szerző:
MTI

Az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató 49. World Press Photo kiállítást péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

Az év sajtófotója díj nyertese a kanadai Finbarr O’Reilly, aki 2005 óta a Reuters megbízásából tudósít Nyugat- és Közép-Afrikáról. A nyertes fotón egy afrikai nő látható, ahogy alultáplált kislányának ujjait szorítja ajkához Niger északnyugati részén, Tahoua város egyik élelmezési válságközpontjában. 

Egy magyar díjazottja is van a versenynek, Dezső Tamás fotóriporter, aki a Hétköznapok kategóriában kapott elismerést. 

Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független, nonprofit szervezet fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. 

Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint kétmillió ember tekint meg immár 40 országban. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv, "Yearbook" hat nyelven jelenik meg. 

A versenyre idén 122 országból 4448 fotóriporter küldött képeket. A független nemzetközi zsűri 83 044 képből két héten át tartó mérlegeléssel válogatta ki a legjobbakat. 

A zsűrizés minden év februárjában Amszterdamban zajlik. A munkák digitális formában érkeznek a pályázatra, amelyen tíz kategóriában osztottak díjakat, összesen 63 fotóriporternek. A kategóriák között szerepel például az Emberek a hírekben, Vezető hír, Sport, Korunk kérdései, Hétköznapok, Portré, valamint a természet kategória. 

A színes és fekete-fehér képeket felvonultató kiállítás négy héten keresztül, október 29-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban, amely a várható nagy érdeklődésre  tekintettel hétfőn is nyitva tart.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Média

Magyar fotós a World Press Photo díjazottjai között

Finbarr O'Reilly, a brit Reuters hírügynökség kanadai fotósa nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) 2005-ös fődíját az északnyugat-afrikai Nigerben az éhínség idején készített egyik felvételével. A díjazottak között van a magyar Dezső Tamás is.