szerző:
hvg.hu

A nyár hajrája következik: a fesztiválidény pedig kiteljesedéséhez ért! Zemplén és persze Sziget, de vannak más rejtett gyönyörűségek is, mint például a Tarhonyafesztivál. Komolyzene, jazz, gasztronómia, valamint a Sziget félreeső zugai itt, a hvg.hu ajánlójában!

Előre, vadnyugatnak!
Las Bandidas

A lányok belehúznak
Salma Hayek, Penélope Cruz
Igen, fesztiválok idején sansztalanok a filmbemutatók. De persze, hátha valaki épp most akar elvonulni egy légkodicionált moziterembe. Hát, tessék. Ráadásul mindjárt egy vicces filmet ajánlunk. 1880. A Vadnyugat farkastörvényei utolérték Mexikót is. Sara, a gazdag bankár lánya és Maria, a szegény farmercsalád sarja között nem is lehetne nagyobb a társadalmi szakadék, ám erőik egyesítésére kényszerülnek, amikor előbukkan Tyler Jackson, a New York-i Hitelbank képviselője. A könyörtelen banktisztviselő egy csapásra tönkreteszi mindkét lány családját, amikor jogtalanul elveszi tőlük a földjeiket, hogy azokra amerikai vasútvonal épülhessen majd.

Sara és Maria elhatározzák, hogy megbosszulják a családjaikat ért sérelmet, sőt gátat állítanak a mexikói parasztok kizsákmányolása elé is. Bankrablókká válnak, és a Hitelbank valamennyi helyi fiókját kirámolják. Quentint, a fiatal rendőrnyomozót rendelik ki a helyszínre, hogy vizsgálja ki az ügyet és kerítse kézre az elkövetőket, ám a fiatal nők pillanatok alatt megnyerik az ügyüknek. Hamarosan Jackson is kénytelen megtanulni és félni e két lány nevét, akiket immár országszerte csak úgy hívnak: "Bandidas". A történelem számos törvényen kívülit tart számon - az igen impozáns konkurenciának most két szoknyásnak kell megfelelnie. A film a western- és akciófilmek unalomig ismert helyzeteit állítja pellengérre.
 
Bandidas - francia-mexikói-amerikai western-vígjáték, 93 perc, 2006

 

Pókháló van már az ablakon
Ház a tónál

 

Van, vagy nincs?
Keanu Reeves, Sandra Bullock
Egy romantikus mozi nyáron mindig becsúszhat: íme! Dr. Kate Forster úgy érzi, mindenképpen változásra van szüksége, elhagyja illinoisi lakhelyét, és egy forgalmas chicagói kórházban vállal állást. Kezdetben nehéz megválnia a kivételesen gyönyörű háztól, amelyet addig bérelt - a tágas, mívesen kivitelezett menedéktől, amely nagy ablakaival egy békés tóra néz. Ez az a hely, ahol igazán önmagának érezte magát.
2006 egy téli reggelén járunk.
Kate a városba indulva egy üzenetet hagy a postaládában a ház következő bérlőjének, melyben arra kéri őt, hogy a még ide érkező leveleit továbbítsa neki, na meg tudatja vele, hogy azok a megmagyarázhatatlan eredetű festett tappancsnyomok a bejáratnál már akkor is ott voltak, amikor ő ide költözött. De mikor a következő bérlő, egy közeli épületfejlesztésen dolgozó tehetséges, de frusztrált építész megérkezik, őt egy teljesen más kép fogadja. A tavi ház elhanyagoltan, porosan, koszosan és gazzal sűrűn benőve tárul elé...

The Lake House - amerikai romantikus dráma, 99 perc, 2006
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlottGasztronómia, természet, összművészet (Oldaltörés)


Mindenkinek, aki szereti
Tarhonyafesztivál Tápén

Harmadik alkalommal rendeznek Tarhonyafesztivált Szeged-Tápén: szombaton huszonöt háromfős csapat verseng, hogy melyik tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar "konzervételből".
 
A fesztiválra a Dél-Alföld minden szegletéből érkeznek egy kapitányból és két kuktából álló csapatok, amelyek már kora reggel elkezdik az előkészületeket, fölállítják a bográcsokat, tisztítják a hozzávalókat -ismertette Szalkay János, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnöke, és a gasztronómiai seregszemle rendezője.

A zsűri már ekkor megkezdi a csapatok munkájának értékelését, hisz a végső eredménybe az is beleszámít, ki milyen figyelmet fordít a higiéniára, a tisztaságra.
 
Tápén évszázados hagyományai vannak a tarhonyakészítésnek. A faluban az emberek elsősorban halászatból és gyékényfeldolgozásból éltek. Ha elfogyott a környéken a hal és a gyékény, elindultak a Tisza mentén, ilyenkor jó szolgálatot tett a tarhonya, amely vászonzsákban sokáig eláll, és bográcsban pillanatok alatt tápláló étel készíthető belőle.

Augusztus 12., Tápé


Natürlich
Természetfilm-fesztivál

Szinte a teljes hazai természetfilmes szakma bemutatkozik a II. Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválon, amely pénteken kezdődik a Csongrád megyei Pusztaszeren.  A hazai produkciós cégek és amatőr alkotók a növények és állatok életét, a világ tájait, a kalandsportokat bemutató filmekkel, környezetvédelmi vonatkozású, vagy az emberi életmóddal kapcsolatos alkotásokkal, illetve természeti vonatkozású, könnyed vagy absztrakt hangvételű kisfilmekkel nevezhettek a fesztiválra.
 
A versenyprogram pénteken reggel kezdődik és minden nap egészen késő estig tart. A filmek után a zsűri tagjai petróleumlámpás, kötetlen beszélgetésen értékelik az aznapi felhozatalt. Éjszaka a szervezők szabadtéri vetítésre várják a vendégeket a Hétvezér-emlékmű Természetvédelmi Területre, ahol izgalmas meglepetésfilmek szórakoztatják majd a természetfilmek barátait.
 
Szombaton a vetítésekkel párhuzamosan a magyar természetfilm-készítés helyzetéről, finanszírozásáról, valamint a természetfilm műfaji határairól tartanak konferenciát.  Az eredményhirdetést vasárnap délelőtt tartják, ekkor derül ki, hogy kik kapják az öt kategória amatőr és professzionális díjait.

Augusztus 11-13, Pusztaszer


Hegy, gasztro, kultúra
Zempléni FesztiválA Zemplén országunk egyik legszebb tájegysége. S ráadásul komoly ütemben szépül, fejlődik. Ez itt most nem győzelmi jelentés, ezek a száraz tények. A Zemplénben tartják hosszú évek óta az egyik legrangosabb összművészeti eseménysort, s e kijelentés mellé idekívánkozik: a kulturális programokon kívül ez a gasztronómia és a bor fesztiválja is! Zemplénnek éppen úgy megvannak a maga vissztérő vendégei, mint Kapolcsnak és vidékének, csak éppen ez a terület még nem vált "trendivé". Siessünk hát, mielőtt eléri a sorsa, s a tömegtől mozdulni sem lehet... Idén 40 helyszínen, több mint 60 programmal vár mindenkit a fesztivál: lesz újra opera, táncszínházi produkciók, kamara és nagyzenekari koncertek, gasztronómiával egybekötött különleges rendezvények, és minden este szól a jazz. Tokaj, borok és étkek, kis falvak titkai, kényelmes panziók és kultúra: mi kell még?
A programok itt!

Augusztus 11-26

Roma jazz: egy este, két részben
Tart még a Sambosi fesztivál

A koncertsorozatból most az augusztus 10-i estét ajánljuk. Két zenekar lép fe: a Pecer Lakatos András Trió és Szőke Nikoletta + Jazzclusive.

Lakatos Pecek-ék mind a brilliáns roma zenész dinasztia tagjai,akik a 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon is elkápráztatták már a közönséget.A trió dobosa Pecek Lakatos András, aki 2002-ben megnyerte a Bartók Rádió tehetségkutató versenyét. A trió másik tagja egy évvel később, 2003-ban az ő unokaöccse, Pecek Lakatos Krisztián -nagybőgős végzett az első helyen, akkor 13 évesen. András azóta 25 éves , Krisztián 17 éves, s az idén létrehozták családi triójukat egy másik unokaöccsükkel, a zongorista Lakatos Adorjánnal – aki 16 esztendős, aki friss és könnyed stílusával hozza közel zenéjét az emberekhez. A Trió rangidős tagja András, aki a magyar jazz zenészek új generációjának egyik legjobb dobosa, számos magyar jazzformáció tagja.

Az 1983-as születésű s már nemzetközi versenyeken bizonyított Szőke Nikoletta zenekarában is igazi nagy nevek - nagy dinasztiák fiai -  játszanak: Barcza Horváth József bőgőn és Szakcsi Lakatos Róbert zongorán.

Augusztus 10; Vármegyeháza - Díszudvar.   Bp.V. Városház utca 7.

Oázisok a Szigeten 1. (Oldaltörés)
Megfáradt szigetlakó a Cökxpónban
Pihi, zene
© cokxponambient.hu
Le a cipővel
Cökxpón Ambient Sátorkert

A nyelvtörő elnevezésben Gulácsy Lajos szóleleménye rejlik. A 20. század elején alkotó festő elképzelt országában, Na‘Conxipanban található a Cökxpon feliratú kávézó. A szőnyegekkel bélelt, cipőlevevős sátor relaxációra kitalált közeg. Füstölőillat és éteri hangokkal tarkított nyugis zenék szólnak, lassan vándorló, szférikus képek a falakon.

Sztereotípiateszt
Élő Könyvtár

Naponta déltől este 8-ig „kikölcsönözhető” egy élő szereplő, aki megszemélyesít valakit, akivel kapcsolatban sokakban sztereotípiák, előítéletek élnek – mondjuk mert roma, feminista, BKV-ellenőr, esetleg büntetett előítéletű. Sétálni és beszélgethetni lehet vele, ismerkedni és oldani a – meglehet kölcsönös – előítéleteket.

Kortünet
Gamestation

Napjaink szimbolikus figurája a számítógépes játék előtt ülő kamasz. A Gamestation is játékokat kínál, de csupa gondolkodtató, problémamegoldó, logikai játékot. Személyiségfejlesztés játszva. Se mániákus „gépezés”, se látványos 3D-s animációk: itt a fejét használja a szigetlakó.

Kipörgés
HVG Café
Hazabeszélünk: egy másnapos reggelen itt megszerezhető a túlélést jelentő kávé és napi híradag. Aki az előző éjszakát folytatná, vödörből ihatja a koktélt, 0,75, illetve 1,3 literes kiszerelésben. De vigyázat: webkamerák pásztázzák a helyet, s a hvg.hu-n nyomon követhető, mi történik a vödrök környékén. Internetes képküldés és hagyományos papírképek a HVG fotósainak munkáiból. Pihentető zene: dj-k, illetve operaénekes közreműködésével. Valamint HVG-fodrászat: helyreállíthatók a bulik hevében megrongálódott frizurák.
Gyógyultan távozni
Lelki Oázis

Akin ez sem segít, annak még mindig ott a Lelki Oázis. Itt korunk mentális alapú zavarairól beszélgetnek a segélykérővel (pánikbetegség, táplálkozási zavarok, internetfüggőség, játékszenvedély, testedzés-dependencia, futásaddikció, kapunyitási pánik), és a megértés mellé konkrét tanácsokat is kaphat.


Égi és földi dolgok

Zöld Udvar

A világmegváltás terepe? Nem egészen, bár itt a világ egészét érintő ügyekről folyik a szó: ökológia, urbanisztika, fenntartható fejlődés. Viták, beszélgetések globális kérdésekről és a privátszféra dolgairól is. Erőszakmentesség a párkapcsolatokban, együttélés és elfogadás, nemek és igenek. Éjszakánként pedig közös csillagvizsgálás.Oázisok a Szigeten 2. (Oldaltörés)

Octopus összművészeti helyszín
Kultúrfelelős

Ezt a helyet – minthogy kényelmes sátorterekről van szó, amelyekben le is lehet dőlni – sokan pihenésre használják. Holott az Octopus gondolkodtató programokat kínál: kortárs irodalmat és művészetet. Minden délután tematikus felolvasóestek, folyamatos kiállítás a Műcsarnok stábjának közreműködésével, napközben komolyzenei wurlitzer, este film- és videóbemutatók.


Sokan, egyedül
Silent Disco
© sziget.hu
Belül tágasabb
Silent Disco

Személyre szabott buli. Kívülről csendes, ugyanis ebben a diszkóban mindenki a saját fejhallgatóján keresztül kapja a zenét. Ezer fejhallgató egy helyen. A csendes diszkóban magunk keresgélhetünk a sávok között, belső terünkben a hazai dj-színtér legjava szolgáltatja a muzsikát.


Fény az alagút végén
Szellemvasút

A fesztivál beszélgetős helyszíne. Mottó: „Menekülésként az agyhalál elől.” Minden nap más téma: a rock and roll, az ellenállás és a művészet kérdései, a tudatmódosítók szerepe a művészet történetében, a televízió és a manipuláció technikái, a tőke és a társadalom viszonya. Felkért előadók gondolatai, illetve dokumentumfilmek szolgálnak vitaindítóul.

Színes fényekből katedrálist
Luminárium
© sziget.hu
Egy darabka végtelen
Luminárium

Színekkel, formákkal, titkokkal teli hely. A látogató gyermeki énje kívánkozik elő, ez a tér olyasvalami, amire az Elvarázsolt kastély megpillantása óta vágyott. Fénylabirintus, amelyben el lehet tűnni.

A Luminárium veszély nélküli tudatmódosító: a képzeletet tornáztatja, a testet pihenteti. Fényinstalláció, vetített világ egy zegzugos plasztikhelyiség falán.

 

HVG Hetilap

Sziget-nagyszínpad: örök elégedetlenség

Vannak megfizethetetlen nemzetközi sztárok, és olyanok is, akik fesztiválon nem hakniznak - egyebek közt ez is befolyásolja, miként áll össze a Sziget nagyszínpadának programja. De vajon miért van az, hogy 13 éve szinte változatlan a hazai együttesekből álló felhozatal?

HVG Hetilap

Fiesztabüdzsé

HVGA hajógyári-szigeti egy hét együttlétre jut a teljes magyarországi fesztiválkiadás közel egyötöde.

Kult

Vadra fogva

Bár az elektronikus zenei fesztiválok a kilencvenes években élték fénykorukat, az ilyen bulik ma is évről évre tömegeket vonzanak a kietlen nevadai sivatagba, a nyugat-indiai Goa tartomány tengerpartjára vagy a Balaton-felvidékre.

HVG Hetilap

Kikapcsolódási pontok

Fejre állt a világ: az "idősödő ifjúság" életviteli és szórakozási formái a szülőknek is mintául szolgálnak - állítják a szociológusok, akik szerint az "élménykultúra" globális és korántsem haszontalan jelenség.