeti Stadionban tartandó ingyenes koncert napján – amelyre egyébként minimum 50 ezer nézőt várnak – az együttest fogadja Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ országos elnöke.

Kult

Ügynökmúlt miatt mondott le a román írószövetség elnöke

Lemondott a román írószövetség vezetője, Eugen Uricaru, miután olyan dokumentumok jelentek meg, amelyek szerint besúgója volt a kommunista rendszer titkosszolgálatának, a Securitaténak. Az 58 éves férfi közölte, hogy lemond, mert avádaskodások miatt kialakult légkör nem használ az írószövetségnek.

MTI Kult

Iránban betiltották Paulo Coelho regényét

Az iráni kiadó a helyi könyvfesztivál alkalmából jelentette meg a regényt, amit kisvártatva a hatóságok tilalmi listára helyeztek, sőt még a raktárkészleteket is lefoglalták.

MTI/hvg.hu Kult

Turnéra indul és új lemezt ad ki a Rolling Stones

Augusztus 21-én, Bostonban megkezdi újabb, de Mick Jagger szerint nem utolsó világkörüli turnéját a Rolling Stones. Európába a jövő év nyarán jönnek, addig az itteni híveknek be kell érniük az új lemezzel, amelynek megjelentetését őszre tervezik.

MTI Kult

Rekordáron kelt el egy Hopper-kép

Tizennégy millió dollárért kelt el szerdán este New York-ban a Christie’s cég árverésén Edward Hopper Székautó című festménye. Ennyit még soha nem adtak az amerikai művész alkotásáért.

MTI Itthon

Amerikai ügyvéd perelné a magyar államot műkincsek miatt

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan "több milliárd dollár" perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

hvg.hu Kult

Mindenki másképp csinálja: programajánló!

Filmdráma egy szexológus életéről, Lars von Trier kalandozása a dokumentum-műfajban, Spanyol Filmhét a legújabb hispán filmtermésből. Lotharingiai Nemzeti Balett, jazz-metál a European Mantra előadásában, és egy igazi csemege a hétvégére: a Parzival Fesztivál. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Belügyi jelentések a magyar rockzenében

Izgalmas dokumentumkötet látott napvilágot a hazai pop- és rockzenében 1960 és 1990 között keletkezett belügyi aktákról. "Nyilván tartottak". A cím utalás a Kontroll Csoport egyik dalszövegére: „Nyilvántartanak; nyilván tartanak tőled”; s ez az idézet magába sűríti mindazt, amiről a könyv szól. A kötet szembesítés, szól a hazai populáris zene titkos történetéről is, de leginkább arról, miben is éltünk évtizedekig.

Gazdaság

Felemás filmipari privatizáció

Kis Tocsik-ügyet emlegetnek filmes berkekben annak kapcsán, hogy az ÁPV Rt. 900 millió forinttal hirtelen kistafírozta a korábban végelszámolásra ítélt állami Dialóg Kft.-t, amely a filmjogokat is megszerezte. A Mafilm Rt. többségi részesedését pedig a mozgókép-közalapítványnak szánja a privatizációs szervezet.

MTI Gazdaság

Lecsapnak a moziban kamerázókra

Mondj nemet a kalózoknak! címmel országos akció indul a hétvégén a moziban kamerázók lefülelésére - jelentették be a kezdeményezők.


A címlapról ajánljuk