szerző:
MTI

Kósa Lajos szerint "a rossz, politikai alapon meghozott döntés miatt" Magyarország lejárathatja magát az Európa kulturális fővárosa pályázaton. A címet elnyert Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött - mondta Kósa, a cívisváros első embere.

A cívisváros polgármestere szerdán az MTI érdeklődésére kifejtette: Debrecen annak ellenére, hogy nem nyerte el a rendezés jogát, valamennyi, a pályázatában megfogalmazott kulturális fejlesztést, beruházást időarányosan megvalósította.

Ezzel szemben a címet elnyert Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött - tette hozzá.

Kósa Lajos szerint a pécsi kulturális infrastrukturális fejlesztési tervekből semmi nem igaz. Szóvá tette, hogy a 4.000 négyzetméter alapterületűre tervezett galéria helyett már csak 1.200 négyzetméteres megépítéséről van szó, s nem jó üzenet a színház operatársulatának megszüntetése sem.

A polgármester annak kapcsán, hogy korábban újságírók megkérdezték, Debrecen bevállalná-e Pécs helyett, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen, megerősítette: elvileg szóba jöhet ez, de minden korábbi szereplővel, pályázóval tárgyalni kellene.

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy "rossz politikai döntés megint lejárathatja Magyarországot" - fűzte hozzá.

Kósa Lajos ugyanakkor megjegyezte: bár Debrecen megvalósított minden, a korábbi pályázatában szereplő kulturális fejlesztést, kormányzati támogatás nélkül nem lehet 2010-ben Európa kulturális fővárosa.

A polgármester annak nyomán nyilatkozott, hogy a Népszabadság írása szerint a Fidesz politikusa előző nap az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában kérdésre válaszolva vetette fel, hogy Debrecen átvehetné Pécstől a rendezvénysorozatot.

MTI/hvg.hu Kult

Pécsi értelmiségiek szerint veszélyben az EKF-év sikere

Pécsi értelmiségiek, köztük Takáts József - az Európa Kulturális Fővárosa-program (EKF) lemondott vezetője, a nyertes pécsi pályázat szerzője - figyelmeztetik a várost, el fogja játszani esélyét a kulturális fővárosi év sikeres megrendezésére.

MTI Kult

Van jelölt a Pécs 2010 művészeti vezetői posztjára

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság - közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

MTI Kult

Mégis megmarad az operatagozat Pécsett

Lekerült a pécsi közgyűlés napirendjéről a Pécsi Nemzeti Színház alapító okiratának módosítása, amely együtt járt volna az intézmény operatagozatának megszüntetésével. Ám nem világos, az elvárt létszámcsökkentést hogyan oldja meg a színház.

MTI/hvg.hu Kult

Kipakolt a Pécs 2010 program vezetője

"A Pécs 2010 program elmúlt fél évi rossz működésének az az alapvető oka, hogy a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva." - írja Takáts József, aki a pécsi kulturális fővárosi pályázat szellemi motorja volt, s a múlt hónapban mondott le Pécs kulturális főtanácsadójának posztjáról. Az egyetemi világból érkezett és a sikeres pályázatot kollgáival együtt jegyző Takáts félti a pályázat szellemiségét az inkompetens városi vezetéstől.

hvg.hu Kult

MODEM: új személyek, új titkok a koncepcióban

Nem derült fény minden fontos részletre a MODEM csütörtöki sajtótájékoztatóján, épp a legfontosabbat, a 2007-es kiállítási program részleteit nem tudhatták meg az érdeklődők. Debrecen új, modern művészeti kiállítóhelye ma mutatta be új munkatársait és a hivatalába lépő művészeti vezetőt.

MTI/hvg.hu Kult

A MODEM előállt kiállítási programjával

Igaz, hogy "modern és kortás művészeti" intézményként nyílt meg Debrecenben tavaly, de 2007-es kiállítási programjában Leonardo da Vinci kiállítás is szerepel. A MODEM beszámolt kiállítási terveiről.

MTI Kult

Megszűnhet az opera Pécsett

Három évvel az Európai Kulturális Fővárosi szerzon előtt megszűnhet a Pécsi Nemzeti Színház Operatagozata a közeljövőben a baranyai megyeszékhely önkormányzatának megszorító intézkedései következtében - közölte a tagozat zeneigazgatója csütörtökön.

MTI Kult

Pécs 2010: döntés a helyhatósági választás után

A pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén elhalasztotta a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program művészeti igazgatójának megválasztását. A poszt betöltéséről az önkormányzati választás után megalakuló képviselő-testület dönthet.