MTI/hvg.hu Kult

Turnéra indul és új lemezt ad ki a Rolling Stones

Augusztus 21-én, Bostonban megkezdi újabb, de Mick Jagger szerint nem utolsó világkörüli turnéját a Rolling Stones. Európába a jövő év nyarán jönnek, addig az itteni híveknek be kell érniük az új lemezzel, amelynek megjelentetését őszre tervezik.

MTI Kult

Rekordáron kelt el egy Hopper-kép

Tizennégy millió dollárért kelt el szerdán este New York-ban a Christie’s cég árverésén Edward Hopper Székautó című festménye. Ennyit még soha nem adtak az amerikai művész alkotásáért.

MTI Itthon

Amerikai ügyvéd perelné a magyar államot műkincsek miatt

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan "több milliárd dollár" perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

hvg.hu Kult

Mindenki másképp csinálja: programajánló!

Filmdráma egy szexológus életéről, Lars von Trier kalandozása a dokumentum-műfajban, Spanyol Filmhét a legújabb hispán filmtermésből. Lotharingiai Nemzeti Balett, jazz-metál a European Mantra előadásában, és egy igazi csemege a hétvégére: a Parzival Fesztivál. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Belügyi jelentések a magyar rockzenében

Izgalmas dokumentumkötet látott napvilágot a hazai pop- és rockzenében 1960 és 1990 között keletkezett belügyi aktákról. "Nyilván tartottak". A cím utalás a Kontroll Csoport egyik dalszövegére: „Nyilvántartanak; nyilván tartanak tőled”; s ez az idézet magába sűríti mindazt, amiről a könyv szól. A kötet szembesítés, szól a hazai populáris zene titkos történetéről is, de leginkább arról, miben is éltünk évtizedekig.

Gazdaság

Felemás filmipari privatizáció

Kis Tocsik-ügyet emlegetnek filmes berkekben annak kapcsán, hogy az ÁPV Rt. 900 millió forinttal hirtelen kistafírozta a korábban végelszámolásra ítélt állami Dialóg Kft.-t, amely a filmjogokat is megszerezte. A Mafilm Rt. többségi részesedését pedig a mozgókép-közalapítványnak szánja a privatizációs szervezet.

MTI Gazdaság

Lecsapnak a moziban kamerázókra

Mondj nemet a kalózoknak! címmel országos akció indul a hétvégén a moziban kamerázók lefülelésére - jelentették be a kezdeményezők.

MTI Itthon

Magyar nyelv és irodalom érettségi tételek

A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódtak az idei érettségi vizsgák, a diákok idén nem egy-egy tételt választhattak, hanem összetett feladatsort oldottak meg a matúrán.

MTI Világ

Perújrafelvétel a Pasolini gyilkosság ügyében

A harminc évvel ezelőtt meggyilkolt világhírű olasz filmrendező, Pier Paolo Pasolini családja új vizsgálatot kezdeményezett, miután a gyilkosság miatt kilenc év börtönbüntetést letöltött Pino Pelosi legújabb vallomásában leszögezte, nem ő ölte meg Pasolinit.

MTI Gazdaság

Mozarttal fognák a turistákat

Salzburg városa azt reméli, hogy jövőre, a Mozart-évben az ideihez képest legalább százezerrel több éjszakát töltenek majd turisták a városban, és azt kutatja, vajon mennyit ér Mozart, mint márkanév.

MTI Kult

Hétfőtől jegyárusítás a Sziget fesztiválra

Miután az Illés zenekar tagjai úgy döntöttek, hogy – Szörényi Örssel pótolva az elhunyt Pásztory Zoltánt – megtartják fellépésüket, május 9-től elindul a jegyterjesztés a várva-várt koncertre.

MTI Kult

Komoly gondban a Nemzeti Színház

Komoly anyagi gondokkal küzd a Nemzeti Színház, amely minden várakozást felülmúlóan sikeres szezont zár - mondta Jordán Tamás igazgató csütörtökön Budapesten.

MTI Kult

Az Illés zenekar döntött: játszanak

Az Illés együttes tagjai szerdán úgy döntöttek: Pásztory Zoltán váratlan elhunyta ellenére megtartják az augusztus 5-re tervezett 40. éves jubileumi koncertet Csíkszeredán és fellépnek Budapesten is, a Sziget Fesztivál nyitónapja előtt.

Kult

Magyar spiritusz

A hagyományostól alaposan eltérő, irányított cefrekészítésnek is jelentős szerepe van abban, hogy a magyar pálinkák sorra zsebelik be a nagydíjakban és keresletben is megnyilvánuló elismeréseket a kényes nemzetközi szakmai közvéleménytől.

Kovács Andrea (hvg.hu) Kult

Elit jazzklub csak a zenészelitnek?

Világhírű magyar jazz-zenészek világszínvonalú játszóhelye nyílt az év elején a kulturális minisztérium 18 milliójából. Egyelőre azonban csak kevesek kiváltsága a fellépési lehetőség. Régi „kijárásos" módszer, vagy okos szakmai érdekérvényesítés eredménye az új játszóhely?


A címlapról ajánljuk