szerző:
MTI

Meglepetéssel ért véget szombaton este az 51. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál Athénban. A Lordi nevű finn hard rock, még inkább horror-rock együttes nyerte a versenyt.

© AP
Az öttagú Lordi által előadott Hard Rock Hallelujah című dala 292 pontot gyűjtött be a kontinens 38 országából beérkezett telefonos szavazatokkal. A maszkokban megjelenő finnek már a döntő előtt nagy feltűnést váltottak ki a jelenlévők körében. Az együttes vezetője a verseny után megköszönve a győzelmet jelentő szavazatokat, kijelentette: ez a dalverseny a zenei stílusok sokféleségét tükrözte, s ez lehet a célja a jövőben is.  

A második helyen az orosz Dima Bilan végzett Never Let You Go című dalával, amely 248 pontot ért el a telefonos szavazatok alapján. Boszniát a Hara Mata Hari együttes képviselte, amely a Leila című számért 229 ponttal a harmadik helyen végzett.

© AP
A szakma és a közönség körében a vetélkedés megkezdése előtt sokan a svéd Carolát várták győztesnek. Nem kis meglepetést okozott, hogy a Nagy-Britannia képviseletében induló Daz Sampson rapper produkciója csak a 19. helyre volt elegendő.

Ebben az évben nem volt magyar előadó a tekintélyes nemzetközi dalversenyen. Tavaly, a kijevi döntőben a Nox együttes a 12. helyen végzett. 

Eurovíziós dalfesztiválon indult többek között a svéd ABBA együttes, vagy a svájci színekben induló kanadai énekesnő, Céline Dion karrierje is.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!