MTI Kult

Színház nyílik Győrött a művházban

Új színház nyílik vasárnap Győrött. Az eXínház nevű intézményt a megyei Önkormányzat kilenc millió forinttal támogatja. Egy-egy évadban a tervek szerint három önálló produkciót mutatnak be és két-három előadást fogadnak.

hvg.hu Itthon

Pauer öntöttvas-cipői a Duna-parton

Emlékművet avatnak szombaton, a holokauszt áldozatainak emléknapján Budapesten. A hatvan pár, öntöttvasból mintázott korhű cipő a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon.

MTI Kult

Korrupciógyanú nyomán vizsgálat a Mozgókép Közalapítványnál

A kulturális miniszter a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMK) kapcsolatban megjelent, szabálytalanságokról szóló állítások azonnali kivizsgálását kezdeményezte. Grunwalsky Ferenc MMK-elnök szerint szó sincs szabálytalaul megítélt pénzekről, minden pályázatnál van lehetőség a beadott anyagok pótlására.

MTI Kult

Gyerekeknek ír ki filmpályázatot Eger városa

Eger városát a gyerekek szemével bemutató filmforgatókönyv-pályázatot írt ki az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére kandidáló település önkormányzata általános és középiskolások számára - mondta a település polgármestere.

Kult

Magyarokkal indult a bolognai könyvvásár

Bolognában megkezdődött az immár hagyományos, idén 42. alkalommal megrendezésre kerülő gyermek- és illusztrációs könyvvásár, amelynek magyar pavilonját Schneider Márta helyettes államtitkár nyitotta meg csütörtökön a Fiera del Libro Ragazzi területén.

hvg.hu Kult

Dezsavű és Underground Fesztivál

E heti ajánlatunkban szerepel többek között egy feszes krimi keserű médiaszatírával, illetve Michael Castrótól József Attila versei angolul. A Dezsavűben megelevenedik a magyar történelem utolsó hetven éve. Fellép az Amorf Ördögök az A38 állóhajón, ismét szól a Rádió Underground Fesztivál, Győrben pedig fröccsfesztivált tartanak.

MTI Világ

Nem fizet büntetést a Trianon erdélyi levetítője

Nem kell kifizetnie a pénzbírságot Jakab Attilának, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnökének a Trianon-film székelyudvarhelyi levetítéséért, a városi törvényszék ugyanis érvénytelennek nyilvánította az erről szóló jegyzőkönyvet - adták hírül a szerdai romániai magyar napilapok.

hvg.hu Kult

Elúszott a Titanic

A 12. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 62 + 1 filmjét 118 vetítésen láthatta a nagyközönség, azaz 19 600 néző. A közönségdíjat idén a Zsinóron című alkotás kapta. A második legnépszerűbb film a fesztiválközönség szavazatai alapján a Tokiói keresztapák című anime lett. A harmadik helyen A nagy hullarablás című amerikai road-movie végzett.

hvg.hu Kult

Költészet napi lapszemle

József Attila születésének évfordulója körül minden lap megemlékezik a költőről. S egyben eltöpreng a költészet és tágabban a kultúra mai, magyarországi befogadásán, helyzetén. Legalábbis azon, ami a felszínen látszik a problémákból. Olvassa el a hvg.hu évfordulós lapszemléjét!

Vélemény

Rost Andrea Amerikába vinné a Bánk bánt

Az Éj Királynőjét alakító amerikai énekesnő hangja elcsuklott, amikor Mozart Varázsfuvola című operájának híres áriáját kellett volna kiénekelnie, ám a botrány elmaradt a washingtoni Kennedy Centerben, nem kis részben Rost Andrea bravúros éneklésének köszönhetően. Pamina áriáját a Washington Post kritikusa az előadás csúcspontjaként dicsérte. Az emlékezetes múlt heti előadásról és a Nyugaton eddig soha be nem mutatott Bánk bán tervezett amerikai bemutatójáról nyilatkozott a hvg.hu-nak Rost Andrea.

MTI Kult

Elhunyt Kolozsvári Papp László

Elhunyt Kolozsvári Papp László kétszeres József Attila-díjas író, műfordító - közölte Kávási Klára, az alkotó felesége szombaton. Az írót hosszan tartó, súlyos betegség után, 65 éves korában, pénteken érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

MTI Világ

Világrekord-kísérletben vesz részt a Csodák Palotája

Az UNESCO a 2005-ös évet a Fizika Nemzetközi Évének hirdette meg. A számos rendezvény egyike a jubileumi fénystaféta, amely az USA-beli Princetonból kiindulva egy nap alatt "futja" körbe a világot. A rendezvényhez csatlakozik a budapesti Csodák Palotája is.

MTI Kult

Mona Lisa új különtermet kapott

A világ egyik leghíresebb festménye egy perui építész terveinek és egy japán kereskedelmi televízió pénzügyi támogatásának köszönhetően szerdától egy 12 méter magas betonfalra helyezett üvegburában látható a párizsi Louvre külön e célra átalakított különtermében.


A címlapról ajánljuk