szerző:
MTI

Egy görög bíróság szerint az ország filmszínházaiban vetíthetik A Da Vinci-kód című filmet, a testület egyben elutasította a görög ortodox egyház keresetét, amely szerint istenkáromlás miatt kell azt betiltani.

Maria Ralli bíró elfogadta a filmforgalmazó cégnek azt a védekezését, hogy a mű nem dokumentumfilm, és ezért nem lehet sértő - mondták név nélkül nyilatkozó görög bírósági tisztviselők.

A bíró egyben megállapította azt is, hogy a görög ortodox egyház nem kérte korábban Dan Brown amerikai regényírónak A Da-Vinci-kód című sikerkönyvének betiltását, amely a film alapjául szolgált. A görög egyház elítélte a filmet, de nem szólított fel bojkottjára.

Athénban eddig 90 ezer jegyet adtak el a filmre, amelynek csütörtökön lesz a premierje. A görög rendőrség fokozott biztonsági intézkedésekre készül a filmszínházak környékén, tartva vallásos csoportok kötekedő tüntetőitől. Egy teológusokból, ügyvédekből és bírókból álló csoport azzal fenyegetőzött, hogy pert indít a filmet bemutató filmszínházak ellen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

hvg.hu Gazdaság

A következő Da Vinci-kód?

A világ megváltozott, de a vállalatok nem tartottak lépést ezzel. Nem hagyatkozhatunk többé azokra a régi megoldásokra, bevált termékekre és szolgáltatásokra, amelyekre eddig alapoztunk – mutat rá Seth Godin - a HP támogatásával magyarul is megjelent - Mi a bőgés? című könyvében. Újabb fejezetek a kiadványból.