szerző:
MTI

A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója nem tudja az intézmény vezetését tovább vállalni Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval. Kesselyák Gergely döntésének okairól hétfőn közleményben tájékoztatott.

"Az Operaház reformját magam is szükségesnek láttam, de zenészként, a társulat tagjaként ezek után nincs, nem lehet közös utam Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudom" - áll a Kesselyák Gergely által írt dokumentumban.

A főzeneigazgató emlékeztet arra, hogy Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatban arra kínáltak megoldást: hogyan lehetne az Operaházat a "leggazdaságosabban üzemeltetni a magyar operakultúra megcsonkítása nélkül".

Kesselyák Gergely szerint Hegyi Árpád Jutocsa nem csak pályázatuk programjától, de annak fent említett alapelvétől is eltérő modernizáció kidolgozásához látott hozzá.

"Két utolsó - immár a nyilvánosság előtt elhangzott figyelmeztetésem ellenére főigazgató úr az utóbbi napok nyilatkozataiban egyértelműen elkötelezte magát egy számomra mind szakmailag, mind etikailag teljességgel elfogadhatatlan modernizáció mellett" - szögezte le Kesselyák Gergely, azt is hozzátéve: arra kéri az intézmény fenntartóját, hogy szakemberek segítségével mérlegelje a lehetőségeket, ő maga - mint írja - áll döntésük elébe. Addig főzeneigazgatóként képviselem a magyar operakultúra rám bízott értékeit - tette hozzá közleményében Kesselyák Gergely.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Kult

Nem szól bele az Operaház döntésébe a kulturális tárca

A kulturális minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni a Magyar Állami Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába - közölte a tárca azután, hogy Bozóki András miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár az intézmény vezetőivel tárgyalt.

MTI Kult

Opera: Kesselyák is szembefordult a főigazgatóval

Újabb operaházi vezető, ezúttal Kesselyák Gergely főzeneigazgató fordult levélben a dalszínház főigazgatójához, mert elfogadhatatlannak tartja a jövő szezon tervezetét. A napokban az elképzelés miatt már Keveházi Gábor balettigazgató lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát.

MTI/hvg.hu Kult

Operabalhé: a közalkalmazotti tanács is Hegyi ellen

Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató és az általa kinevezett vezetői gárda visszahívását kezdeményezték Bozóki András kulturális miniszternek írt levelükben a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának tagjai.

MTI Kult

Operaház: modernizáció, bármi áron

A Magyar Állami Operaház modernizációs programjának bizonyos elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes az érdekképviseleti szervezetek fellépése - mondta Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató parázs hangulatú sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy "filozófiai vita" folyik közte és mások között.