MTI Kult

Kusturica, Altman, Trier: magyar mozikban

Többek között Emir Kusturica, Robert Altman, Lars von Trier, Ken Loach és Alejandro Amenábar egy-egy alkotását, vagyis ínyencségeket ígér 2005-re a Budapest Film.

Kult

Kiszorult a Krétakör a Millenárisról?

A Millenáris Park egy tévés produkciónak adja bérbe azt a játszóhelyét, ahol az állandó hely nélküli Krétakör tartotta a FEKETEország című darabjának előadásait. Ezért a tervezett előadások egyelőre elmaradnak - írja a Népszava.

hvg.hu Kult

Az állomásfőnöktől modern magyar rajzokig

E heti ajánlatunkban ott az Állomásfőnök, amely képes megérinteni minden nézőt. A Húsba tépve táncelőadás Ady Léda-verseit idézi, míg a Nemzeti Galériában a modern rajzgyűjtemény 60 válogatott darabját ajánlják. Aki kortárs jazzre vágyik, annak Oláh Kálmán zenekarát ajánljuk, amely bármilyen összeállításban kiválóan játszik, illetve a fergeteges Budbudast.

Kult

Új pénzügyi konstrukció a Művészetek Palotájára

A kulturális minisztérium megegyezett a Művészetek Palotája beruházójával a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó TriGránit Rt-vel, hogy az állam harminc év alatt vásárolja meg a dél-pesti épületet - írja a Népszava.

MTI/hvg.hu Kult

Beleszólni az amerikai művészeti diskurzusba

Mindenképpen új programmal és talán új helyen is folytathatja munkáját a New York-i magyar kulturális központ. Bár Orsós László Jakab, az új igazgató nem épület-, hanem programspecifikus munkát kíván végezni. Megszólal a Hungarian Cultural Center új vezetője.

hvg.hu Kult

A legkelendőbb lemezek a magyar piacon

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) közzétette a tavalyi év albumlistáit. Az eladási listát egy musical lemez vezeti, a Megasztár győztese a 38. helyen áll, a verseny második helyezettje viszont a harmadikon.

MTI Kult

Tizenegy magyar város akar az EU kulturális fővárosa lenni

Színvonalukat tekintve a német pályázatokhoz hasonló csomagokat nyújtottak be a városok - mondta Mesterházy Balázs miniszteri biztos hétfőn. Győztest szeptemberben hirdetnek: egy magyar és egy német város együtt lesznek az EU kulturális fővárosai.

MTI Kult

Francia művészet a filmekben

A francia művészet 400 éve a filmművészetben címmel tizenkét filmből álló ingyenes vetítéssorozatot indít hétfőn a budapesti Francia Intézet.

Kult

Utolsó tangók?

Az állami normatíva csökkentésével szeretné elérni az oktatási tárca, hogy ne legyen érdemes csak papíron működő művészeti iskolát létrehozni. A döntés azonban a valódi intézményeket is veszélyezteti.

MTI Kult

Orosz filmhét az Örökmozgóban

Nálunk nemigen ismert kortárs orosz filmeket is bemutat a program a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban január 7-14. között.

MTI/hvg.hu Kult

Kacsa a pesti U2 koncert híre?

Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban lép fel július 5-én az ír U2 együttes - adta hírül az ausztrál Undercover zenei honlap, ám egyelőre sehonnan nem erősítették meg az információt. Bono és zenekara 1993-ban játszott nálunk legutóbb.

hvg.hu Kult

Építészet a szemétből

Mike Reynolds nem sorolható a hagyományos stílust követő építészek közé, de a 'modern' kifejezés sem illik rá. Szemétből, hulladékból dolgozik. Épületei talán nem mondhatók szépeknek, viszont környezetkímélők. Az Earthship volna a jövő bio-építészetének útja?

MTI Kult

Próbaüzem a Nemzeti Hangversenyteremben

A budapesti Művészetek Palotájában létrehozott Nemzeti Hangversenyterem január 8-án próbaüzemmel kezdi meg működését; a hivatalos nyitó hangversenyt március 14-én tartják.

Folk György (hvg.hu) Világ

A katasztrófa ellenére is buliznak Krabin

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár ellenére megrendezik a dél thaiföldi - a szökőár sújtotta - Krabi szigetére tervezett GreenSpirit újévi goa fesztivált.

MTI Itthon

Elhunyt Bessenyei Ferenc

Hétfőn elhunyt Bessenyei Ferenc színművész - tudatta Iglódi István, a Magyar Színház igazgató-főrendezője az MTI-vel. A Kossuth-díjas kiváló művészt, a Nemzeti Színház örökös tagját, a nemzet színésze cím kitüntetettjét 86 éves korában érte a halál.


A címlapról ajánljuk