szerző:
MTI

Új intézményekkel kulturális városnegyed épülhet ki a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között Újbuda az önkormányzat szándéka szerint. Újjáéled többek között a Hadik kávéház is, de galériák, közösségi helyek is nyílnak.

A Hadik kávéház mint cipőbolt (XI.Bartók Béla út)
Újjáéledhet
© www.dura.hu
Veresné Krajczár Izabella alpolgármester elmondta, a XI. kerületi Bartók Béla útnak ezt a szakaszát kávéházakkal, közösségi terekkel, galériákkal kívánják újra művésznegyeddé varázsolni. 
   
Az alpolgármester közölte, szerdán 17 olyan szervezettel kötött megállapodást Újbuda önkormányzata, melyek vállalták, hogy a terv megvalósításában részt vesznek.

Az alpolgármester megkoszorúzta a 120 éve született Kosztolányi Dezső író, költő szobrát a róla elnevezett téren és emlékeztetett arra, hogy a környéken lakott és alkotott a többi közt Karinthy Frigyes író-költő, valamint Móricz Zsigmond író is, a környék adott otthont Csontváry Kosztka Tivadar festőnek, Ottlik Géza írónak, de a kortárs művészek közül itt él például Cseh Tamás zenész is.
   
Az önkormányzat ugyan pusztán saját forrásból nem képes a kulturális városnegyed kialakítására, de támogatni, ösztönözni tudja a kezdeményezéseket.
   
Példaként említette, hogy a közelmúltban, az önkormányzat egy volt épületében, a Bukarest téri buszpályaudvar várójában alakítottak ki egy olyan kávézót, amely kulturális programokat is kínál.
   
A Bartók Béla úton működik a kerület egyetlen színháza, a Karinthy színház is, de itt az A38 hajó, és itt működik a Fonó, valamint számos galéria.
   
Elmondta, terveik között szerepel a századforduló utáni évtizedek híres kávéházának, a Hadiknak a helyreállítása is. A képviselő-testület már döntött arról, hogy a kávéház funkciójának visszaállításában Újbuda szerepet vállal.
   
Reményeink szerint az átalakítás még ebben az évben megvalósítható, de az egykori önkormányzati ingatlan visszavásárlása önmagában is 200-300 millió forint - hívta fel a figyelmet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Előrelépett Budapest a legdrágább városok listáján

London drágult a legnagyobb mértékben, viszont Budapest lépett előre a legtöbb hellyel az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden kiadott, az egyes nagyvárosok megélhetési költségeinek változásairól összeállított listáján.

Itthon

Építésügyi minisztériumért lobbizik az építész szakma

Építésügyi minisztérium vagy önálló országos építésügyi hivatal létrehozását javasolja a Magyar Építész Kamara. A szervezet indokoltnak látja, hogy az építésügyben az állami és az önkormányzati hatásköröket újraosztanák.