Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten
Kult

Vidám vasárnap – ilyen volt az Arcade Fire Budapesten

Elsöprő erejű, okos, szellemes, vicces és táncos, a zenekar legjobb dalait prezentáló koncertet adott tegnap este a Papp László Budapest Sportarénában az utolsó másfél évtized egyik legfontosabb indie-zenekara, a kanadai-amerikai Arcade Fire. Ott voltunk.

MTI/hvg.hu Kult

Fonogram díjak: a HS7 lemeze a legjobb rockalbum

Az év hazai rock albuma a Heaven Street Seven lemeze lett, a legjobb poplemez pedig Zsédáé. Tizennyolc kategóriában adták át kedden este az A38 állóhajón a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 2005. évi Fonogram zenei díjait.

Kult

Elfojtott vágyak

A szexológia tudománnyá válásában szerepet játszó Alfred Kinsey körül nagy viharok dúltak - ahogyan azzal rövidesen a magyarországi mozinézők is megismerkedhetnek. Érdemes felidézni, hogy az amerikai példához némileg hasonlóan a múlt század második felében Magyarországon is politikai gyanakvás kísérte e szakterület művelőit.

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Kult

Ébredj, neon!

A szocialista piacgazdaság néhol kedves, máshol abszurd neonfiguráit és feliratait próbálja összegyűjteni három budapesti fiatal. Tervük, hogy olyan neonmúzeumot állítsanak össze, amelyben az egykori villódzó reklámok végre megtalálnák helyüket.

Népszabadság Online Világ

Budapestre jön forgatni Spielberg

Az Oscar-díjas rendező a magyar fővárosban készíti majd el az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrorcselekményeket feldolgozó filmjét.

MTI Itthon

Elhunyt Pásztory Zoltán, az egykori Illés együttes dobosa

Elhunyt Pásztory Zoltán, az Illés együttes dobosa. A 61 éves, Kossuth-díjas művészt vasárnap hajnalban, 61 éves korában élte a halál. A zenekar augusztusra koncerteket tervezett, egyelőre nem tudni, mi lesz az elképzelésekből.

MTI Világ

Elment a Modern Jazz Quartet utolsó "alapító atyja"

Közel 60 éve jegyezték nevét a jazz világában. Több mint 300 lemezen hallható a játéka. Egyike volt azoknak, akik közelítették egymáshoz a jazzt és a kortárs kamarazenét. A New York állambeli Southamptonban meghalt Percy Heath, a Modern Jazz Quartet bőgőse.

MTI Kult

Magyar filmsiker a párizsi Baltyk-o-Balkan filmfesztiválon

Fliegauf Benedek Dealer és a szlovákiai Kerekes Péter 66 szezon című filmje megosztva nyerte el a legjobb filmnek járó fődíjat a párizsi Baltyk-o-Balkan kelet-európai és balkáni filmeket bemutató filmfesztiválon - közölte a Párizsi Magyar Intézet.

hvg.hu Világ

Nagy morvák és folytonos dákok

A kortörteneti kérdések mellett talán a legfogósabbak a népek keletkezéstörténetére vonatkozóak. A szlovák és román nép születésére vonatkozó uralkodó "belső" elképzelések és a tudomány álláspontja sokszor mérföldekre állnak egymástól.

MTI Kult

Szabálytalanságok az MMK-nál

A pályázati feltételek jelenlegi szabályozása nem megfelelő a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) - állapította meg a játékfilmes döntések kapcsán indult vizsgálat. Felszólították Grunwalsky Ferenc elnököt, az összeférhetetlenségeket is szüntesse meg.

hvg.hu Itthon

A tankönyv-revíziós gondolat színeváltozásai

A „spontán” kínai tüntetések bizonyították, mennyi gondot tud okozni egy félreérthető vagy szimplán hazug – jelen esetben japán – történelemtankönyv. Európa sem mentes a serdületlen ifjúságnak szánt olvasnivalók ürügyén kirobbant konfliktusoktól. Lassan hetven éve kezdődött meg az államok közti egyeztetés a tankönyvekről – először csak a fegyverbarátok közt, hogy aztán mára a nem egy alomhoz tartozók is szóba álljanak egymással.

Kult

Hang fennakad?

Egy, a HVG lapzártája utáni, szerdai miniszterelnöki részvétellel zajló megbeszélésen dől el, mekkora költségvetési támogatásra számíthat az idén a Magyar Állami Operaház. A HVG információi szerint a dalszínház végül megkapja a tavaly decemberben ígért apanázst, ám az csak tűzoltásra lesz elég.

hvg.hu Kult

Zsúfolt napok: programajánlat a hvg.hu-tól

E heti ajánlatunkban ott egy francia-olasz romantikus filmdráma, a XXIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Művészetek Palotájában, illetve egy stockholmi és budapesti vegyes projekt a Trafóban. A Makám, az Amadinda Ütőegyüttes és Besh o droM, valamint film, fotó, autentikus és etnozene a CEU-n. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól! Besh o droM

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Párhuzamos Budapestek

A hétvégi Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros demonstráció tízezres létszáma megmutatta, egyre többen gondolkodnak eltérően a városról, mint az utcákat jelenleg uraló autósok. Számukra mást jelent a köztér, az útvonal, a városhasználat. Budapest ezekben az években arra kényszerül, hogy újrafogalmazza önmagát. Ehhez a művészet felől érkezhet izgalmas vizsgálati módszer.

Kult

A zenekészítés mindenkié

Annak ellenére, hogy a popvilág a hangos gitárok reneszánszát éli, az otthoni zenekészítésről a számítógépek korában nem az erősítőbe dugott elektromos gitár és a négysávos kazettás magnó jut eszünkbe. Pedig nemrég még ez volt az elérhető legegyszerűbb technológia.

MTI Kult

Tévésorozat lesz a Csillagok háborújából

A Csillagok háborúja folytatódik, igaz, csak a tévében. George Lucas rendező ezzel a jó hírrel lepte meg a világszerte igen népszerű sorozat rajongóit, akik attól tartottak, hogy a III. Epizóddal végképp befejeződik kedvenc sorozatuk.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával