Gramofon

Strauss-panoráma, avagy koncert csukott szemmel

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Richard Strauss hatalmas életművéből adott nagyszabású keresztmetszet-hangversenyt. A kivitelezés gondossága magasrendű zenei élményt adott, a kiválasztott darabok megközelítése, értelmezése azonban zárójeles megjegyzésekre bíztatta a kritikust.

MTI/hvg.hu Kult

Budapesten koncertezik a Rolling Stones

Július 20-án Magyarországon koncertezik a Rolling Stones. Jegyek március 30-tól kaphatók. A Bigger Bang Europen Tour egyik állomása lesz a Puskás Ferenc Stadion.

MTI Kult

A Thália lesz az Opera új játszóhelye

A Thália Színházban tart a következő évadban 41 estén előadást a Magyar Állami Operaház, mivel az Erkel Színház júniusban bezár az épület rossz állapota miatt - jelentette be a dalszínház csütörtökön.

MTI Kult

Wagner és a fehérneműk

Egy levél publikálása újra elindította a vitát arról, hogy voltak-e transzvesztita hajlamai Richard Wagnernek. A levelet a zeneszerző 1874-ben írta egy milánói kereskedőnek és szatént, csipkét, fodros női alsóneműket rendelt benne.

MTI Kult

Három magyar film a kaliforniai fesztiválon

Három magyar játékfilm látható Kaliforniában, a 6. Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon. Az egyesült államokbeli válogatáson bemutatják az Oscar-díjas Szabó István Rokonok című filmjét, Goda Krisztina Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékát, és Gárdos Péter Az igazi Mikulás című alkotását.

MTI Kult

Znamenák István lett a kaposvári színház igazgatója

Znamenák István, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezető színész-rendezője nyerte el a teátrum élére kiírt pályázatot; a 28 tagú kaposvári közgyűlés szerdán rendkívüli ülésen 22 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavazta meg a 41 éves jelöltet, aki 16 éve tagja a társulatnak

HVG Hetilap

Interjú Váli Dezső festőművésszel

A társadalom a mindenkori megbízható középszerre szeret építkezni, s ebből a művész mindig kilóg - mondja Váli Dezső (64 éves), az egyik legkeresettebb kortárs festőművész, akinek a képei gyakran milliókért cserélnek gazdát a műtárgypiacon. A Kossuth-díjra már többször jelölt művész most nagyszabású gyűjteményes kiállítására készül.

HavariaPress Itthon

Nem műtik meg Kaszás Attilát

Nincs szükség Kaszás Attila korábban tervezett érsebészeti műtétjére, ám a hétfőn eszméletét vesztett színművész állapota még mindig válságos - értesült a HavariaPress.

hvg.hu Kult

Erre mit lépsz?

Ember a gépben: Kempelen sakkautomatája a Műcsarnokban. Főfőnök: egy új Lars von Trier-film a mozikban. Nincs kegyelem: magyar filmdráma valós történet alapján. 300: képregényfilm, Frank Miller kultuszművéből. Ki mit gyűjt - kiállítás a Trafóban. Szubjektív dokumentarizmus a Millenárison. A Chicago Győrött; az Elfújta a szél az Operaházban. UH Fest: kortárs elektronikus zene a Merlinben. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

HVG Hetilap

Falra hányt alkotás

Néhány korábbi kísérletet követően napjainkban zajlik az az áttörés, melynek során a többnyire a falfirkákkal azonosított street art bebocsátást nyer a galériák és kiállítótermek világába.

hvg.hu Kult

Megtörni a kulturális monopóliumokat

A kulturális oligomonopóliumok megtörését, egyes PPP beruházások nyereségének kulturális célú visszaforgatását, az alternatív színtér és az új alkotók nagyobb támogatását, a pénzköltés hatékonyabb ellenőrzését említi a legfontosabb szempontok között színházi vitánk újabb hozzászólója. Struktúraváltás a kultúrában; harmadik rész!

MTI Tech

Rituális temetkezések nyomaira bukkantak Óbudán a Duna-parton

Különleges régészeti leletekre bukkantak az óbudai Duna-parton; az ásatáson előkerültek egyebek mellett a jégbe fagyott alpesi pásztor, Ötzi kortársainak lakóhelyéül szolgáló település maradványai és egy urnatemető is - közölte Szilas Gábor, az ásatás vezető régésze.

Gramofon

Szerb rezesek tündöklése és bukása

Marjan Krstic esete tipikus: az ember hiú reményeket fűz egy kissé megkopott kultuszú műfaj új előadójához. Tíz évvel ezelőtt Boban Markovic, a Kocani Orkestar vagy a román Fanfare Ciocarlia által képviselt zene a balkáni kultúra húzóágazatát jelentette. Marjan Krstic bandájáról más jut az eszünkbe. Pillanatkép a szerb színesfém exportkilátásairól.

Gramofon

Mezítlábas, füstszűrőtlen ünnep

A varázsfuvola Sarastróját mostanában favágó méretű finn basszisták szólaltatják meg a legideálisabban. Mit tehet egy rendező-tanár, akinek növendékei között épp a legmélyebb fekvésű hang birtokosa nem szálfatermetű? Például egy létra tetejére ülteti. Talán nem nagy ötlet, ha csak egy ilyen jut az előadásra. De Ascher Tamás és tanítványai a létrás Varázsfuvola egészét a színház ünnepévé avatják.

Gramofon

Virágcsokor Kodálynak

Néha egy családi albumból való fotográfia is közérdekűvé válhat. A Magyar Rádió zenei együtteseinek március 4-ei koncertjéhez készült, szerény kivitelű műsorfüzetbe szerkesztett képen Kodály Zoltánnak egy kisfiú virágcsokrot nyújt át. Ez a fiú Fischer Ádám, a gyermekkórus egykori tagja, az évfordulós koncert egyik dirigense, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója.

hvg.hu Kult

Döbbenetes bécsi kiállítás a terrorizmusról

Miközben Budapesten egyesek városi gerillát játszottak és a telefonfülkéken töltötték ki indulataikat, a társadalom pedig lelkét nyugtatja azzal, hogy lám, párszáz huligán őrjöng csupán; Bécsben kiállítás nyílt a hetvenes-nyolcvanas évek "igazi" városi gerilláinak, a németség első számú közellenségének számító RAF (Rote Armee Fraktion) tevékenységéről.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával