MTI Kult

Kulturális városnegyed alakulhat ki Újbudán

Új intézményekkel kulturális városnegyed épülhet ki a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között Újbuda az önkormányzat szándéka szerint. Újjáéled többek között a Hadik kávéház is, de galériák, közösségi helyek is nyílnak.

MTI Kult

Decemberben nyit a Jövő Háza?

A Millenáris Kht. a program megvalósítása érdekében két közbeszerzési eljárást indított, az egyiket 800 millió, a másikat 200 millió forint keretösszeggel - jelentette be Kovács Kálmán informatikai miniszter.

MTI Kult

Zentai: az egyik legolvasottabb nemzet vagyunk

Oroszország és Paulo Coelho brazil író lesz a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége áprilisban. Budapestre érkezik Viktor Jerofejev és és Tatyjana Tolsztaja is.

MTI Világ

Magyar filmsiker Chicagóban

Közönségdíjat kapott Koltai Róbert filmje, a Világszám! a Chicagóban megrendezett EU Filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió.

MTI/hvg.hu Kult

Az első képregényfesztivál Budapesten

Az új, hazai comics-reneszánsz egyik kétségtelen jele az 1. Magyar Képregényfesztivál. Az esemény április 9-én lesz Budapesten, gyűjtők, rajongók, alkotók és kiadók részvételével; ez utóbbiak több új kötet megjelenését időzítik erre az eseményre.

Hárs Géza Kult

Mégis, kinek a fényképe?

A Képek, cigányok, cigány-képek című kiállítás hétszáz fotója képet ad a... miről is? A többség viszonyáról a kisebbséghez? A cigányság önképéről? A többség cigányképéről? Vagy a média cigányképéről? Kérdőjelek nyomában a Millenáris kiállításán.

hvg.hu Kult

Talált, süllyed: Titanic fesztivál és egyéb programok

E heti ajánlatunkban ott a Hiúság vására, Thackeray klasszikus regényének filmváltozata. A Titanic filmfesztivál, amely az ázsiai filmtermésből is merít. Van még techno és művészet: Lézer Fesztivál a Planetáriumban. Levezetésként pedig Omara Portuondo koncertje a Művészetek Palotájában.

MTI/hvg.hu Kult

Utazó kiállítás egy atomtemetőről

A Greenpeace Csonka életek egy atomerőmű árnyékában címmel vándor fotókiállítással mutatja be, hogy a rádioaktív hulladék mennyire veszélyes lehet az emberre és környezetére. Pakson nem adtak helyet a kiállításnak, ezért azt kamionban mutaják be az ország több helyszínén.

MTI Itthon

Elhunyt Kertész Erzsébet

Elhunyt Kertész Erzsébet, több mint félszáz történelmi nőalakról írt regény József Attila-díjas szerzője.

MTI Kult

Jövő Háza: programigazgató már van

Szabó Szergejt nevezte ki a Jövő Háza programigazgatójának a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója. Az HBO, a Lucent Technologies és a Malév Rt. után került most a kulturális-informatikai projektbe.

Kult

Hogyan lett Jesuából Krisztus

A keresztény húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. Vajon hogyan alakultak ki, több mint négy évszázad alatt, az ezzel kapcsolatos dogmák? S vajon kik és miért nem hisznek ma sem a feltámadásban?

MTI Kult

Az IHM megvette a Millenárist

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 100 százalékos tulajdonában lévő Kisrókus 2000 Kft. megvásárolta a Millenáris Park idegen kézben lévő osztatlan közös tulajdonait, csak a Zöld Péter játszótér marad más tulajdonában.

MTI/hvg.hu Kult

A botrányszerző sikere a Bolsojban

Noha a librettó szerzője a sokak által közellenségnek tekintett író, Vlagyimir Szorokin, a közönség tízperces tapssal díjazta a Rosenthal gyermekei című operát a moszkvai Nagy Színház (Bolsoj) szerdai bemutatóján. A premiert egy Kreml-hű ifjúsági mozgalom és nacionalista képviselők hasztalanul igyekeztek megakadályozni.

Kult

Ungarische emberek

A németek hol operettes, hol szomorkás Magyarország-képének megalapozásában az irodalom is ludas, de az évszázadok során ennél azért sokfélébb és olykor meglepőbb képet alkottak német és osztrák írók a magyarokról - derül ki egy nemrég publikált német kutatásból.

MTI Kult

Mibe kerül a külföldi kulturális reprezentációnk?

Idén 3,1 milliárdot költünk 18 külföldi magyar kulturális intézet működésére. Az NKÖM helyettes államtitkára az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt számolt be az intézetek helyzetéről.

hvg.hu Kult

Dallas és Családlátogatás: programok a hóvégére

E heti ajánlatunkban ott a Dallas Pashamende, egy magyar-német-osztrák rendezésű film, és egy, a "soha nem látott drámák" közül a Millenárison. Pekingi opera, hagyományos kínai zene és tánc a Tháliában. Trauma és reprezentáció a művészetben - programsorozat a Trafóban. Oldásként pedig sok zenét ajánlunk: jazz és jazz budapesti klubokból.

MTI Kult

Megállt a lemezpiac zuhanása

Négy év után először tavaly lényegében megállt a műsoros lemezek és kazetták nemzetközi eladásainak csökkenése. Az eladások értéke 33,6 milliárd dollárt ért el. A legális zeneletöltések száma nőtt, a neten 200 millió zeneanyagot vettek meg.


A címlapról ajánljuk