Avicii halála: Madonna, David Guetta és az Imagine Dragons is búcsúzik
Kult

Avicii halála: Madonna, David Guetta és az Imagine Dragons is búcsúzik

Mint arról korábban beszámoltunk, péntek délután elhunyt Avicii. A világszerte ismert DJ és producer fájdalmasan fiatalon, 28 évesen ment el. Halálának okáról hivatalos tájékoztatás még mindig nincs, de azt tudni lehet, hogy két évvel ezelőtt súlyos alkoholproblémái miatt akut hasnyálmirigy-gyulladása lett, és még azelőtt eltávolították az epehólyagját és a féregnyúlványát.

hvg.hu Kult

Mozart turné golyóval a végén

Theophilus, az osztrák zseni életének javát áporodott és fapados konflisban töltötte. 250 évvel születése után Bajorországban és Ausztriában Mozart nyomában barangoltunk. Találkoztunk apjával, nagyapjával, anyjával, szeretőjével, barátaival és feleségével. Kultúrkörút Augsburgtól Salzburgig gasztronómiával, zenével, látnivalókkal és biciklizéssel fűszerezve.

Gramofon

Kézcsere a mesterért

Az utolsó pillanatban sikerült csak leszerződni a művészekkel, a koncertnek kevés hírverés jutott, ám színültig telt a Trafó színházterme. Ritka alkalom Budapesten: India egyik legnagyobb zeneművésze látogatott el hozzánk, és a Gramofon Zenekritikai Műhely embere is nyitva tartotta a fülét a helyszínen.

MTI/hvg.hu Kult

Az Aegon művészeti díját Spiró György kapja a Fogságért

Az Aegon Művészeti díjat első ízben Spiró György veheti át Fogság című regényéért. A cég a kortárs művészeti díjjal elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretnék elismerni; a díj nevében azért jelöli meg a művészet egészét, mert a díjazott megnevezhet egy fiatal alkotót bármely területről, aki szintén elismerést kap.

Kult

Mi maradt Freudból?

A pszichoanalízis 150 éve született osztrák alapítója, Sigmund Freud elméleteit idézgetve ma már legtöbbször azt is hozzáteszik, tudományosan mennyire meghaladták azokat. Pedig néhány közülük - a tudományos és a közgondolkodást alapvetően megváltoztatva - máig érvényes.

hvg.hu Kult

Soha nem mondjuk, hogy soha

Legalábbis ritkán. De most semmi esetre sem: hiszen tényleg rendkívül színes a felhozatal! Tart még a Mediawave Győrben, de már indul egy új filmsorozat Budapesten. Filmbemutatók, kiállítás a nők jegyében, táncdarab Fiúk címmel. Új kulturális lapok a piacon! Garbarek, Frenák, városunk visszatérő vendégei. S ha már város: városantropológia képekben és a köztereken! A város és a programok sűrűjében tartsanak a hvg.hu-val!

MTI Kult

Megint megöltek egy rappert

Megölték Big Hawk ismert rappert az Egyesült Államokban. Két éve a houstoni férfi fivérét ölték meg.

MTI Kult

Pesten a Plastic People of the Universe

Május 2-án újra Budapesten lép fel a legendás cseh rockzenekar, a Plastic People of the Universe (PPU). A zenekarral vállalt szolidaritás dokumentumaként kezdődött 19977-ben a Charta'77 aláíráskampány az egykori Cshszlovákiában.

MTI Kult

Letiltották Párizsban Peter Handke darabját

Mivel Peter Handke osztrák drámaíró részt vett Milosevic volt jugoszláv, illetve szerb elnök temetésén - s korábban is dicsőítette politikáját - a Comedie Francaise levette jövő évi műsortervéről a szerző 1989-ben írt Das Spiel vom Fragen oder Die Reise zum sonoren Land című darabját.

hvg.hu Kult

Nincs egy hely – Beszélgetés a VOLT szervezőivel

Középiskolás barátságként indult a dolog, ma 250 milliós büdzsét kezelő irodává nőtték ki magukat. A sikertörténetként elkönyvelt VOLT fesztivál egyik főszervezőjével, Fülöp Zoltánnal tavaly a helyszínen a hvg.hu már készített interjút. De a szervezés egy páros munkája, Fülöp társa a kezdetektől Lobenwein Norbert. A VOLT egyre profibb akar lenni, a gazdasági környezet azonban csak lassan változik. Soprontól 50 kilométerre, Ausztriában egy számmal nagyobb a buli és a pénz is. Magyarországon viszont már 3 millióért szponzor lehet egy nagybank.

Gramofon

Orosz rutin

Sokan gondolják, hogy egy orosz zenekar – különösen, ha olyan hírű, mint az egykor Jevgenyij Mravinszkij által naggyá tett Leningrádi, ma ismét Szentpétervári Filharmonikus Zenekar – nehezen tud csalódást okozni. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szinte semmi sem igazolta vissza ezt a kincstári optimizmust.

MTI Kult

Kódolt szöveget rejtett ítéletébe a Da Vinci-kódról tárgyaló bíró

A jogtörténelemben alighanem példátlan módon kódolt szöveget rejtett el ítéletében egy londoni bíró - méghozzá éppen abban, amely a Dan Brown ellen Da Vinci-kód című nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le, elutasítva a felperes keresetét.

MTI Kult

Andy Vajna szerint még nem vagyunk filmbarátok

Magyarország a világ egyik legizgalmasabb, legvonzóbb filmes központja lehet, de ehhez filmbaráttá kell válnia - mondta Andy Vajna producer az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

MTI Kult

Marine Le Pen új könyvében csodálja apját

Életrajzi kötetet jelentetett meg Jean-Marie Le Pen szélsőjobbos pártvezér Marine nevű lánya, a Nemzeti Front (FN) alelnöke. A francia sajtó kommentárjai szerint a mű a szélsőjobboldali párt politikájának szélesebb körű elfogadtatására és a pártelnökség átvételének előkészítésére született.

MTI/hvg.hu Kult

Megvan a VOLT fellépőinek névsora

Tizennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Soproni Volt Fesztivál július 5-én - hangzott el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. Az egyik fő zenekar idén a sokadvirágzását élő The Cult lesz.

hvg.hu Kult

Kupléirodalom, orfeumok és afrikai rituálé

Afrikai rituáléból bőven jut a hétre: az Afrikai szeretők című film és egy színmű tele törzsi csecsebecsékkel. Más kontinens is érintett: lesz Európa Fesztivál görög tavernával, párizsi kiskocsmával. Történelmi múltidézés: ATOM kiállítás és filmsorozat a csernobili katasztrófáról. És persze búfelejtés is: pesti kupléirodalom és cakewalk őrület. A virtuóz tekerésekről és húrtépésről pedig Scott Herderson és csapata gondoskodik. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Vajna Tamás Kult

Filmmarketing: hogyan csinálják a franciák?

Csak az export tarthatja életben a nemzeti filmiparokat – állítja Joel Chapron, a hétvégén véget ért 10. Francia Filmnapok fő szervezője. Az Unifrance Film International közép- és kelet-európai marketingrészlegének vezetője, a Cannes-i fesztivál egyik kurátora mozirajongó orosz tolmácsból másfél évtizeddel ezelőtt avanzsált hivatásos filmpromóterré. Chapron szerint bár a francia nézők jelenleg is a szerzői, nehezen befogadható kategóriába sorolják a magyar filmeket, az új generáció változtathat ezen az imázson.

MTI Itthon

Elhunyt Szíj Rezső

Életének 91. évében, szerdán elhunyt Szíj Rezső lelkész, író, történész, könyvkiadó – tájékoztatott a Magyar Írószövetség.


A címlapról ajánljuk