szerző:
hvg.hu

A budapesti Szent Efrém Bizánci Férfikar nyerte el az első díjat a Lengyelországban megrendezett Hajnówka Fesztiválon, azaz az Ortodox Nemzetközi Egyházzenei Versenyen. Ez az első alkalom a 25 éves fesztivál-verseny történetében, hogy magyar győztest hirdettek, eddig ugyanis mindig szláv kórust jutalmaztak az első díjjal. Pedig az idei jubileumi eseményen csak a legjobb kórusok versenyezhettek.

A 2002-ben megalakult Szent Efrém Férfikar első helyezést ért el vasárnap a Lengyelországi Bialystokban megrendezett Hajnówka Fesztiválon, a professzionális kamarakórus kategóriában. A professzionális nagykórus kategóriában pedig az Astana-i Opera kórusa (Kazahsztán) nyert.

Az idei XXV. jubileumi versenyen kizárólag az addigi díjazottak mérkőzhettek meg egymással. 2003-ban az akkor még ismeretlen Szent Efrém Férfikar már óriási meglepetést okozott azzal, hogy megnyerte a második díjat a kitűnő felkészültségű és nagy hagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között . A Hajnówka Fesztivál-versenynek egyik szabálya, hogy aki egyszer díjazott lett, nem versenyezhet többé. A magyar kórusnak az idei jubileumig kellett várnia, amikor is - feloldva e szabályt a szervezők - csak díjnyerteseket hívtak meg, ezzel biztosítva, hogy a verseny különlegesen magas színvonalon folyjon.

„ 2003-ban az egyik zsűritag azt mondta nekünk, hogy kiválóak vagyunk, de nem ortodox és nem szláv együtteseknek itt nincs esélyük a győzelemre. Örülhetünk, hogy az idén a bolgár, lengyel, orosz és ukrán tagokból álló zsűri túllépett előítéletein, s a zenei teljesítmények alapján mérlegelt” – mondta a verseny után Bubnó Tamás, a kórus vezetője.

A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A kar a Budapesten működő görög katolikus kórusok (Rózsák téri Görög Katolikus Kórus, Csepeli Szent Efrém Kórus) tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk az, hogy a magyarországi és a közép-kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Emellett időnként műsorukra tűzik a magyar és nemzetközi férfikari repertoár kis létszámú együttesen megszólaltatható darabjait is.

A férfikar vezetője Bubnó Tamás (1957, Szikszó) énekművész és karvezető, aki egyházzenei doktorátusát (DLA) a magyarországi és a Kárpátok vidéki görög katolikus dallamok eredetének témájában védte meg.

Márciusban a férfikar óriási sikert aratott a Mátyás templomban, amikor bemutatta a „Byzantine Spirit” című lemezét a 2006 évi Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!