MTI Kult

Koltay a Vajdaságban is bemutatná Trianon-filmjét

Bemutatják a Vajdaságban is Koltay Gábor Trianon című filmjét, a bemutatót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezi, amely a közelmúltbeli délvidéki rendezvényeivel rossz hírnevet szerzett magának a szerb közvéleményben.

MTI Kult

Mégsem jön Budapestre Morricone

Felesége hirtelen megbetegedése miatt mégsem tud a Sorstalanság díszbemutatójára Budapestre utazni a filmzenét komponáló világhírű olasz zeneszerző, Ennio Morricone - értesült Vészi Jánostól, a produkció művészeti tanácsadójától pénteken.

MTI Kult

Filmszemle: eddig 32 ezer eladott jegy

Harminckétezer jegy kelt el a budapesti 36. Magyar Filmszemle helyszínein csütörtök estig; a játékfilmek vetítésének első napján a legsikeresebb alkotás, Vranik Roland Fekete kefe című alkotása volt. Az Urániában Szőke András Zsiguli című filmjét láttáka legtöbben.

hvg.hu Kult

Johnny Depp játssza majd a Viszkis rablót

Az Ananova portál által "magyar Robin Hood"-nak titulált rablót az Oscar díjért is induló, Én, Pán Péter címre magyarított Finding Neverland 41 éves főszereplője, Johnny Depp alakítja majd.

hvg.hu Kult

Megalakult a Képregénykiadók Szövetsége

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

Kult

Nem éppen Dallas

Az idei költségvetés 3 milliárd forinttal kevesebb filmes támogatást tartalmaz, mint amennyi a kormányhatározatban szerepel. A tárgyalások a kassza kiegészítéséről a filmszemle alatt is folynak, ahol egyes produkciók a "veszélyeztetett" kategóriába tartoznak.

MTI Kult

A kritikusok szerint a Dealer a tavalyi év filmje

A magyar alkotásoknak megítélt filmkritikusi díjakat és az Árvai Jolán-díjat az idei Szemle kezdete előtt egy nappal, hétfőn adták át a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában.

MTI/hvg.hu Kult

A Nyers együttes bejelentette feloszlását

Az utóbbi évtized egyik legjobb hazai rockzenekara, a Nyers együttes tagjai bejelentették, hét lemez és számos siekeres hazai koncertsorozat után befejezik.

hvg.hu Kult

Ray Charles, Bozsik Yvette, Zagar és kebelmitológia

E heti ajánlatunkban ott egy Ray Charles életrajzi film, egy táncdarab, a Tüzes angyal, Bozsik Yvette-féle feldolgozása. A mindig provokatív Tűsarok feminista magazin a női mellről szóló estet rendez. A Millenáris egy újabb soha nem látott drámát mutat be, a trendi billentyűs, Zságer Balázs pedig zenekarával ismét fellép.

MTI Itthon

Demján: a Művészetek Palotája olcsón épül

A budapesti Művészetek Palotája a világon bárhol létesülő hasonló épületegyüttesnél olcsóbban valósul meg - jelentette ki Demján Sándor, a TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke kedden.

MTI Kult

Schilling filmje nagydíjas Angersben

A zsűri nagydíját nyerte el Schilling Árpád rövidfilmje, a Határontúl Franciaországban, az Angers-i filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

MTI/hvg.hu Kult

RAF-kiállítás: terror és esztétikum

Halasztás után és átdolgozott koncepcióval a berlini Kunst-Werke galériában megnyílt a RAF német terrorista szervezetről, a Nyugat-Németországot évtizedekig izgalomban tartó Vörös Hadsereg Frakcióról szóló kiállítás.

Gazdaság

Virul az írható CD-k és DVD-k feketepiaca

Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca – mondta a Világgazdaságnak Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A problémát szerinte az íratlan adathordozók árában jelentkező, Európában szinte egyedülállóan magasnak tekinthető többletköltségek, így a nagyobb áfa és szerzői jogdíj jelentik – mondta a CD-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

MTI Kult

Újabb német film nyert díjat Spanyolországban

A legjobb európai film kategóriában Fatih Akin török származású német rendező filmjének, a "Fejjel a falnak" (Gegen die Wand) című alkotásnak ítélték az idei spanyol Goya-díjat.

MTI/hvg.hu Kult

Elhunyt Tar Sándor író

Vasárnap hajnalban debreceni otthonában 64 éves korában elhunyt Tar Sándor József Attila-díjas író, szociográfus. Sötét hangulatú novellái és szociográfiái tették ismertté, talán legjobb írása a magyar bűnregény klasszikusává lett Szürke galamb.

MTI Kult

A szemle versenyprogramja az Urániában

A 36.Magyar Filmszemle teljes versenyprogramját láthatja a nagyközönség csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a versenyből kimaradt dokumentumfilmek egy részét is levetítik.

MTI Kult

Márciusban indul az MTV olvasást népszerűsítő műsora

Az olvasás népszerűsítésére A nagy könyv címmel márciusban "össznépi játék" kezdődik, amelyben Magyarország kedvenc regényére lehet szavazni - jelentette be Hiller István kulturális miniszter csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az 500 millió forintos program igazából a Magyar Televízió "bújtatott finanszírozása".

MTI Kult

A Kontrollal kezdődött az Európai filmnapok Prágában

Antal Nimród nagysikerű alkotásának, a Kontrollnak a bemutatásával csütörtökön este Prágában megnyílt az Európai Filmnapok elnevezésű, az idén immár 12. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál.


A címlapról ajánljuk