Mozi TOP 10 Budapest

Bolond idők, bolond film

Csodálkozunk? A budapesti nézettségi listán első helyen az Egy bolond százat csinál című magyar film áll. Második helyen a World Trade Center; tehát őrségváltás volt az élen. A héten 80 ezer néző, közel 78 milliós összbevételt produkált a fővárosi mozikban.

HVG Hetilap

Portré a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójával

"Bár inkább anyám izgékonyságát s nőies túlreakcióit örököltem, mégis élénken él bennem apám egy mondása: ne csinálj nagy ügyet az életből, az élet se csinál belőled" - kezdi felmenőivel a három nővérével "egy gyorsan asszimilálódott cigány családban" nevelkedett, 42 éves dramaturg-kritikus, újabban kultúrdiplomata.

Kult

Válságlíra: ha ránk csurog a „mennyek” szennyvize

„Gyurcsány, takarodj! / Gyurcsány, takarodj!” – hangzik fel mostanában ötpercenként a tökéletesen rímelő kétsoros a Kossuth téren. E vészterhes időkben a nyers népköltészet mellett a finomabb szerzői líra is megmutatja magát. A politikai költészet XIX. századi hagyományai élednek fel a XXI. században: sötét nemzethalál-víziókban, sodró forradalmiságban nincs hiány. A világhálón megjelenő versezeteknek a legtöbb esetben nincs megjelölve szerzőjük, de a középiskolai magyarórák nem múltak el nyomtalanul.

hvg.hu Kult

A fák túlélik

Tudta Ön, hogy kétszáz éves ginkgo páfrányok vannak Budapesten? Ezt fontos lehet tudni most, hogy percemberkék dáridóját éljük. Egyik tippünk a hétre a Füvészkert rendezvénysorozata. De van más is: tart még a Pécsi Filmünnep és indul az (Ott)honvágy Filmfesztivál. Képregénytörténeti tárlatot, egy hamisítatlan blues-dívát, egy mozgásszínházi és egy jazz-komolyzenei ősbemutatót is ajánlunk. Ha elege van a politikából: válogatás a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Teret neveztek el Faludy Györgyről Torontóban

Átadták kedden Torontóban azt a teret, amelyet Faludy Györgyről neveztek el annak emlékére, hogy az évtizedekig külföldi emigrációban élő, s szeptember elsején, Budapesten elhunyt költő hosszú időn át a város lakója volt.

HVG Hetilap

Vastaps a Hargitán

A múlt hét végén elhunyt Sütő András erdélyi író legsikeresebb, több mint 250 telt házas előadást megért darabjának ősbemutatója nemcsak színház-, hanem diplomáciatörténeti esemény is volt.

MTI Kult

A Frankfurti Könyvvásáron India a díszvendég

Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait a világ legrangosabb könyvszakmai vásárán. A Frankfurti Könyvvásár idei díszvendége India, egyik központi témája a digitalizálás.

hvg.hu Kult

Bródy Sándor-díj Szakács István prózaírónak

Az idei Bródy Sándor-díjat Szakács István: Történtek dolgok című kötete nyerte el. A díjjal, amelyet Bródy Sándor unokája alapított, minden évben egy elsőkötetes prózaírót jutalmaznak.

MTI Kult

Szombaton temetik Sütő Andrást Marosvásárhelyen

Sütő András erdélyi magyar írót, lapszerkesztőt október 7-én, szombaton búcsúztatják a marosvásárhelyi Vártemplomban, református szertartással. A Kossuth-díjas alkotó 79 éves korában, szeptember 30-án hunyt el, Budapesten.

MTI/hvg.hu Kult

Letölthető rajzfilmek a magyar weben

Animációs filmek legális letöltésére nyílik lehetőség egy új magyar honlapon, amelynek vannak fizetős és ingyenes tartalmai is. Kultfilmek is helyet kaptak a kínálatban, mint például a Lolka és Bolka, illetve a Mézga család szériák.

MTI Kult

Szilágyi Domokost is beszervezte a kommunista titkosszolgálat

Szilágyi Domokos erdélyi költőt is beszervezte az egykori román kommunista titkosszolgálat, a Securitate - derül ki Steffano Bottoni Romániában élő olasz történész által felkutatott iratokból, a magyar irodalom jeles alakjának beszervezési körülményei azonban egyelőre nem ismertek.

MTI Kult

A Krétakör kapta a belgrádi nagydíjat

A Krétakör színház kapta a szombaton véget ért belgrádi nemzetközi színházi fesztivál, a BITEF nagydíját az Anton Csehov műve alapján készült Siráj című előadásáért.

MTI Kult

Elhunyt Sütő András

Hosszan tartó betegség után elhunyt Sütő András Kossuth-díjas író szombat este fél 11 előtt Budapesten.

MTI Kult

Őszi kulturális fesztivál Szegeden

Október 2-ától egy hónapon át harmincnyolc helyszínen közel kétszáz program várja Szeged és a helyi egyetem polgárait az őszi kulturális fesztiválon, amelyet tizenegyedik alkalommal szervezett meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája – közölte Tajti Gabriella, a fesztivál szervezője.

MTI Kult

Budapesten a legjobb sajtófotók

Az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató 49. World Press Photo kiállítást péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

MTI/hvg.hu Kult

A pécsi Filmünnep egy Jancsó-premierrel indul

Hétfőn startol a pécsi Filmünnep. A Baranya megyeszékhelyen ezzel a fesztivállal is készülnek 2010-re, amikor első alkalommal lesz magyar település Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben.

MTI Kult

Ki kapja idén az irodalmi Nobel-díjat?

Az amerikai Philip Roth-ot, az izraeli Amosz Ozt, a szíriai Adoniszt vagy a perui Mario Vargas Llosát tartják esélyesnek az irodalmi Nobel-díjra azok a találgatások, amelyekből egyre több van, amint közeledik az idei Nobel-díjak bejelentésének időpontja.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával