Jobb a magyar iskola, mint a Roxfort?
Kult

Jobb a magyar iskola, mint a Roxfort?

Minden gyerek álma, hogy olyan iskolában tanuljon, mint Harry Potter, de ha jobban belegondolunk, a magyar iskola például sokkal biztonságosabb, mint a Roxfort, és más téren is veri a mugli közoktatás a varázslóiskolát. Tegye mindenki a szívére a kezét: szívesen elengedné a gyerekét Harry Potterrel és társaival tanulni?

MTI Világ

Musicalt írtak A gyűrűk urából

A filmtrilógia után musicalt is csinálnak A gyűrűk urából. A bemutató 2006-ban lesz, Torontóban, jóllehet eredetileg Londonba tervezték a zenemű alkotói, ám a brit főváros dugig van musicalekkel. Azért ott is műsorra kerül A gyűrűk ura, de csak fél évvel a kanadai bemutató után.

Kult

Látványtervezés

Minden eddiginél nagyobb, közel 1 milliárd forintos büdzsével sáfárkodhat a héten induló Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idén 25. alkalommal sorra kerülő kulturális seregszemle nézőcsúcsa garantáltnak tűnik, már csak azért is, mert a sztárparádé mellett a fesztivál idejére időzítettek három nagy kiállítást.

MTI Kult

Félbemaradt Tarr Béla filmjének forgatása Franciaországban

Az egyik producer öngyilkossága és a sorozatos áramszünetek miatt végleg abbamaradt Tarr Béla új filmjének, a Georges Simenon francia krimiszerző egyik regényén alapuló Londoni férfinak a forgatása, amely három hete kezdődött a korzikai Bastia kikötőjében.

Panoráma Itthon

Meghalt Lakatos Pecek Géza jazzdobos

Tragikus hirtelenséggel 60 éves korában elhunyt Lakatos Pecek Géza jazzdobos, a hazai jazzművészet első nemzedékének meghatározó alakja.

hvg.hu Gazdaság

Kampány szépséghibával

Egyre több futballsztár csuklóján látható az antirasszista Stand Up Speak Up kampány fekete-fehér karperece. A stadionok huhogói elleni akciót a Nike karolta fel. Éppen az a cég, amely tucatnyi szervezet szerint felelős a fejlődő országokban embertelen munkafeltételekkel alkalmazott dolgozók sorsáért.

MTI Kult

Leáll Tarr Béla új filmje

A kuratórium előző napi ülésén tárgyalt a film helyzetéről és a befejezés feltételeiről, amit az indokolt, hogy a francia koproducer váratlan halála miatt veszélybe került a külföldi helyszínen készülő mozgókép finanszírozása - a korzikai gyártó cég nem kötött újabb lebonyolítási szerződést a produkcióval.

hvg.hu Itthon

Újszerű ünnepi megemlékezések Budapesten

Az ünneplők péntek déltől helyezhetik el virágaikat a budapesti Kossuth téren felállított nemzeti kokárda vázába, amely a szervezők - a Miniszterelnöki Hivatal - szándéka szerint március 15-re megtelik virágokkal.

MTI/hvg.hu Kult

Stratégiai játék a 48-as forradalomról

Akár meg is nyerhetik az 1848/49-es szabadságharcot - legalábbis az interneten - azok a diákok, akik vállalkoznak a forradalom eseményei, csatái köré felépített online játékra, amelyet az oktatási tárca vezetője mutatott be csütörtökön Budapesten.

MTI Kult

Művészetek Palotája: 25 milliárddal kevesebbet fizet az állam

A tervezettnél mintegy 25 milliárd forinttal kisebb lesz az állami kötelezettségvállalás a Művészetek Palotájának fenntartására és üzemeltetésére - közölte a kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón szerdán.

MTI Kult

Tutanhamon fáraót mégsem ütötték agyon

Tutanhamon fáraót nem ütötték agyon, viszont még mindig nem tudni, miben is halt meg - állapította meg az a tudóscsapat, amely háromdimenziós röntgenvizsgálatokat végezhetett el a fiatalon elhunyt fáraó múmiáján.

MTI Itthon

Elhunyt Csányi László

Elhunyt Csányi László karnagy, a Magyar Rádió Gyermekkórusának egyik alapítója - tudatta a Magyar Rádió szerdán a művész felesége, Botka Valéria közlése alapján.

hvg.hu Kult

A Millió dolláros bébitől a Maigret szerzőjéig

E heti ajánlatunkban ott az Oscar-díjas Millió dolláros bébi, a Műcsarnok filmsorozata, s benne a Mechanikus narancs és az M-Egy város keresi a gyilkost. A Budapesti Francia Heteken a Maigret-sorozat szerzőjének fényképeiből válogatott Simenon világa című kiállítás. A Pecsában pedig a londoni zenészekből álló The Tarantinos lép föl. Gazdag programajánlat ínyenceknek a hvg.hu-tól!

MTI Kult

A magyar dokumentumfilm klasszikusai öt napig

Budapesti iskola címmel március 16-tól a budapesti Odeon-Lloyd mozi rendezi azt a sorozatot, amely a hazai dokumentum-játkfilm műfajának úttörőit mutatja be. Olyan neves rendezők munkái láthatók, mint Tarr Béla, Emebr Judit, Zolnay Pál és Schiffer Pál.

MTI Kult

Költözik II. Ramszesz szobra

Költözés előtt áll II. Ramszesz fáraó szobra, amelyet az egyiptomi főváros központjából hamarosan a gizai piramisok környékére helyeznek át.

MTI Itthon

Európa kulturális fővárosa: négyen már kiestek

A tizenegy jelentkező városból hét - Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Budapest és Debrecen - jutott tovább az Európa kulturális fővárosa 2010 cím elnyerésére kiírt pályázat második fordulójába.

MTI Világ

Újabb Munch-képet loptak el Norvégiában

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mely művekről van szó.

Kult

Artisjus életmű-díj Victor Máténak

A szerzői jogvédő egyesület az év könnyűzenei produkciójának járó díjat a Ghymes együttesnak adta. Hét kategóriában adják át a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotó tevékenységek elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus-díjat.

hvg.hu Kult

Szibériában tarolt a Dealer

Fliegauf Benedek Dealer című filmjének ítélte fődíját, az Arany Tajgát a „A tűz szelleme” (Spirit of Fire) elnevezésű filmfesztivál. A szibéria Khanty-Mansiisk városában most véget ért filmverseny zsűrije a legjobb operatőr díját is a Dealer-nek ítélte Szatmári Péter operatőri teljesítményéért.

MTI Kult

Maus képregénykockák a pesti metróban

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.


A címlapról ajánljuk