Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten
Kult

Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten

Elsöprő erejű, okos, szellemes, vicces és táncos, a zenekar legjobb dalait prezentáló koncertet adott tegnap este a Papp László Budapest Sportarénában az utolsó másfél évtized egyik legfontosabb indie-zenekara, a kanadai-amerikai Arcade Fire. Ott voltunk.

MTI Kult

Antal Nimród Amerikában rendezhet filmet

A Kontroll című filmmel ismertté vált, amerikai születésű magyar filmrendező, Antal Nimród a hírek szerint a Vacancy (Üres szoba) című klasszikus horrort rendezné újra Sarah Jessica Parker és Luke Wilson főszereplésével.

MTI Kult

Meghalt a Beatles ötödik tagja

Nevezték őt Ötödik Beatle-nek, hatodik Rolling Stone-nak, mert egyedülálló módon a két nagy rivális banda egyaránt igényt tartott a szolgálataira. Bár jelentek meg önálló lemezei, sőt, még listavezető dalai is akadtak, mégis elsősorban mint kísérőzenész marad meg a rock-rajongók emlékezetében. Ötvenkilenc éves korában elhunyt Billy Preston amerikai billentyűs, énekes.

Szellem

Memoáriparosok

"Küldje el élettörténetét hang- vagy videofelvételen, de tollba is mondhatja munkatársunknak, mi formába öntjük, megszerkesztjük, és képekkel illusztrálva vagy a nélkül, a megrendelt példányban kiadjuk!" - hirdeti magát az Életrajzíró (Biography writer) című amerikai internetes vállalkozás.

Műértő

Kisrealizmus: árverések Budapesten

Amikor szinte összeérnek az árverések Budapesten, az egybegyűltek még az előző esemény hatása alatt várják a következő produkciót, mintha az aktuális aukciónak az előzőhöz képest kellene valahogyan szerepelnie. Kieselbachnál arról beszéltek az emberek, hogy Nagyházinál nem keltek el a „drága” képek, és hogy a Szinyei miért ér fele annyit, mint a Csontváry a Mű-Teremnél.

Műértő

Kirekesztő Közös tér

Az Ernst Múzeum legújabb kiállítása az etnikai kisebbség és a kulturális identitás kérdését kívánja taglalni a Kárpát-medence művészetében. A Közös tér című kiállítás ismét igazolta, hogy a legnemesebb szándékkal készített tárlat is elbukhat, amennyiben a témához alapvető ismeretek nélkül nyúlnak, illetve ha azt a politika szolgálatába állítják.

MTI Kult

Elhunyt Jeli Ferenc filmrendező

Hosszan tartó betegség után, 72 éves korában elhunyt Jeli Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, képzőművész.

MTI Kult

Minden idők legdrágább festménye Budapesten

Tiziano – A titokzatos férfi címmel kiállítás nyílt a budapesti Szépművészeti Múzeumban, amelyen Dürer, Veronese és Tintoretto alkotásai mellett Tiziano Szürke szemű férfi című alkotása is megtekinthető. A különösen értékes festményre 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek.

MTI Kult

Tilos a Da Vinci-kód két indiai államban

Már a második indiai szövetségi államban tiltották be A Da Vinci-kód című film vetítését, ezúttal az ország déli részén elterülő Tamilnáduban, miután az ottani keresztény lakosok tüntetéseken követelték ezt.

MTI Kult

Szappanoperában szerepel szeptember 11.

A legnépszerűbb portugál tévécsatorna, a TVI júliusban kezdi sugározni a Rövid az élet (A Vida e Breve) című sorozatot, amelynek elején egy portugál család a televízión keresztül nézi végig a merényleteket és Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyának leomlását. Közben tudják, hogy a család több tagja bennrekedt az öngyilkos merénylők által vezetett repülőgépekkel felrobbantott felhőkarcolókban.

Mozi TOP 10 Budapest

Meddig marad élen a Da Vinci-kód?

Nem meglepő: a budapesti mozik nézettségi rangsorában első a Da Vinci-kód. A fővárosi mozik közel 140 milliós heti összbevételéből ez a film hozott több mint 60 milliót, a 155 ezer nézőből pedig 61 ezret. Abszolút siker. Vajon meddig tart ki?

MTI Kult

Jövő héttől Ünnepi Könyvhét

Példa nélkülinek nevezték a hazai kulturális életben a jövő héten kezdődő 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok szerteágazó kínálatát a főszervezők.

MTI Kult

NME: az Oasisé a legjobb album

Az Oasis együttes első, Definitely Maybe című albuma lett minden idők legjobb lemeze a New Musical Express Londonban közzétett közvélemény-kutatási eredményei szerint.

MTI Kult

Az új Batwoman leszbikus

Harminc éves távollét után visszatért a képregényvilágba Batwoman, vagyis a denevérnő, aki ezúttal nem Batmanért rajong, hanem leszbikusként jelenik meg a képregényekben.

Vélemény

Táborélet-és halál a XX.században

A huszadik század folyamán a különböző totalitárius rendszerek csaknem 800 ezer magyar állampolgárt küldtek a halálba, jelentős részüket a gyilkolásra specializált megsemmisítő táborokban. Iszonyatos szám, arányaiban sokszorosan meghaladja a nyugateurópai országok veszteségeit. Joel Kotek és Pierre Rigoulot történészek "A táborok évszázada"c. munkájukban e különleges telephelyek történetét dolgozzák fel.

Gramofon

Fantomok az Operában

Mint az élére állított dominó-téglácskák a Guinness rekord-kísérletben. Egyet megpöccintenek, és borul a többi mind. Valahogy így van ez a hazai operajátszással is. Ám a szakpolitikusok teljesen érzéketlenek a katasztrófa-sorozat iránt. Így a Magyar Állami Operaházban az évad második bemutatóján az ízléstelenség ülhetett tort Wagner remekműve, A nürnbergi mesterdalnokok fölött.

hvg.hu HVG-könyvek

Kereszteljen tehenet!

Budapest hamarosan a tehénszobrok köztéri kiállítóhelyévé válik: megrendezik az első Cowparade-ot. Az eseményen a HVG is jelen lesz saját tehenével, melynek koncepcióját Horváth Zoltán, a legendás HVG-címlapok alkotója dolgozta ki.

MTI Kult

Győriványi lett az Opera főzeneigazgatója

Győriványi Ráth György váltja Kesselyák Gergelyt az operaház főzeneigazgatói székében – ezt Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény főigazgatója jelentette be.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Szemben a kocsmárossal

„Egy kocsmáros mondatából indult az egész. Odajött és azt mondta: nagyon jó, de nem lehetne halkabban? És nem tudnánk-e eljátszani a Happy Birthday-t a Kis Pistának? Húsz év után elegem lett” – mondja Szabó Tamás blues zenész, aki Obsession (Megszállottság) című új lemezén saját kollégáinak állít emléket. Közben a cédé mellé illesztett szöveg tényfeltárást végez; a budapesti éjszakában mozgó zenészek helyzetéről beszél. Mi ez? Szórakoztató zene, vagy zenébe ágyazott publicisztika?

MTI Világ

Francia Fahrenheit-film Chiracról

Jacques Chirac bőrében címmel a héten mutatták be a francia mozikban az államfő negyven éves politikai karrierjének archív televíziós felvételeiből összeállított szatirikus filmmontázst.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával