A British American Tobacco Hungary Kft. (BAT) jövőre egymillió forinttal hozzájárul a Csontváry és a Zsolnay Múzeum működtetéséhez - jelentette be a vállalat médiakapcsolatokért felelős vezetője szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

"Szeretnénk enyhíteni a baranyai megyeszékhely legnépszerűbb múzeumainak anyagi gondjain, mert fontosnak tartjuk, hogy a két intézmény a jövőben is gyűjteményéhez méltó, színvonalas tárlatokkal álljon a művelődés, a tanulás, a művészeti nevelés szolgálatában" - tette hozzá Bede Rita.
   
A BAT médiakapcsolatokért felelős vezetője rámutatott: a két intézményre évente mintegy húszmillió forintot költ a kezelő Baranya Megyei Önkormányzat, a dohányipari cég ajándéka a téli hónapok fűtés- és villanyköltségének felét fedezi.
   
Utalt rá, a BAT évente több tízmillió forintot költ jótékony célokra, különböző - ahogy mondotta -  "nemes ügyek" támogatására, és bár a pénz 65 százaléka Baranyába kerül, a jövőben nem csak anyagi, hanem szakmai segítséget is szeretnének nyújtani a térségi intézmények, ezen belül a megyei múzeumok menedzseléséhez, ismertségük növeléséhez.
   
Huszár Zoltán megyei múzeumi igazgató arról szólt, hogy a múzeumok helyzete Baranyában is egyre rosszabb, fenntartásukat az önkormányzatok a folyamatosan csökkenő személyi jövedelemadó-bevételekből próbálják megoldani.  Hozzátette: a Csontváry és a Zsolnay Múzeum népszerűségét jelzi, hogy a Csontváry-kiállításra évente 70 ezren váltanak jegyet, a mintegy 15 ezer darabból álló Zsolnay-gyűjtemény pedig 73 ezer érdeklődőt vonz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!