hvg.hu Kult

Soha nem mondjuk, hogy soha

Legalábbis ritkán. De most semmi esetre sem: hiszen tényleg rendkívül színes a felhozatal! Tart még a Mediawave Győrben, de már indul egy új filmsorozat Budapesten. Filmbemutatók, kiállítás a nők jegyében, táncdarab Fiúk címmel. Új kulturális lapok a piacon! Garbarek, Frenák, városunk visszatérő vendégei. S ha már város: városantropológia képekben és a köztereken! A város és a programok sűrűjében tartsanak a hvg.hu-val!

MTI Kult

Megint megöltek egy rappert

Megölték Big Hawk ismert rappert az Egyesült Államokban. Két éve a houstoni férfi fivérét ölték meg.

MTI Kult

Pesten a Plastic People of the Universe

Május 2-án újra Budapesten lép fel a legendás cseh rockzenekar, a Plastic People of the Universe (PPU). A zenekarral vállalt szolidaritás dokumentumaként kezdődött 19977-ben a Charta'77 aláíráskampány az egykori Cshszlovákiában.

MTI Kult

Letiltották Párizsban Peter Handke darabját

Mivel Peter Handke osztrák drámaíró részt vett Milosevic volt jugoszláv, illetve szerb elnök temetésén - s korábban is dicsőítette politikáját - a Comedie Francaise levette jövő évi műsortervéről a szerző 1989-ben írt Das Spiel vom Fragen oder Die Reise zum sonoren Land című darabját.

hvg.hu Kult

Nincs egy hely – Beszélgetés a VOLT szervezőivel

Középiskolás barátságként indult a dolog, ma 250 milliós büdzsét kezelő irodává nőtték ki magukat. A sikertörténetként elkönyvelt VOLT fesztivál egyik főszervezőjével, Fülöp Zoltánnal tavaly a helyszínen a hvg.hu már készített interjút. De a szervezés egy páros munkája, Fülöp társa a kezdetektől Lobenwein Norbert. A VOLT egyre profibb akar lenni, a gazdasági környezet azonban csak lassan változik. Soprontól 50 kilométerre, Ausztriában egy számmal nagyobb a buli és a pénz is. Magyarországon viszont már 3 millióért szponzor lehet egy nagybank.

Gramofon

Orosz rutin

Sokan gondolják, hogy egy orosz zenekar – különösen, ha olyan hírű, mint az egykor Jevgenyij Mravinszkij által naggyá tett Leningrádi, ma ismét Szentpétervári Filharmonikus Zenekar – nehezen tud csalódást okozni. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szinte semmi sem igazolta vissza ezt a kincstári optimizmust.

MTI Kult

Kódolt szöveget rejtett ítéletébe a Da Vinci-kódról tárgyaló bíró

A jogtörténelemben alighanem példátlan módon kódolt szöveget rejtett el ítéletében egy londoni bíró - méghozzá éppen abban, amely a Dan Brown ellen Da Vinci-kód című nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le, elutasítva a felperes keresetét.

MTI Kult

Andy Vajna szerint még nem vagyunk filmbarátok

Magyarország a világ egyik legizgalmasabb, legvonzóbb filmes központja lehet, de ehhez filmbaráttá kell válnia - mondta Andy Vajna producer az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

MTI Kult

Marine Le Pen új könyvében csodálja apját

Életrajzi kötetet jelentetett meg Jean-Marie Le Pen szélsőjobbos pártvezér Marine nevű lánya, a Nemzeti Front (FN) alelnöke. A francia sajtó kommentárjai szerint a mű a szélsőjobboldali párt politikájának szélesebb körű elfogadtatására és a pártelnökség átvételének előkészítésére született.

MTI/hvg.hu Kult

Megvan a VOLT fellépőinek névsora

Tizennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Soproni Volt Fesztivál július 5-én - hangzott el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. Az egyik fő zenekar idén a sokadvirágzását élő The Cult lesz.

hvg.hu Kult

Kupléirodalom, orfeumok és afrikai rituálé

Afrikai rituáléból bőven jut a hétre: az Afrikai szeretők című film és egy színmű tele törzsi csecsebecsékkel. Más kontinens is érintett: lesz Európa Fesztivál görög tavernával, párizsi kiskocsmával. Történelmi múltidézés: ATOM kiállítás és filmsorozat a csernobili katasztrófáról. És persze búfelejtés is: pesti kupléirodalom és cakewalk őrület. A virtuóz tekerésekről és húrtépésről pedig Scott Herderson és csapata gondoskodik. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Vajna Tamás Kult

Filmmarketing: hogyan csinálják a franciák?

Csak az export tarthatja életben a nemzeti filmiparokat – állítja Joel Chapron, a hétvégén véget ért 10. Francia Filmnapok fő szervezője. Az Unifrance Film International közép- és kelet-európai marketingrészlegének vezetője, a Cannes-i fesztivál egyik kurátora mozirajongó orosz tolmácsból másfél évtizeddel ezelőtt avanzsált hivatásos filmpromóterré. Chapron szerint bár a francia nézők jelenleg is a szerzői, nehezen befogadható kategóriába sorolják a magyar filmeket, az új generáció változtathat ezen az imázson.

MTI Itthon

Elhunyt Szíj Rezső

Életének 91. évében, szerdán elhunyt Szíj Rezső lelkész, író, történész, könyvkiadó – tájékoztatott a Magyar Írószövetség.

MTI Kult

Kutatható a BBC Magyar Adásának digitális archívuma

A hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül. Történelmi események hangdokumentumai is vannak köztük, így például a Mindszenty-perről készített BBC-sorozat és számos felvétel az 1956-os magyar forradalomról is.

MTI Gazdaság

A dm beszáll a netes zeneeladásba

Az üzletlánc weboldalán egyénileg összeállított, úgynevezett on demand CD-ket lehet rendelni. A lemezt néhány nappal később a vásárló egy dm üzletben veheti át vagy postán kaphatja meg. A választék több mint 200 ezer zeneszám, emellett még egyéni CD-borítót is össze lehet állítani.

Gramofon

Kisebb-nagyobb kihívások

A két művész a Zeneakadémián inkább furcsa, mint különleges zongoraestet adott, a kritikus szerint egy emészthetetlen zenetörténeti paradoxon súlyos teherként nehezedett a koncertre.

MTI Kult

Spielberg valóságshow-t készít Murdochnak

Árulózzák rajongói Steven Spielberget, mert valóságshow-t készít, méghozzá Rupert Murdoch Fox televíziójának, a producer pedig nem más, mint Mark Burnett, a Survival show kitalálója.

MTI Kult

A Magvető lett az Év kiadója a Könyvfesztiválon

Az Év kiadója címet idén a Magvető érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, vasárnap adták át.


A címlapról ajánljuk