szerző:
MTI

Az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató 49. World Press Photo kiállítást péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

Az év sajtófotója díj nyertese a kanadai Finbarr O’Reilly, aki 2005 óta a Reuters megbízásából tudósít Nyugat- és Közép-Afrikáról. A nyertes fotón egy afrikai nő látható, ahogy alultáplált kislányának ujjait szorítja ajkához Niger északnyugati részén, Tahoua város egyik élelmezési válságközpontjában. 

Egy magyar díjazottja is van a versenynek, Dezső Tamás fotóriporter, aki a Hétköznapok kategóriában kapott elismerést. 

Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független, nonprofit szervezet fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. 

Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint kétmillió ember tekint meg immár 40 országban. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv, "Yearbook" hat nyelven jelenik meg. 

A versenyre idén 122 országból 4448 fotóriporter küldött képeket. A független nemzetközi zsűri 83 044 képből két héten át tartó mérlegeléssel válogatta ki a legjobbakat. 

A zsűrizés minden év februárjában Amszterdamban zajlik. A munkák digitális formában érkeznek a pályázatra, amelyen tíz kategóriában osztottak díjakat, összesen 63 fotóriporternek. A kategóriák között szerepel például az Emberek a hírekben, Vezető hír, Sport, Korunk kérdései, Hétköznapok, Portré, valamint a természet kategória. 

A színes és fekete-fehér képeket felvonultató kiállítás négy héten keresztül, október 29-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban, amely a várható nagy érdeklődésre  tekintettel hétfőn is nyitva tart.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Média

Magyar fotós a World Press Photo díjazottjai között

Finbarr O'Reilly, a brit Reuters hírügynökség kanadai fotósa nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) 2005-ös fődíját az északnyugat-afrikai Nigerben az éhínség idején készített egyik felvételével. A díjazottak között van a magyar Dezső Tamás is.