MTI Kult

Pető szerint kisebb kulturális intézményrendszer kell

Az SZDSZ az intézmények helyett főként a programokat támogatná a kultúrában - jelentette ki Pető Iván Szegeden. Szerinte "majd az élet" megoldja a a rossz médiatörvény miatti problémákat is, a digitális műsorszórás sok mindent megváltoztat majd.

MTI Kult

Az Ütközések nyerte a legjobb film Oscar-díját

Az Ütközések (Crash) című, a rasszizmusról és a Los Angeles-i bandaháborúról szóló filmnek ítélték oda némi meglepetésre a legjobb filmért járó Oscar-díjat, míg a legjobb rendezésért az amerikai-tajvani Ang Lee-t jutalmazták a meleg cowboyok tragikus románcáról, több évtizeden át eltitkolt szerelméről szóló Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmjéért, amelyet pedig előzetesen az idei verseny legnagyobb esélyesének tartottak és nyolc kategóriában jelölték a díjra.

MTI Kult

A legcikisebb magazinsztár lett Tom Cruise

Cruise és volt felesége, Nicole Kidman is a hollywoodi Oscar-díjosztást megelőző, a legrosszabb filmeknek és színészeknek megítélt Arany Málna trófea díjazottjai lettek.

MTI Kult

Két magyar regény a brit könyvversenyben

Hat kelet-európai könyvet - köztük Kertész Imre és Szabó Magda két regényét - is beválogattak a brit The Independent című napilap könyvdíjának legjobb külföldi regényei közé.

Kult

Meleg front a popzenében

Melegnek lenni nem egyszerű. No nem azért, mert nehéz párra lelni, sokkal inkább a mai napig létező előítéletek miatt. Bár a művészekkel talán mindig elnézőbbek (voltak) a hétköznapi emberek, ennek ellenére nekik se (volt) mindig olyan könnyű. A WAN2 összeállítása a popzene homoszexuális vonulatáról, meleg művészeiről.

MTI Kult

Meghalt Kőmíves Sándor

Életének hatvanhatodik évében pénteken elhunyt Kőmíves Sándor Jászai Mari- és Aase-díjas színművész.

Kult

Az utóbbi idők legnagyobb műkincsrablása

A bécsi Kunsthistorisches Museum épületét 2003. május 11-én hajnali 2 óra körül hagyta el A zene hosszú éjszakája című rendezvény utolsó látogatója, majd 3 óra 55 perckor megszólalt a képtár egyik mozgásérzékelőjének jelzése.

Kult

Párhuzamos történetek

A Nádas Pétertől kölcsönzött cím nem véletlen. A regény nagy elbeszélése emlékezetfolyamokból, egyéni történetek csomópontok köré szerveződő, de egymás mellé rendelődő sokaságából épül fel - akárcsak Forgács műve. A Lumúban bemutatott anyag, a Dunai exodus - a folyó beszédes áramlatai című kiállítás először 2002-ben Los Angelesben, a Paul Getty Múzeumban volt látható.

hvg.hu Kult

Százalékra várva

Összesen 6,9 milliárd forintot tett ki 2004-ben az SZJA civil szervezeteknek felajánlható egy százalékából befolyt összeg. Gyermekegészségügy, állatmenhelyek: biztos befutók a legtöbbet kapók listáján. A TOP 100-as listán gyakorlatilag nem képviselteti magát a kultúra. Messze még az idő, amíg a kultúra fenntartásában a közönség is nagyobb részt vállalhat, például az egy százalékokon keresztül? Vagy csak ez a modell nem megfelelő a kultúrában?

MTI/hvg.hu Kult

Új kulturális műsorok a köztévén

Két új kulturális műsorral bővül a Magyar Televízió kínálata: a Művésznegyed és a Feszti körkép című műsorokat hétvégente láthatják a nézők. Előbbi beszélgetős, utóbbi az egyre kiterjedtebb honi fesztiválkultúrára fókuszál.

Zádori Zsolt Kult

Nepp József: Mézgáékból joghurtreklám lett

A magyar rajzfilm úgy alakult át, hogy majdhogynem meghalt - állítja a szakma nagy öregje, a 72 esztendős Nepp József, aki szerencsésnek mondja magát, hogy még a komputeres rajzolás berobbanása előtt alkothatott.

hvg.hu Kult

Zúzzunk bele, barátaim!

Nem, ez most nem egy politikai mozgósító jelszó. Csupa zúzós programot ajánlunk: elvetemült elmék kiforgatták az eredeti Piroska-mesét, más valakik egy rebellis szerb comics művészt látnak vendégül, megint mások az Óz szellemét kísértik, a leggonoszabbak pedig fülsüketítő metál zenekarokat léptetnek fel fél napon át egy csarnokban. Mi van itt...? Programok kifulladásig!

MTI Kult

Kiállítás nyílt a sárospataki könyvekből

Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

MTI Kult

Elkezdődött Andy Vajna 56-os filmjének forgatása

Hónapokig tartó előkészületek után vasárnap megkezdődnek Andy Vajna producer Szabadság, Szerelem című filmjének forgatási munkálatai - közölte a forgalmazó InterCom. A film rendezője a Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékot jegyző Goda Krisztina.

MTI Kult

Elhunyt Kaló Flórián

Életének 74. évében, hosszú betegség után elhunyt Kaló Flórián Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész - tudatta a József Attila Színház társulata.

MTI Kult

Festményrablás a riói karneválon

A Rio de Janeiro-i karnevál forgatagában pénteken elkövetett múzeumi rablás során megsérült Pablo Ruiz Picasso egyik értékes festménye.


A címlapról ajánljuk