hvg.hu Kult

Mindenki másképp csinálja: programajánló!

Filmdráma egy szexológus életéről, Lars von Trier kalandozása a dokumentum-műfajban, Spanyol Filmhét a legújabb hispán filmtermésből. Lotharingiai Nemzeti Balett, jazz-metál a European Mantra előadásában, és egy igazi csemege a hétvégére: a Parzival Fesztivál. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Belügyi jelentések a magyar rockzenében

Izgalmas dokumentumkötet látott napvilágot a hazai pop- és rockzenében 1960 és 1990 között keletkezett belügyi aktákról. "Nyilván tartottak". A cím utalás a Kontroll Csoport egyik dalszövegére: „Nyilvántartanak; nyilván tartanak tőled”; s ez az idézet magába sűríti mindazt, amiről a könyv szól. A kötet szembesítés, szól a hazai populáris zene titkos történetéről is, de leginkább arról, miben is éltünk évtizedekig.

Gazdaság

Felemás filmipari privatizáció

Kis Tocsik-ügyet emlegetnek filmes berkekben annak kapcsán, hogy az ÁPV Rt. 900 millió forinttal hirtelen kistafírozta a korábban végelszámolásra ítélt állami Dialóg Kft.-t, amely a filmjogokat is megszerezte. A Mafilm Rt. többségi részesedését pedig a mozgókép-közalapítványnak szánja a privatizációs szervezet.

MTI Gazdaság

Lecsapnak a moziban kamerázókra

Mondj nemet a kalózoknak! címmel országos akció indul a hétvégén a moziban kamerázók lefülelésére - jelentették be a kezdeményezők.

MTI Itthon

Magyar nyelv és irodalom érettségi tételek

A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódtak az idei érettségi vizsgák, a diákok idén nem egy-egy tételt választhattak, hanem összetett feladatsort oldottak meg a matúrán.

MTI Világ

Perújrafelvétel a Pasolini gyilkosság ügyében

A harminc évvel ezelőtt meggyilkolt világhírű olasz filmrendező, Pier Paolo Pasolini családja új vizsgálatot kezdeményezett, miután a gyilkosság miatt kilenc év börtönbüntetést letöltött Pino Pelosi legújabb vallomásában leszögezte, nem ő ölte meg Pasolinit.

MTI Gazdaság

Mozarttal fognák a turistákat

Salzburg városa azt reméli, hogy jövőre, a Mozart-évben az ideihez képest legalább százezerrel több éjszakát töltenek majd turisták a városban, és azt kutatja, vajon mennyit ér Mozart, mint márkanév.

MTI Kult

Hétfőtől jegyárusítás a Sziget fesztiválra

Miután az Illés zenekar tagjai úgy döntöttek, hogy – Szörényi Örssel pótolva az elhunyt Pásztory Zoltánt – megtartják fellépésüket, május 9-től elindul a jegyterjesztés a várva-várt koncertre.

MTI Kult

Komoly gondban a Nemzeti Színház

Komoly anyagi gondokkal küzd a Nemzeti Színház, amely minden várakozást felülmúlóan sikeres szezont zár - mondta Jordán Tamás igazgató csütörtökön Budapesten.

MTI Kult

Az Illés zenekar döntött: játszanak

Az Illés együttes tagjai szerdán úgy döntöttek: Pásztory Zoltán váratlan elhunyta ellenére megtartják az augusztus 5-re tervezett 40. éves jubileumi koncertet Csíkszeredán és fellépnek Budapesten is, a Sziget Fesztivál nyitónapja előtt.

Kult

Magyar spiritusz

A hagyományostól alaposan eltérő, irányított cefrekészítésnek is jelentős szerepe van abban, hogy a magyar pálinkák sorra zsebelik be a nagydíjakban és keresletben is megnyilvánuló elismeréseket a kényes nemzetközi szakmai közvéleménytől.

Kovács Andrea (hvg.hu) Kult

Elit jazzklub csak a zenészelitnek?

Világhírű magyar jazz-zenészek világszínvonalú játszóhelye nyílt az év elején a kulturális minisztérium 18 milliójából. Egyelőre azonban csak kevesek kiváltsága a fellépési lehetőség. Régi „kijárásos" módszer, vagy okos szakmai érdekérvényesítés eredménye az új játszóhely?

Kult

Brancusi szobor rekordára a Christie's-nél

Rekord áron, több mint 27,4 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén Constantin Brancusi 1922-ben készült Madár az űrben című szobra. Ennyit még soha nem adtak szoborért árverésen.

MTI Kult

Magyar filmhét Párizsban

A magyar filmes internetes portál, a "festival.film.hu" magyar filmhetet rendez a Párizsi Magyar Intézet támogatásával május 4. és 10. között a párizsi Les Trois Luxembourg moziban.

hvg.hu Kult

High-tech a művészetben és papírvárosok

Egy film a keresztes hadjáratokról, élőzene és tánc ötvözete, multimédia és papírból formált városmakettek. És persze koncertek minden mennyiségben: Nigun és Daniel Zamir, a Zagar és az Ektar, valamint egy igazi etno-rock zenekar Székelyföldről. Programajánlat ínyenceknek a hvg.hu-tól!


A címlapról ajánljuk