MTI Kult

Magyar filmek a cannes-i filmvásáron

Tarr Béla A londoni férfi alkotása mellett - amely a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást - további tíz magyar filmet vetítenek a potenciális vásárlóknak a 60. Cannes-i Fesztiválon.

MTI Kult

Erkel Színház: két tervet dolgozott ki az Opera új vezetése

A Magyar Állami Operaház új főigazgatója két tervet dolgozott ki az Erkel Színházzal kapcsolatban: az egyik szerint csak a bezárásra ítélt épületet, a másik szerint azonban az Andrássy úti Ybl-palotát is felújítanák 2012-ig.

MTI Kult

Vass Lajos Kovalikot hívja művészeti igazgatónak az Operába

Vass Lajos, az operaház új főigazgatója szerint a három évre garantált költségvetési támogatás elég, hogy öt év múlva "csodájára járjanak a Magyar Állami Operaháznak". Három évre 5,3 milliárddal számolhat a dalszínház.

MTI Tech

Magyar tévés expedíció indul Kínába

Szerdán indul Kínába a Magyar Keletkutatás Alapítvány expedíciója, amelynek tagjai egy hónapon át az 1800 kilométer hosszúságú ősi kínai Császár-csatornát kutatják.

MTI Kult

Vass Lajos az Operaház új főigazgatója

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn kihirdette a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire kiírt pályázat eredményét: az új főigazgató Vass Lajos, az új főzeneigazgató Fischer Ádám.

Salgó Andrea (hvg.hu) Itthon

Miért "cigánymentesek" a reklámok?

Megosztják a potenciális fogyasztókat, elenyésző a vásárlóerejük, az átlag tévénéző nem képes azonosulni velük – csupán néhány a leggyakoribb kifogások közül, miért nem látunk roma reklámszereplőket a képernyőn. Közben lépten-nyomon hallani, hogy az idei az Esélyegyenlőség Európai Éve.

MTI Kult

Polanski faképnél hagyta a sajtót Cannes-ban

Faképnél hagyta az újságírókat a Cannes-i Filmfesztiválon Roman Polanski lengyel származású filmrendező egy sajtóértekezleten, mert szerinte csupán "üres" kérdéseket tettek fel.

Kult

Szélsőséges kiadványokat vásároltak közgyűjtemények

A nemzeti könyvtár, a Holokauszt Múzeum, az Egyetemi Könyvtár, a New York-i Magyar Zsidó Könyvtár is vásárolt a Múzeum Antikvárium péntek esti kamaraárverésén, amelyen hosszú ideig tiltott, zárolt, rejtegetett, ritka kordokumentumokat, politikai kiadványokat kínáltak megvételre. Az eladott anyag több mint egyharmada közgyűjteményekbe került.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"Németországot játszunk, posztkommunista mentalitással"

Színházi vitánkban több hónapon át szakemberek fejtették ki véleményüket a budapesti pénzelvonások után kialakult helyzetben. A körülmények kikényszerítenék a változást, mégsem történt túl sok. Egyelőre pánikbeszéd van ("ledózerolják a színházakat"), vagy a fiskális szigor kommunikál. Gáspár Máté, a nemzetközileg e percben talán legismeretebb magyar színház, a Krétakör ügyvezetője. A hvg.hu a cikksorozat végéhez közeledve, most őt szólaltatja meg. Abban mindenki egyetért a színházi szakmában, hogy a Krétakör másképp látja a dolgokat. Mégis, hogyan?

hvg.hu Shake

Avril Lavigne levetkőzött - videó

A női pop/rock előadók tagadhatatlanul behozhatatlan előnyben vannak hímnemű versenytársaikhoz képest még most is, az egyre emancipáltabb médiában. Mert az sosem hír, ha egy férfi félmeztelenre vetkőzik, de egy nő esetében még akkor is címlapos sztori, ha valójában nem is igaz.

MTI Kult

Bo Diddley intenzív osztályon fekszik

Szélütés érte Bo Diddleyt a rock and roll és a blues egyik legeredetibb egyéniségét. A 78 éves gitárost, énekest és zeneszerzőt a nebraskai Omahában, a helyi klinika intenzív osztályán ápolják, olvasható csütörtökön a BBC honlapján.

MTI Kult

Századik születésnapját ünnepli Jászai Joli

Századik születésnapját ünnepli hétfőn Jászai Joli színésznő lakóhelyén, a piliscsabai Nagyboldogasszony Házban - közölte a szociális intézmény mentálhigiénés munkatársa.

MTI Kult

A világ tíz legdrágább festménye

Alig egy év alatt öt új kép jutott be minden idők tíz legdrágább festménye közé, és kétszer is megdőlt a képárverési világrekord.

MTI Kult

Hiller új szerződést kötött a Digitális Irodalmi Akadémia tagjaival

A hosszú távon kiszámítható finanszírozás érdekében új típusú szerződést kötöttek a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjaival - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten. A tárcavezető elmondta: az új, élethosszig tartó szerződés szerint az írók műveinek felhasználási jogáért fizetendő díjat beépítik a költségvetésbe.


A címlapról ajánljuk
Gender-ügy: mindig kell egy ellenség

Gender-ügy: mindig kell egy ellenség

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilencedik évére kevés olyan terület maradt, ahol nem jelent meg és kezdett saját képére formálni mindent a hatalom, most azonban oda is megérkezett a fiatal harci hév. Ez a hvg.hu heti politikai összefoglalója.