Kult

Agatha Christie sikerének rejtélye

Tudományos csalást kiáltottak sokan egy brit kutatócsoport vizsgálata kapcsán, amely a krimi királynőjének nevezett írónő nyolcvan éve tartó töretlen sikerének okaira igyekezett fényt deríteni. Még akkor is, ha a megállapítások nagy részével lényegében kénytelenek egyetérteni a téma szakértői.

MTI Kult

A katyni tömeggyilkosságot filmesíti meg Wajda

Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film alkotója a katyni erdőben történt, szovjet katonák által elkövetett mészárlásról forgat filmet.

hvg.hu Kult

Kikérik maguknak?

A Magyar Színház egy Fassbinder-darabra készül, s a rendező szerint sanszos, hogy nézők kikérik majd maguknak az előadást. Nosza, ott a helyünk! Nem polgárpukkasztást ajánlunk, de kevés az igazi izgalom a honi színházban, hogy ha valami ilyesmit ígér, érdemes megnézni! Van még a tarsolyunkban más is: programok egy hétre a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól

Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól; az operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után valósággal bombázták forgatókönyvekkel - mondta el a produkcióról New Yorkban tárgyaló rendező felesége.

MTI Kult

Nicolas Sarkozy és neje botránykönyvben

Nicolas és Cécilia Sarkozy viharos szerelmi életének története megjelent könyben - igaz, álnevekkel, regényként. A francia belügyminiszter a felesége közreműködésével írt életrajzi mű megjelenését novemberben megakadályozta.

MTI Kult

Kalapács alatt Napóleon levele

A Joséphine császárnénak írt levél kikiáltási ára 50 ezer dollár, azaz 10,6 millió forint - írja a NEWSru, című orosz hírportál.

MTI Kult

Elindult a Súgó Csiga 2006 szavazás

Elkezdődött a 2006. évi Súgó Csiga Díjra szavazás első szakasza. A közönség jelölései alapján a 25 legtöbb szavazatot kapott színész kerül majd be a második fordulóba.

MTI Világ

Holokauszt-karikatúra jelent meg egy iráni weboldalon

Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

MTI Kult

Kósa Lajos: színházat vesz Debrecen

Színházat vesz Debrecen - jelentette be a városvezetés frissen meghozott döntését Kósa Lajos polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.

Szellem

Halász Péter színháza

A múlt hétfőn éjszaka a Műcsarnokban saját temetését megrendező Halász Péter egyik alapítója volt annak az emigráns magyarokból verbuválódott avantgárd, polgárpukkasztó színháznak, amely Squat Theatre néven az 1970-1980-as évek fordulóján aratott azóta is emlegetett világsikert.

MTI Kult

Mariah Carey és a U2 tarolt a Grammyn

Mariah Carey nyolc jelöléséből hármat megnyert Los Angelesben a 48. Grammy-gálán. Az öt trófeát begyűjtő U2-é az év dala és az év albuma, a Green Day együttesé az év felvétele, az év felfedezettjének járó díj pedig John Legend rhythm and blues énekes lett. A többszörös díjazottak között van Kanye West rapper, Allison Krauss country-énekesnő, Les Paul veterán gitárkirály.

hvg.hu Kult

Rosszkedvünk tere

Véget ért a Filmszemle, vissza a normális kerékvágásba! Ez ismét csak programokat jelent, ismét csak rogyásig. Fotók a világ legsúlyosabb teréről, a Moszkva térről. Film a legsúlyosabb country zenészről, Johnny Cashről. A legsúlyosabb rapperek Pesten: a Wu-Tang Clanból. Filmek a túlsúlyról: zabálás és mozi. Csak győzzük gyomorral a sok fogásos kultúrlakomát! Jó étvágyat.


A címlapról ajánljuk