szerző:
MTI

Visszautasította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által adományozott Csángó-díjat a neves néprajztudós, Kallós Zoltán, azzal indokolva döntését, hogy Magyarországon nincs meg a megfelelő akarat a romániai szorványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására.

"Köszönöm megtisztelő szándékukat, miszerint az idei Csángó-díjra engem találtak méltónak. A csángók, a szórvány- és általában az anyaországtól elszakított magyar közösségek érdekében kifejtett több mint fél évszázados munkásságomat eddig is önzetlenül végeztem, és ezután is így teszem" - áll Kallós Bozóki András miniszternek írt levélében.

Kallós - mint írja - több magyar kitüntetés tulajdonosaként úgy döntött, hogy ezt a díjat most nem fogadja el. "Csalódottan tapasztalom, hogy az utóbbi időben az általam legfontosabbnak gondolt szorványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására nincs megfelelő akarat, ezért a szülőföldön magyarként boldogulás esélye nagyon leszűkült. Úgy értékelem, hogy az amúgy is rohamosan fogyatkozó Kárpát-medencei magyarságnak jelen pillanatban nem a kitüntetések fontosak, hanem inkább egy jól átgondolt támogatási stratégiára lenne szükség" - olvasható a néprajztudós elutasító indoklásában.

Kallós nem ért egyet a magyarországi támogatások jelenlegi gyakorlatával. Emlékeztetett: a Kallós Alapítvány tizennégy éven keresztül minden évben táboroztatott csángó gyerekeket, kivéve az idén (pénzforrások hiánya miatt), pedig nagy szükség lett volna rá, éppen az árvizek miatt. A csángó gyermekek táboroztatásának ügyét a néprajztudós szerint "tolják-vonják". Most július végén történt csak meg a kiírás az idei táborokra. "Hát ki fog most táboroztatni?" - tette fel a kérdést Kallós, úgy vélekedve, hogy akik ilyen ügyekben döntenek, azokat nem érdekli az egész probléma. A táborozásra az alapítvány nem tudja megelőlegezni a pénzt - fűzte hozzá, megemlítve, hogy csak a bukarestiektől, azaz a Communitas Alapítványtól kaptak pénzt.

A tudós hangsúlyozta: nem szeretné, ha politikai ügyet csinálnának az egészből. "Engem nem érdekel, hogy éppen milyen kormány van Magyarországon, nekem az a fontos, hogy a magyar érdekeket és a magyar ügyet szolgáljam" - fűzte hozzá.

A Kallós Alapítvány 1992-ben alakult, amikor Kallós Zoltán visszakapta a korábban államosított családi házat Válaszúton. Ez a kúria ad helyt néprajzi gyűjteményének és az 1999-ben beindult magyar anyanyelvű szórványoktatásnak. Kallós az egész vagyonát átíratta az alapítványra. Leszögezte: alapítványa eddig minden fillérrel pontosan elszámolt. "Az, hogy mások miként számoltak el, nem érdekel minket. Alaposabban utána kellene nézni, hová folynak el a pénzek" - mondta Kallós Zoltán.


 

A WAN2 megmondja

Hivatásos háborgatók: hip-hop kultúra Erdélyben

Csángó brékesek, szevasztok! Székely deszkások, szevasztok! – kiáltozta a Belga a Magyar nemzeti hiphop című slágerében. De valójában van-e, és ha van, milyen az erdélyi magyar hiphop? A WAN2 magazin utánajárt. A lap megjelenése előtt már olvasható a hvg.hu-n!