szerző:
MTI

Ultraortodox egyházi szervezetek több száz híve tüntetett kedden a görög főváros központi terén Dan Brown amerikai regényírónak A Da Vinci-kód című sikerkönyvéből készült film bemutatása ellen.

A görög parlament előtt összegyűlt tiltakozók a görög tévé jelentése szerint azt kiabálták, "Botrány!", "Botrány!", és felszólítottak minden hívő embert arra, ne nézzék meg a bestsellerből készült filmet.

A tüntetők hol a "nemzetközi szabadkőművességet", hol "a hollywoodi cionistákat" vádolták a "szentségtörő provokációval". A Da Vinci-kód egy sötét összeesküvésről szól, amely szerint az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet minden erővel el akarja tussolni azt a felfedezést, hogy élnek a világon Jézus Krisztus és Mária Magdolna nászának utódai.

Az elmúlt napokban a görögországi ortodox egyház fölszólította a híveket, hogy ne olvassák el a könyvet - amelyben a szerző, hangoztatták, meghamisította a történelmet -, s a filmet se nézzék meg.

A Tom Hanksszel és Audrey Tautouval a főszerepben elkészült alkotásnak szerdán a cannes-i filmfesztiválon lesz az ősbemutatója, a görög mozikban péntektől vetítik.

A szerdai cannes-i premier előtt szerte Ázsiában is tiltakoztak a film ellen, bojkottot helyezve kilátásba. Dél-Koreában a bíróság elutasította egy keresztény ernyőszervezetnek a film betiltására irányuló beadványát, mondván, "nyilvánvaló, hogy a regény és a film fikció", ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a nézők azt higgyék, valós történetet látnak a vásznon. Thaiföldön az ottani keresztény csoportok a film utolsó 15 percének cenzúrázását kérték a kormánytól. A többségében hinduk lakta, de 18 millió római katolikusnak is otthont adó Indiában a film betiltását követelték. Az újdelhi kormány illetékes minisztere a péntekre tervezett bemutató elhalasztását határozta el, miután több száz panasz érkezett hozzá a filmmel kapcsolatban. Szingapúrban, ahol a városállam egyházi tanácsa szintén a film sugárzásának betiltását szerette volna elérni, 16 éven felülieknek szólónak kiáltották ki Ron Howard rendezte alkotást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

A következő Da Vinci-kód?

A világ megváltozott, de a vállalatok nem tartottak lépést ezzel. Nem hagyatkozhatunk többé azokra a régi megoldásokra, bevált termékekre és szolgáltatásokra, amelyekre eddig alapoztunk – mutat rá Seth Godin - a HP támogatásával magyarul is megjelent - Mi a bőgés? című könyvében. Újabb fejezetek a kiadványból.

MTI Kult

Kódolt szöveget rejtett ítéletébe a Da Vinci-kódról tárgyaló bíró

A jogtörténelemben alighanem példátlan módon kódolt szöveget rejtett el ítéletében egy londoni bíró - méghozzá éppen abban, amely a Dan Brown ellen Da Vinci-kód című nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le, elutasítva a felperes keresetét.