Jobb a magyar iskola, mint a Roxfort?
Kult

Jobb a magyar iskola, mint a Roxfort?

Minden gyerek álma, hogy olyan iskolában tanuljon, mint Harry Potter, de ha jobban belegondolunk, a magyar iskola például sokkal biztonságosabb, mint a Roxfort, és más téren is veri a mugli közoktatás a varázslóiskolát. Tegye mindenki a szívére a kezét: szívesen elengedné a gyerekét Harry Potterrel és társaival tanulni?

hvg.hu Shake

A gyémántkereskedelem sötét oldala

A világszerte nemrég bemutatott Véres gyémánt című amerikai film következtében újra fellángolt a gyémántbányászattal kapcsolatos kereskedői és civil vita, amely hevessége miatt már nyugodtan nevezhető harcnak is.

A WAN2 megmondja

Az istenek a fejükre estek

A legnagyobb popikonokkal is előfordul, hogy hullámzik, sőt akadozik az energiatermelésük. A legnagyobb fejlesztők üzemzavarairól készített szakmai jelentések olvashatók itt: a pop legnagyobbjainak lemezen manifesztálódott üzemi balesetei. A WAN2 megvilágítja a legjobbak leggyengébb pillanatait.

MTI Kult

A sikoly nem állítható helyre

Két és fél évvel ezelőtti elrablása következtében maradandó károsodást szenvedett Edvard Munch (1863-1944) norvég festőművész híres képe, A sikoly. Erre a következtetésre jutottak szakértők az annak idején elrabolt kép és a Madonna című festmény hónapokon át tartó vizsgálata során.

MTI Kult

Elhunyt Vágó Nelly jelmeztervező

Elhunyt Vágó Nelly Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező. Az érdemes és kiváló művészt csütörtökön reggel, rövid betegség után érte a halál - tudatta a Magyar Állami Operaház.

Gramofon

Don Leporello esete Don Janóval

Harmadszor hangzott el a Művészetek Palotájában Mozart Don Giovannija. Járt itt friss produkciójának koncertszerű változatával a Theater an der Wien. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar hazai énekesekkel szólaltatta meg a darabot. Most pedig a Vox Artis ügynökség páratlan koncertet ígért, világsztárokkal. Sztárok jöttek, az előadás tényleg páratlan volt – sajnos negatív értelemben.

MTI Kult

Határ Győzőt január 23-án temetik Budapesten

Határ Győző író temetése január 23-án 15 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A Kossuth-díjas költő, író, filozófus november 27-én, életének 93. évében, Londonban hunyt el.

MTI Kult

A művészeti piac jövedelmezőbb, mint a tőzsde?

A szakértők a művészeti világpiac 2006 évi forgalmát 30 milliárd dollárra (5725 milliárd forint) becsülik, ez 20 százalékos növekedés 2002-hez képest. 2006-ban a legmagasabb áron elárverezett képért, Jackson Pollock egyik vásznáért 140 millió dollárt adtak

Gramofon

Néhány meggyőző ütem

A Budafoki Dohnányi Zenekar puszta léte is maga a csoda, egy közgazdasági nonszensz – és egy pozitív példa Abszurdisztán kies földjén. Mindezt nem azért kell előrebocsátani, hogy mentségeket keressünk az együttes aranyvasárnapi koncertjére, ugyanis december 17-én, a Zeneakadémián semmi magyarázkodásra kényszerítő dolog nem történt. Igaz, értelmeznivalóból is csak kevés akadt.

hvg.hu Kult

Luc Besson: Hétköznap elég egy szendvics

Luc Besson filmrendező életműve sajátos zárlataként már évekkel ezelőtt bejelentette visszavonulását, amihez egyelőre úgy tűnik, tartja is magát. Az Arthur és a villangók című filmje tehát az utolsó rendezése. A premier kapcsán válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

MTI Kult

Luc Besson búcsúzni készül

Luc Besson legújabb filmjével, az Arthur és a villangókkal kívánja befejezni rendezői pályafutását, bár ha "beleszeret" egy forgatókönyvbe, lehet, hogy meggondolja magát. A francia filmrendező-producer erről Budapesten beszélt az animációs filmet bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

hvg.hu Kult

Szólj anyádnak, hozzon pénzt!

Táncoló pingvinek, monumentális Diótörő, Déja vu-élmény, forradalom egy elmegyógyintézetben, rockabilly, Quimby szülinap, fotóprojekt egy fagylaltoskocsin, Mozart, Bartók és ex-VHK... Ha túl vagyunk a karácsonyi vásárláson, majd pedig az ünnepen, akkor irány a sok jobbnál-jobb program! Év végi hajrá.

MTI Kult

Hiller megpályáztatja az Operaház vezetését

A kulturális miniszter az év első felében, valószínűleg februárban nyilvános pályázatot ír ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára; az oktatási és kulturális miniszter erről a Népszavának adott interjúban beszélt.

MTI Kult

Perlik a rockritkaságokat áruló weboldalt

A rockműfaj nagy legendái beperelték a klasszikus lemezeket, filmfelvételeket és egyéb rock-ereklyéket részben ingyen, részben on-line kereskedelemben terjesztő Wolfgang's Vault internetes portált, és annak operátorát, William Sagant.

MTI Shake

Százmilliók a Churchill-képért

Egy marokkói tájkép, amelyet Winston Churchill festett, 600 ezer fontért (mintegy 226 millió 684 ezer forintért) kelt el egy londoni árverésen. A képéért csaknem háromszor annyit adtak, mint amennyi a maximális becsült értéke volt.

HVG Hetilap

Baráti balcsapott

Az évszázados magyar-lengyel barátságot is megrendítette az a pártpropaganda, amellyel 25 éve kommentálták Magyarországon a lengyelországi hadiállapothoz vezető eseményeket.

MTI/hvg.hu Kult

Elhunyt Joseph Barbera

Kilencvenöt éves korában hétfőn elhunyt Joseph Barbera amerikai rajzfilmszakember.

Gramofon

Búcsú a szonátától

Az utolsó három darab előadásával befejeződött Schiff András Beethoven szonáta-sorozata. Hittük, gondolván a művek létrejöttének körülményeire és ismervén az előadó személyes odaadását, végül egy ünnepi est emlékével távozhatunk a koncert végén.

MTI Kult

ABBA-múzeum nyílik Stockholmban

ABBA-múzeum nyílik 2008-ban Stockholmban, hogy bemutassa a popzene egyik legnépszerűbb együttesének történetét.

HVG Hetilap

A legújabb Bond eredetije

Viharos szerelmi kalandok és - a második világháborús Magyarországon is zajló - vakmerő küldetések kísérték annak a lengyel-brit titkos ügynöknek a pályáját, akiről a legújabb 007-es- opus női főszereplőjét mintázták.


A címlapról ajánljuk