Vélemény

A Hodorkovszkij-perrel nincs vége az oligarchák korának

Korántsem biztos, hogy Oroszországban leáldozott az oligarchák hatalma Mihail Hodorkovszkij-perével – mondta a hvg.hu-nak Gereben Ágnes, az ELTE Művelődéstörténet Tanszékének oktatója, Oroszország-kutató. Még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az elítélt volt milliárdos szerepet kap a 2008-as választásokon.

MTI/hvg.hu Kult

Vihar és káosz a Glastonbury fesztiválon

Százezres közönség várta az angliai glastonbury rockfesztivál nyitókoncertjét, de rögtön az első nap eseményei elmaradtak, mert hatalmas vihar és annak nyomán áramszünet sújtotta Európa legnagyobb könnyűzenei eseményét.

MTI Kult

Bozóki a Krisna-völgybe látogatott

A Krisna-tudatú hívők által Somogyvámoson alapított biofarmmal és kulturális központtal ismerkedett Bozóki András kulturális miniszter pénteken.

Kult

Forró szék: filmajánló júliusra

A WAN2 magazin stábja szemügyre vette a június-júliusi filmkínálatot. Ajánlók - persze kritikai megjegyzésekkel fűszerezve. Nyári kínálat, de koránt sem uborkaszezon, az igazi mozimániások a vízpart helyett is a vetítőtermet választják.

MTI/hvg.hu Kult

IFPI: minden harmadik eladott CD hamisítvány

A lemezkiadók iparszövetsége, az IFPI szerint a világban eladott minden harmadik zenei CD hamisítvány. Sok országban haladja meg az illegális forgalom a legális paici eladásokat.

Kult

Haláli művek

Hajas Tibort a performanszművészet legradikálisabb magyarországi képviselőjének mondják. A nyár végéig látható budapesti kiállítása kapcsán érdemes felidézni, hogy az általa űzött műfaj egykor sokkszerűen hatott, elemei azonban ma már a fősodron kívüli színházak vagy akár tévéshow-k retteneteivé szelídültek.

hvg.hu Kult

Újra Múzeumok Éjszakája és Budapesti Búcsú

E heti ajánlatunkban ott a Világok harca, egy újabb sci-fi Spielberg rendezésében, a már hagyományos Múzeumok Éjszakája, vetítésekkel, koncertekkel, táncbemutatókkal. A hétvégén ismét bulik rogyásig: Lionel Richie lilában úszik a a Felvonulási téren, míg Nils Landgren és csapata ABBA-variációkat nyomat a Dunán.

MTI/hvg.hu Kult

Török íróé a német könyvszakma békedíja

Orhan Pamuk török író kapja meg idén a német könyvszakma békedíját - jelentették be szerdán Frankfurtban. Tavaly Esterházy Péter kapta ezt a rangos német kitüntetést.

MTI Itthon

Gigantikus épületgrafika Újbudán

Egy gazdagréti 10 emeletes panelház falán látható majd a 216 négyzetméteres épületgrafika. A Frankhegy utca 7. szám alatti ház lakói maguk jelentkeztek, hogy örülnének a házukat díszítő műalkotásnak, amely két évig marad a falon.

MTI/hvg.hu Kult

Szócsata a debreceni színház évadzáróján

A Debreceni Csokonai Színház hétfői évadzáró társulati ülésén jelentette be az alpolgármester: átalakítások lesznek a többtagozatú színháznál. Ezeket művészi és szervezeti okokkal indokolta. A társulat nevében a művészeti vezető válaszolt, aki szerint hadjárat folyik ellenük, a város vezetői kifejezetten ellendrukkerek.

MTI Kult

Akadálymentesítés-térkép fogyatékosoknak Pécsen

Internetes, többnyelvű információs térkép készül a fogyatékosok közlekedésének megkönnyítésére Pécsett, ahol közel 3500-an élnek fogyatékkal, ám a középületeknek csak valamivel több mint két százaléka akadálymentesített.

hvg.hu Kult

Az OECD a fájlcserélők legalizálása mellett

Egyre inkább terjednek a fájlcserélő rendszerek és szélesedik a felhasználói körük az OECD legújabb tanulmánya szerint. Az internet-felhasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket P2P rendszereken keresztül. Az illegális, jogsértő letöltések ellen a fájlcserélő rendszerek legalizálása lehet a megoldás.

Kult

Már kaphatók napijegyek a Szigetre

A Sziget fesztivál történetében először már napijegyeket is lehet elővételben vásárolni, a hetijegyek iránt pedig akkora az érdeklődés, hogy a hazai árusítóhelyekre a napokban viszik ki az utolsó ezer darabot.

MTI Gazdaság

Batman sem segített

Batman a mozivászonra történt visszatértével ugyan jelentősen növelte az amerikai és a kanadai filmszínházak hétvégi bevételét, de a mintegy 94 milliárd forintnak megfelelő hétvégi összbevétel sem volt elegendő ahhoz, hogy megfordítsa a hetek óta tartó lejtmenetet.

MTI Kult

Életműdíj Szabó Istvánnak Moszkvában

Életműdíjat kapott Szabó István a 27. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) péntek esti megnyitóján, a világ filmművészetéhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával