Világ

Júdás áruló volt vagy ügynök?

Áruló volt Júdás, avagy csupán csavar volt egy nagy isteni tervben, szeretetre méltó és jó ember alapjában? E kérdést firtatják a teológusok a Vatikánban és a protestáns világban egyaránt. Nemsokára többet fogunk tudni – amikor megjelenik majd az apokrif Júdás evangéliuma, amelynek eredeti görög szövege elveszett ugyan, de egy kopt kéziratból már gőzerővel fordítják angolra, németre, franciára.

hvg.hu Kult

Alternatív befogadóhely lett a Flórián moziból

A fővárosi önkormányzat ingyen átadta az Alternatív és Független Színházak Szövetségének (ÁFSZSZ) az egykori óbudai Flórián mozi épületét - számol be a Népszabadság. Az inkubátorház, vagyis az időszakosan, próbákhoz igénybe vehető tér az állandó játszóhely nélküli alternatív színházi szakma régi követelése volt.

MTI Társadalom

A Die Welt Szabó István ügyéről

A leleplezés, hogy Szabó István filmrendező 1957-től a hatvanas évek elejéig beszámolókat írt a belső elhárításnak tanárairól és diáktársairól, Magyarországon olyan robbanóerővel bír, mintha Németországban az válna ismertté, hogy Günter Grass író az amerikai hírszerzésnek, a CIA-nek dolgozott - írta a berlini Die Welt.

MTI Kult

A filmkritikusok tavalyi filmeket díjaztak

A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában. A MÚOSZ film- és tévékritikusi szakosztálya által 1962-ben alapított díjakat magyar filmeknek ítélik oda.

MTI/hvg.hu Kult

Pótelőadásokat kell tartani a Filmszemlén

A nagy érdeklődésre tekintettel máris tíz pótelőadással bővül a 37. Magyar Filmszemle műsora. A pótelőadásokkal mind a 460, programban szereplő filmre kapható jegy.

MTI Itthon

Szabó István: magamat mentettem

Szabó István filmrendező a héten tett nyilatkozatait módosítva a közszolgálati televízióban vasárnap este közölte, magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt és ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról.

hvg.hu Publicisztika

Szabó és Hrabal

Kicsit furcsa, hogy bizonyos körökben – jobb és baloldalon egyaránt - az üzenethozót, Gervai Andrást csépelik, ahelyett, hogy a végre a kádári rendszer maradványaként még mindig a helyükön üldögélő, vagy vastag nyugdíjukat élvező, akkori titkosszolgák felelőségét vetnék fel. Szabó István is talán jobban járt volna, ha maga leplezi le ügynökmúltját, ahogy tette ezt – minden negatív következmény nélkül – a cseh Bohumil Hrabal. Nem igazán meggyőző a Naptévé riporterének Szabót felmentő hétfő reggeli magyarázkodása: a Redl ezredes című filmben már 1983-ban ott volt a kulcs, tetszettek volna megfejteni.

MTI/hvg.hu Itthon

Száznál több értelmiségi kiállt Szabó István mellett

A magyar szellemi élet száznál több képviselője biztosította támogatásáról Szabó István filmrendezőt, akinek 1956 utáni ügynöki tevékenységét az Élet és Irodalom hozta nyilvánosságra legutóbbi számában. Jegyzetírónk szerint azonban kicsit furcsa, hogy bizonyos körökben az üzenethozót, Gervai Andrást csépelik, ahelyett, hogy az akkori titkosszolgák felelősségét vetnék fel. Szabó István vasárnap már azt mondta: magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt.

MTI/hvg.hu Kult

Hazugsággal vádolnak egy népszerű amerikai írót

Egy önéletrajzi könyvéről híressé vált amerikai írót vádoltak meg hazugsággal. James Frey könyve magyarul is megjelent, Millió apró darabban címmel. A multi-toxikomán ámokfutások története mégsem valós élményeken alapszik? Csak reklámfogásról, vagy a fikció kiteljesítéséről van szó?

MTI Kult

Egyiptomi vígjáték Bagdad elestéről

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kihívóan csábos öltözékben, csetlő-botló CIA-ügynökök, vérengző katonák: az első arab film az amerikaiak iraki háborújáról nem éppen finomkodó alkotás, de telt házakat vonz.

hvg.hu Kult

Frankfurt dosszié

Októberben publikáltunk cikket a Frankfurti Könyvvásár hivatalos magyar pavilonjáról. A bírálat vihart kavart, s a reakciókból újabb cikkek születtek. Öszegyűjtöttük, hol is tartunk most.

Kult

A Frankfurt-vita folytatódik

"A látogatók és a magyar könyves szakmát, a magyar irodalmi életet képviselő magyar stand szempontjából nem magyaráz semmit, hogy ki bérelte a stand egy jelentős részét. Ez nem menti a koncepciótlanságot, az ötlettelenséget, az összecsapott hatást." - Lóránd Zsófia, aki a Frankfurti Könyvvásár magyar standját bírálta, az intézményi válaszokra reagál a hvg.hu-hoz eljuttatott írásában.

MTI Itthon

Szabó István ügynökmúltjáról cikkezett a német sajtó

Megválaszolatlan mozzanatokat találnak a világhírű Oscar-díjas filmrendező, Szabó István állambiztonsági múltjáról szóló történetben a hét végi német lapokban megjelent beszámolók, amelyek a dpa hírügynökség jelentéséire épülnek.

A WAN2 megmondja

Elmebajok a rockzenében

A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.

Gramofon

Magyar jazz, balkáni ízekkel

Igazán itt volna az ideje felvenni a hungarikumok közé Dresch Mihály szaxofonjának hangját is. A Gramofon Zenekritikai Műhely munkatársa a Borbély–Dresch kvartett koncertjén járt a Fonóban, ahol két különleges tehetségű szaxofonos játszott együtt.

MTI Kult

Eddig ismeretlen Dali-kézirat bukkant fel

A hét kis formátumú lapból álló mű címe: Atmoszférikus állati tragédia - szürrealista előadás. Negyvenkét ezer euróért vásárolta meg a figueres-i Gala-Salvador Dalí alapítvány a Christie's árverésén ezt az eddig ismeretlen Dalí-kéziratot.

MTI Kult

Meghalt Christopher Penn

Christopher Pennt, a filmcsillag Sean Penn öccsét holtan találták Los Angeles-i otthonában.

hvg.hu Kult

Csináljuk a cirkuszt

Sűrű lesz a következő egy-másfél hét. Indul a Filmszemle. Jön a Cirkuszfesztivál, pezseg a koncertélet és van pár jó filmbemutató is. Mit lehet tenni túlkínálat esetén? Például megszívlelni a hvg.hu tanácsait! E héten is kiválogattuk a mazsolát!


A címlapról ajánljuk