szerző:
MTI

Jogellenesnek minősítette szombati közleményében A nürnbergi mesterdalnokok szombat esti premierje előtt tervezett figyelmeztető sztrájkot a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

"A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes" - írta a főigazgató közleményében. Hegyi Árpád Jutocsa leszögezte, hogy a premier nem marad el, azonban az előadás néhány perccel később kezdődhet.

A főigazgató cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint nem egyeztetne folyamatosan minden kérdésben Rotter Oszkárral, a szakszervezet elnökével. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az egyeztetés törvényi kötelessége, azonban a szakszervezeti elnök a "kompromisszumos javaslatokat rendre elutasította" - olvasható Hegyi Árpád Jutocsa közleményében.

Rotter Oszkár, az intézmény szakszervezetének és sztrájkbizottságának vezetője pénteken jelentette be, hogy félórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat este a Nürnbergi mesterdalnokok bemutatója előtt az Operaházban. Hozzátette, hogy munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás. Rotter Oszkár szerint a szakszervezet mind a 700 tagja csatlakozik a demonstrációhoz. A munkabeszüntetésről pénteken délelőtt nyilatkozatban tájékoztatta a sztrájkbizottság Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Kult

Nem szól bele az Operaház döntésébe a kulturális tárca

A kulturális minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni a Magyar Állami Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába - közölte a tárca azután, hogy Bozóki András miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár az intézmény vezetőivel tárgyalt.

MTI Kult

Operaház: modernizáció, bármi áron

A Magyar Állami Operaház modernizációs programjának bizonyos elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes az érdekképviseleti szervezetek fellépése - mondta Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató parázs hangulatú sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy "filozófiai vita" folyik közte és mások között.