szerző:
MTI

Alföldi Róbertet nevezte ki a fővárosi Bárka Színház új igazgatójának a józsefvárosi önkormányzat csütörtökön - közölte Jóvér Béláné, Józsefváros kultúráért felelős alpolgármestere.

A testület egyhangúlag hozta meg döntését. Az alpolgármester elmondta, hogy a színész-rendezővel kettő plusz három éves szerződést köt az önkormányzat. A művész március 1-től lesz hivatalosan a Bárka direktora.

A VIII. kerületi teátrum előző igazgatója, Csányi János tavaly december 31-ei hatállyal pénzügyi nehézségekre hivatkozva hagyta el a Bárkát. Alföldi Róbert elfogadta az önkormányzat színház fenntartására szánt éves 60 millió forintos összegét, amihez az elkövetkező években évi kétmillió forint jön még hozzá - hangsúlyozta Jóvér Béláné.

"Miután az egész szakma arról beszél, hogy Alföldi Róbert az egyetlen, akit a Bárka Színház társulata igazgatónak szeretne, felmerült bennünk a kérdés: kell-e egy cinikus pályáztatási eljárás ehhez" - indokolta korábban az MTI-nek Jóvér Béláné azt, hogy miért hagyták el a pályáztatást Alföldi Róbert esetében.

A kinevezett direktor elmondta, hogy "nyitott, népszerű és szerethető színházat" kíván megvalósítani. "Nem szeretem a saját gondolataimat más gondolatok ellenében megfogalmazni. Egy színháznál vagy látszik majd, hogy mi benne az új, vagy megette a fene az egészet" - tette hozzá. A népszerű színész-rendező tavaszra ígérte a jövő évadra vonatkozó újításainak ismertetését. Akkor derülhet ki, hogy miként változik a társulat összetétele és feladatköre, milyen darabok, milyen rendezőkkel valósulnak majd meg a 10 éve alapított józsefvárosi intézményben. 

"Az önkormányzat mint felelős fenntartó, nem óhajt beleszólni a művészeti vezetésbe, csak szeretné, ha a Bárka valóban a Józsefváros színháza is lenne" - mondta Alföldi Róbert.
MTI Kult

Februárban új igazgató a Bárka Színház élén

Legkésőbb február végére lehet új igazgatója a budapesti Bárka Színháznak. A társulat Alföldi Róbertet szeretné, a fenntartó önkormányzat pályázatot ír ki. A jelenlegi igazgató, Csányi János Debrecenben vezeti majd a színházat.