szerző:
MTI

Az 1944-ben elhunyt Munch mindkét világhírű olajfestményét augusztus 22-én rabolták el számos látogató szeme láttára az oslói Munch Múzeumból és azóta nyomuk veszett.

Edward Munch norvég festő (1863-1944) idén nyáron Oslóban elrabolt festményei - a Sikoly és a Madonna - közül legalább egy súlyosan megrongálódott vagy teljesen elpusztult - számolt be a múlt hétvégén a norvég főváros "bűnöző köreire és művészekre" hivatkozva a "VG" című lap. A  rendőrség szóvivője megerősítette, hogy rendelkeznek hasonló, de teljességgel bizonyítatlan értesülésekkel. Állítólag a képkeret eltávolítása következtében főleg a Madonna szenvedett súlyos károsodást a rablók menekülése közben - olvasható a lapban. A két ismeretlen elkövető és megbízóik eddig már különböző követelésekkel álltak elő a festmények visszaadása fejében. Oslóban mintegy 12,5 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülik a két kép értékét.

Az oslói rendőrség a múltban többször is derűlátóan nyilatkozott a nyomozás várható eredményességéről. A nyomozást vezető Iver Stensrud szerint az elkövetőket a norvég szervezett alvilágon belül már hosszabb ideje lokalizálták. A rendőri akció időpontját attól teszik függővé, hogy miként lehetne a két festményt lehetőleg sértetlenül visszaszerezni. A szóban forgó festmények Edward Munch három részes szerelem-sorozatának - Csók (1892), Sikoly (1893) és Madonna (1894) - részét alkotják.

Világ

Körülzárták Munch Sikoly című képének elrablóit

A két megtalált rabló elfogásának időpontja attól függ, hogy mikor tudja a rendőrség megállapítani az 55 millió euróra becsült értékű két kép hollétét. Az eladhatatlan két olajfestményért eddig még nem követeltek "váltságdíjat".