szerző:
MTI

Egy görög bíróság szerint az ország filmszínházaiban vetíthetik A Da Vinci-kód című filmet, a testület egyben elutasította a görög ortodox egyház keresetét, amely szerint istenkáromlás miatt kell azt betiltani.

Maria Ralli bíró elfogadta a filmforgalmazó cégnek azt a védekezését, hogy a mű nem dokumentumfilm, és ezért nem lehet sértő - mondták név nélkül nyilatkozó görög bírósági tisztviselők.

A bíró egyben megállapította azt is, hogy a görög ortodox egyház nem kérte korábban Dan Brown amerikai regényírónak A Da-Vinci-kód című sikerkönyvének betiltását, amely a film alapjául szolgált. A görög egyház elítélte a filmet, de nem szólított fel bojkottjára.

Athénban eddig 90 ezer jegyet adtak el a filmre, amelynek csütörtökön lesz a premierje. A görög rendőrség fokozott biztonsági intézkedésekre készül a filmszínházak környékén, tartva vallásos csoportok kötekedő tüntetőitől. Egy teológusokból, ügyvédekből és bírókból álló csoport azzal fenyegetőzött, hogy pert indít a filmet bemutató filmszínházak ellen.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

hvg.hu Gazdaság

A következő Da Vinci-kód?

A világ megváltozott, de a vállalatok nem tartottak lépést ezzel. Nem hagyatkozhatunk többé azokra a régi megoldásokra, bevált termékekre és szolgáltatásokra, amelyekre eddig alapoztunk – mutat rá Seth Godin - a HP támogatásával magyarul is megjelent - Mi a bőgés? című könyvében. Újabb fejezetek a kiadványból.