szerző:
MTI

Jogellenesnek minősítette szombati közleményében A nürnbergi mesterdalnokok szombat esti premierje előtt tervezett figyelmeztető sztrájkot a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

"A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes" - írta a főigazgató közleményében. Hegyi Árpád Jutocsa leszögezte, hogy a premier nem marad el, azonban az előadás néhány perccel később kezdődhet.

A főigazgató cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint nem egyeztetne folyamatosan minden kérdésben Rotter Oszkárral, a szakszervezet elnökével. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az egyeztetés törvényi kötelessége, azonban a szakszervezeti elnök a "kompromisszumos javaslatokat rendre elutasította" - olvasható Hegyi Árpád Jutocsa közleményében.

Rotter Oszkár, az intézmény szakszervezetének és sztrájkbizottságának vezetője pénteken jelentette be, hogy félórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat este a Nürnbergi mesterdalnokok bemutatója előtt az Operaházban. Hozzátette, hogy munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás. Rotter Oszkár szerint a szakszervezet mind a 700 tagja csatlakozik a demonstrációhoz. A munkabeszüntetésről pénteken délelőtt nyilatkozatban tájékoztatta a sztrájkbizottság Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót.
MTI Kult

Nem szól bele az Operaház döntésébe a kulturális tárca

A kulturális minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni a Magyar Állami Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába - közölte a tárca azután, hogy Bozóki András miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár az intézmény vezetőivel tárgyalt.

MTI Kult

Operaház: modernizáció, bármi áron

A Magyar Állami Operaház modernizációs programjának bizonyos elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes az érdekképviseleti szervezetek fellépése - mondta Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató parázs hangulatú sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy "filozófiai vita" folyik közte és mások között.