hvg.hu Kult

Nyolcszoros a túljelentkezés a Wan2-ra és a Hegyaljára

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az internetes jelentkezési rendszer mind a fellépni szándékozó zenekarok, mind a nyári munkát keresők körében. A zenekari jelentkezések száma március végéig megközelítette a négyszázat, s a jelentkező diákmunkások száma is hasonlóan magas.

hvg.hu Kult

Az a néhány év a címlapokon meghozta a gyümölcsét

Az idei Magyar Filmszemlén a produceri díjat a Fehér tenyér című alkotás mögött álló team kapta. Ebben a produceri csapatban főszereplő Pataki Ági. Különös helyzet az övé. Arcát még azok is ismerik, akik talán még nem is éltek, amikor fotómodellként pályája csúcsán volt, a nyolcvanas évtizedben. Egyet jelent azzal az évtizeddel, Pataki Ági mégsem retró kult-jelenség, nagyon is a mában él. Férjével, Kovács Gábor producerrel, miközben jól menő reklámfilm-gyártó cégük van, tömegfilmek és művészfilmek anyagi hátterét teremtették meg az utóbbi években.

Gramofon

Az első hazai klezmer musical

A Gramofon Zenekritikai Műhely recenzense szerint jegyeladási gondjai legfrissebb produkciójával sem lesznek a Budapesti Operettszínháznak: a Menyasszonytánc látványos, lendületes és humánus előadás. Az emberség manapság hiánycikk - jó, ha legalább a kulisszák festett világában találkozunk vele.

Gramofon

Szakemberek önkívületben

Első látásra hagyományos programmal, közelebbről szemügyre véve azonban nagyon is sajátos műsorral lépett fel a római Accademia Nazionale di Santa Cecilia Zenekara. A Gramofon Zenekritikai Műhely recenzense a koncert végeztével úgy érezte, a Tavaszi Fesztivál a hatodik napon elérkezett a több mint kéthetes koncertfolyam első tetőpontjára.

MTI Kult

Fessen Monet-képet egymillió forintért!

A londoni Savoy Hotelben a pénzes Monet rajongók, csaknem egymillió forintnak megfelelő fontért két éjszakát tölthetnek abban a szobában, ahol Claude Monet a Temzei horizontok című vázlatait és még hetven egyéb képét festette. És maguk is alkothatnak.

Mozi TOP 10 Budapest

A csajozás vezet

Rossz az, aki rosszra gondol, a Date Movie című filmről van szó. Tavasz van, mi más is vezethetné a heti nézettségi listát, mint egy romantikus vígjáték? Bemutatója hetén első Budapesten. PiROSSZka és Gagyi mamai a nyomában liheg. A tavaszi napsugarak amúgy elcsábították a mozirangókat, mindössze 99 ezer néző és 87 milliós összbevétel a héten a pesti mozikban.

Kult

Mitől vadak a magyar VADAK?

A Magyar Nemzeti Galériában már látható a munkásságukat bemutató kiállítás: valójában nem is voltak annyira „vadak”, mint inkább lendületes, a művészet új eredményeire kíváncsi fiatalok, akik – anélkül, hogy ennek tudatában lettek volna – új korszakot nyitottak a magyar festészet történetében.

hvg.hu Kult

Tavaszi programzsongás

Pangás után zsongás. Ha a tél vége kedvünket szegte, akkor itt a (szellemi) újjászületés lehetősége! Henri Matisse és a vadak képeiből nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában. Schimmelpfennig-hétvégét rendeznek az Örkény Színházban. Globalizációkritikus filmfeszt a Hunniában. A koncertmenüben pedig ott sorakozik Joe Zawinul, Lovász Irén és egy országos ragtime-őrület. Programajánló a hvg.hu-tól!

Gramofon

Az EST fénypontja

Régóta vártuk az Esbjörn Svensson Triót (EST) Magyarországra mindnyájan, akik az együttes által kiadott kilenc CD-t, s különösen a zenei tévécsatornákon látható koncertfelvételeik valamelyikét hallottuk-láttuk. A trió első budapesti koncertje, a Millenáris Teátrumban igazolta a várakozásokat.

Gramofon

Nem elég ütőképes

Amikor azt gondolnánk, hogy a zene többre már nem képes, az ütőhangszerek még akkor is fantasztikus dolgokat tudnak hozzáadni. Mino Cinelu most bebizonyította ennek az ellenkezőjét: mennyire unalmas tud lenni a zene, amikor csak a gondolat nélküli ritmusról szól. Kritikusunk megszenvedte ugyan, de hősiesen végigállta a megpróbáltatást.

HVG Hetilap

Punk ráció

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába való beiktatásukat bojkottálták ugyan a Sex Pistols tagjai, ám ők éppúgy belesimultak az annak idején elutasított establishmentbe, mint az Európában rajtuk keresztül megjelent punk a rockzene főáramába.

MTI Kult

Folytatódik Tarr Béla filmjének forgatása

Hétfőtől folytatódott Tarr Béla új filmjének, A londoni férfinak a forgatása, de nem az eredeti francia helyszínen, a korzikai Bastia városában, hanem Magyarországon - tájékoztatott Ránki Júlia, a produkció sajtómegbízottja.

hvg.hu Kult

Német rövidek hastánccal

Ismét lesz rövidek éjszakája, ezennel német rövidfilmekből verbuválva. De nyakunkon a tavaszi fesztivál a Menyasszonytánccal, kiállításokkal és bluesfesztivállal. Aki arab ritmusokra szeretne mozogni, annak az A38-ra szervezett hastáncfesztivált ajánljuk; ám azok sem fognak unatkozni, akik a Fonót választják, három zenekar is húzza majd az ír talpalávalót.

MTI/hvg.hu Kult

Új lakók a hírességek csarnokában

A rock and roll halhatatlanja lett a Black Sabbath, a Blondie, a Lynyrd Skynyrd és a Sex Pistols együttes, valamint Miles Davis. A beiktatási ceremóniáról a New York-i Waldorf Astioria szállodából távol maradt a Sex Pistols legénysége, nem akartak múzeumi példányok lenni a Rock and Roll Hall of Fame-ben.

Világ

Helyszíni zsemle

Ma már nem elég sikkes csekkel jótékonykodni. Aki arról is meg akar győződni, hogy jó helyre kerül a segítsége, maga megy a hiányt szenvedők közé.

MTI Kult

Eltűnt a Buddha reinkarnációjának tartott fiú

A sokak által Buddha újkori reinkarnációjának tartott kisfiú eltűnt arról a helyről, ahol május óta meditált étlen-szomjan, s a nepáli rendőrség valóságos hajtóvadászatot indított keresésére, egyelőre hiába.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával