Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten
Kult

Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten

Elsöprő erejű, okos, szellemes, vicces és táncos, a zenekar legjobb dalait prezentáló koncertet adott tegnap este a Papp László Budapest Sportarénában az utolsó másfél évtized egyik legfontosabb indie-zenekara, a kanadai-amerikai Arcade Fire. Ott voltunk.

MTI/hvg.hu Kult

Grandmaster Flash is a Rock and Roll halhatatlanja lett

New Yorkban keddre virradóra beiktatták a rock and roll legújabb halhatatlanjait: Patti Smith punk-rock énekesnőt, a The Ronettes triót, a Van Halen, az R. E. M. és a Grandmaster Flash and The Furious Five együttest. Az évente szokásos ceremóniát ezúttal is a szokásos helyszínen, a Waldorf Astoria Hotelben tartották.

MTI Kult

Ellencsapás az Opus Deitől

Robert de Niro, Antonio Banderas, vagy Nicolas Cage lehet a főszereplője annak a filmnek, amelyet San Josémaria Escrivá de Balaguer, az Opus Dei alapítójának életéről terveznek készíteni - írta az El País című spanyol napilap.

MTI/hvg.hu Kult

Kóka: a szerencsejáték bevételeket fordítsuk kultúrára

A nagy-britanniai modellt javasolja Kóka János; azaz az állami szerencsejátékból származó bevételekhez kötné a kultúra finanszírozását. Az SZDSZ elnökjelöltje programjának kultúrpolitikai vitairatát vasárnap sajtótájékoztatón ismertette.

MTI Kult

Elhunyt Kocsis György színművész

Elhunyt Kocsis György, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja - tudatta Székhelyi József, a színház igazgatója szombaton.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

Kult

Kortárs londoni aukciós helyzetkép

Bár a nemzetközi műtárgypiacot figyelő szakemberek többsége szerint a kortárs művészek alkotásaiért kifizetett árak sokszor túlzottak, és ezért nem biztos, hogy hosszabb távon is tarthatók, a gyűjtők a jelek szerint erről egyelőre nem vesznek tudomást. Miután a nagy nemzetközi aukciósházak már a múlt évben is kiemelkedő forgalombővülésről adtak számot, az idei év első aukciói további jelentős áremelkedést hoztak.

MTI Shake

A spártaiak fanyalognak a 300-on

Nem aratott teljes sikert a mai Spártában az amerikai Zack Snyder 300 című filmje, amely a thermopülei csatában hazájuk védelmében küzdő és lemészárolt háromszáz spártai 2500 évvel ezelőtti történelmi hőstettét eleveníti fel.

Gramofon

Carmen: import vagy hazai?

A Carmen népopera, a Köztársaság téren a helye – gondolják az aktuális igazgatók. 1982, 1993, 2000 – Bizet Carmenjének legutóbbi felújításai az Erkel Színházban. Most megint felújították a dalművet, a címszerepben a figyelemre méltó Vizin Viktóriával.

MTI Kult

Nyáron kezdődhet a Közraktárak-kultúrprojekt

Nyáron elkezdődhet a budapesti Közraktárak területfejlesztése, és 2009-re átadhatják az új, Duna-parti kulturális központot - nyilatkozta a városfejlesztési, gazdálkodási és szociálpolitikai ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Gramofon

Birkózás Mozarttal

Hogy a publikum kezdetben nem rendült meg a produkciótól, mutatja, hogy rögtönzött köhögőkoncerttel szórakoztatta magát. Mozart zenéjével nehezen birkóztak, Csajkovszkij muzsikájában viszont otthon érezték magukat a Londoni Szimfonikus Zenekar világszerte elismert művészei.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.

hvg.hu Tech

Húszezer szócikket hamisított meg a Wikipedia álprofesszora

Hamisítás áldozata lett a legnagyobb online lexikon, a Wikipedia, miután egyik legtermékenyebb munkatársáról, szerkesztőjéről, egy teológiai professzorról és egyházjogászról kiderült, hogy valójában egy a főiskoláról kirúgott 24 éves diák.

Vélemény

„Honfitársaim, drámai órában fordulok hozzátok…”

1999-ben jelent meg Londonban a huszadik századi politikusok híres szavait tartalmazó kötet, melynek magyar változatát A XX. század nagy beszédei címmel nemrég adták ki. Megszólal benne Mahatma Gandhi és Adolf Hitler, Lev Trockij és Joszif Sztálin, Fidel Castro és Alekszandr Szolzsenyicin. A válogató láthatólag nem az utókor morális megítéléséből indult ki, inkább abból, mekkora hatást gyakoroltak a szónokok hallgatóikra, beszédeiknek miféle következményeik voltak az emberek mindennapi életében.

MTI Itthon

Elhunyt Hidas Frigyes

Életének 78. évében elhunyt Hidas Frigyes zeneszerző. Az Erkel-díjas művészt hosszan tartó, súlyos betegség után szerdán érte a halál - tudatta a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.

MTI Tech

Elhunyt Jean Baudrillard

Jean Baudrillard francia filozófus és szociológus hosszan tartó betegség után 77 éves korában elhunyt párizsi otthonában.

hvg.hu Shake

A testét mutogató énekesnő kritizálja tízéves lánya öltözködését

Sokszor megtörténik, nem csak hírességekkel, hogy a fiatalkorában kifejezetten szabados életet élő, mondhatni kicsapongó személy az idő múlásával egyre konzervatívabbá válik, végül már gyakorlatilag prűdnek mondható, saját ifjúi énjét pedig igyekszik elfelejteni, letagadni. Ha ez a folyamat zajlik Madonna esetében is, akkor az énekesnő családjára és rajongóira nehéz évek várnak.

hvg.hu/MTI Kult

Csoda Budapesten

Zene és szöveg; film egy divatjamúlt popsztárról. Egy elmúlhatatlan sztár: Marianne Faithfull koncertje. Method Man: egy legendás rapper Budapesten. Szép Ernő az Örkény Színházban. A windsori víg nők Kaposváron. Kiállítás Bartók rovargyűjteményének ihletésére. Kulturális ajánlatok, programok a hvg.hu-tól!


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával