hvg.hu Kult

Karneválok ideje: programajánló

Vegyes a kínálat. De a szokott módon sokszínű és - hadd dicsérjük magunkat - minden programban van valami egyedi izgalom. Fehér tenyér: egy díjnyertes magyar film premierje. Karnevál Velencében, cinkefőző bajnokság Szatmárcsekén, ellen-Operabál Pesten. Ábrázolt nők és ábrázolhatatlan digitális hangok. Nyitott nap a LUMÚ-ban és csillaghullás a Süss fel Nap-ban. Tartsanak a hvg.hu-val!

MTI Kult

Sárospataki könyvek: még nekünk kerülnek pénzbe?

A Magyarországra visszatérő sárospataki könyvekért 400 ezer dolláros "térítést" fizetünk az orosz félnek. A korábban azonosított 146 kötetből most 136 tér vissza, de úgy tűnik, koránt sem ingyen. A "kötetek gondozásáért" az orosz törvények szerint pénz jár.

Kult

A zene ismer határokat

Értelmetlen korlátozás vagy piaci szükséglet, esetleg a kettő együtt - a digitális jogkezelő rendszerek (DRM) megítélésében nagyok a különbségek. A jogvédett művek terjesztését korlátozó megoldásoknak a felhasználók nem örülnek, szemben a szerzőkkel és a kiadókkal. Tény, hogy 2004 júniusában 800 millió illegális zenei fájl volt az interneten.

Gramofon

Fiatalok Don Giovannija

Mozart-év van, de a budapesti Operaháznak eredeti bemutatóra egyelőre nincs pénze és energiája, a születésnapra fölújították tehát a legutóbbi Don Giovanni-előadást. Kesselyák Mozart-univerzumán hol felfénylő, hol árnyékba boruló csillagként keringenek a szereplők. - Kritikusunk az Operaházban járt.

Gramofon

Csak komolyan?

A 18. század metafizikaivá váló Istene - a korszak divatos panteista közhelyei dacára - Haydnnál eleven valóság, aki kézen fogja a jóakaratú embereket. Február 12-én, a Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adta elő Haydn kompozíciót. Kritikusunk a Nemzeti Hangversenyteremben járt.

MTI Itthon

Hild-ház: ígéret a bontás felfüggesztésére

Verók István VI. kerületi polgármester ígéretet tett Bozóki András kulturális miniszternek arra, hogy felfüggesztik a Király utca 40. alatti Hild-épület bontását – derült ki minisztériumi forrásból.

MTI Kult

A sárospataki kötetek akár már holnap hazakerülhetnek

Az orosz kulturális örökségi és tömegkommunikációs felügyelet még kedden kiadja az engedélyt a sárospataki református kollégiumi kötetek kivitelére, amelyek így akár már szerdán visszakerülhetnek Magyarországra.

MTI Kult

Rangos elismerés Heller Ágnesnek

Heller Ágnes nyerte el az idén az egymillió dán koronával (134 ezer euró) dotált Sonning-díjat az európai kultúra kutatásában szerzett érdemeiért - közölte hétfőn a koppenhágai egyetem.

MTI Kult

A Metropolitan visszaadja az olasz műkincseket

A New York-i Metropolitan múzeum visszaadja Olaszországnak a tisztázatlan úton a tulajdonába került antik vázákat, de cserébe hasonló értékű műkincseket vár - mondta el vasárnap a The New York Times-nak Philippe de Montebello, a múzeum igazgatója.

hvg.hu Kult

A magyar film megint szép lesz

Az idei szemle kétségkívül a fiatal filmesek ünnepe volt. Nem csak azért, mert a játékfilmes díjak zömét az új generáció söpörhette be, hanem azért is, mert a 21 versenyfilm mintegy harmada elsőfilmes rendező munkája. Ha az eltérő ízlés és gondolkodásmód miatt nem is, a mennyiség és minőség okán mindenképpen igaz a kijelentés: van magyar filmes újhullám.

MTI Kult

Kijev beszállt a kulturális fővárosi versenybe

Újabb vetélytárssal kell majd megküzdenie Pécsnek, amely 2010-ben Európa egyik "kulturális fővárosa" lesz: mint pénteken Brüsszelben bejelentették, az ukrán főváros, Kijev szintén pályázni akar a címre.

MTI Itthon

Mégis bontják a Király utca 40-et

A rendőrség szakította félbe több civil szervezetnek a Király utcai 40-es számú ház lerombolása ellen szervezett sajtótájékoztatóját pénteken. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eközben közleményben szögezi le: jogszabálysértő a bontási határozat.

Mozi TOP 10 Budapest

Tibor még mindig hódít?

Már megint egy vígjáték, és megint hazai. A Tibor vagyok, de hódítani akarok e héten a második a fővárosi nézettségi listán, az Azt beszélik...után, a Rokonok előtt. Nem rossz, főként, hogy a Csak szex...és az Üvegtigris, az utóbbi hetek sikerfilmjei még tartják magukat az első tízben. Összesen 164 ezer néző és 141 milliós bevétel a budapesti mozikban: tekintse meg sikerlistánkat!

hvg.hu Kult

A.L. Kennedy könyv-nyereményjáték!

Kennedy. És még két betű: A.L. Ismernünk kellene? A skót kortárs irodalom e pillanatban talán legjobban ismert szerzőjéről van szó, aki február 20-án Budapestre látogat. Nyerje meg 'Hát boldog vagyok' című regényét a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Az új Márai-adaptáció Jeremy Irons főszereplésével

Jeremy Irons játssza Henriket, a tábornokot Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéből készült új színpadi változatban a londoni West Enden, ahol kiállítás is nyílt Márai Sándorról.

hvg.hu Média

Lebukós reklámok a magyar mozifilmekben

Míg hollywoodi filmekben minden laptop tetején szelíden világít az Apple kis almája, addig a hazai produkciókban a filmtámogatások ellentételezéseként még mindig gyakran bumfordi, „lebukós” reklámok jelennek meg a vásznon. Marketingeszköznek, vagy kultúratámogatásnak minősül, ha egy vállalat készpénz ellenében filmjelenetekben szerepelteti egy-egy termékét?


A címlapról ajánljuk