szerző:
MTI

Az 1944-ben elhunyt Munch mindkét világhírű olajfestményét augusztus 22-én rabolták el számos látogató szeme láttára az oslói Munch Múzeumból és azóta nyomuk veszett.

Edward Munch norvég festő (1863-1944) idén nyáron Oslóban elrabolt festményei - a Sikoly és a Madonna - közül legalább egy súlyosan megrongálódott vagy teljesen elpusztult - számolt be a múlt hétvégén a norvég főváros "bűnöző köreire és művészekre" hivatkozva a "VG" című lap. A  rendőrség szóvivője megerősítette, hogy rendelkeznek hasonló, de teljességgel bizonyítatlan értesülésekkel. Állítólag a képkeret eltávolítása következtében főleg a Madonna szenvedett súlyos károsodást a rablók menekülése közben - olvasható a lapban. A két ismeretlen elkövető és megbízóik eddig már különböző követelésekkel álltak elő a festmények visszaadása fejében. Oslóban mintegy 12,5 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülik a két kép értékét.

Az oslói rendőrség a múltban többször is derűlátóan nyilatkozott a nyomozás várható eredményességéről. A nyomozást vezető Iver Stensrud szerint az elkövetőket a norvég szervezett alvilágon belül már hosszabb ideje lokalizálták. A rendőri akció időpontját attól teszik függővé, hogy miként lehetne a két festményt lehetőleg sértetlenül visszaszerezni. A szóban forgó festmények Edward Munch három részes szerelem-sorozatának - Csók (1892), Sikoly (1893) és Madonna (1894) - részét alkotják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Világ

Körülzárták Munch Sikoly című képének elrablóit

A két megtalált rabló elfogásának időpontja attól függ, hogy mikor tudja a rendőrség megállapítani az 55 millió euróra becsült értékű két kép hollétét. Az eladhatatlan két olajfestményért eddig még nem követeltek "váltságdíjat".