szerző:
MTI

Súlyos károkat okozó tűz pusztított a Balti-tenger partján fekvő lengyel kikötőváros, Gdansk legrégibb templomában. A XII. században alapított gótikus Szent Katalin-templom tetőszerkezete beomlott - jelentette a TVN24 lengyel televízió.

A tűzoltók húsz tűzoltókocsival érkeztek a történelmi városnegyedbe, és két óra alatt, késő délutánra megfékezték a lángokat. A tűz oka egyelőre nem ismert, egyes értesülések szerint a lángok a tetőn végzett javítási munkálatok közben keletkeztek. 
 
Egy megkérdezett művészettörténész szerint a lángok és az épületbe fecskendezett nagy mennyiségű víz valószínűleg kárt tett az értékekben. A templomban nagy értékű reneszánsz és barokk festményeket őriztek. Az épület ezenkívül helyt adott egy templomórákat bemutató kiállításnak, fatornyában pedig egy 49 harangból álló harangjáték működik. A tűzoltók mindenesetre megpróbálták biztonságba helyezni a mozdítható műkincseket, főleg festményeket és szobrokat.
 
Az egyes elemeiben az 1200-as évekből származó gdanski templomot egy 1905-ös tűz javarészt elpusztította, az épületet később aprólékos munkával állították helyre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!