szerző:
MTI

Kora Árpád-kori, a X. és a XII. század vége között épült körtemplom maradványaira bukkantak a Heves megyei Dobó István Vármúzeum régészei Abasáron.

A falmaradványok tanúsága szerint az épület nagyobb átmérőjű volt, mint az egri várban fellelt Árpád-kori templom. Hasonló méretű monostort eddig csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldván találtak a régészek, ám az valószínűleg későbbi építésű – közölte Besze Tibor, az ásatás egyik vezetője.

A feltárás után romkert, illetve a leletegyüttest bemutató múzeum létrehozását tervezik a területen az Európai Unió 470 millió forintos pályázati támogatásával – tette hozzá a történész. Mint azt a szakértő elmondta: a kora Árpád-korban az is meghatározta egy-egy nemzetség hatalmát, hogy mekkora körtemplomot birtokolt.

Az abasári monostort feltehetőleg az Aba nemzetség építette. Később a nemzetség több ágra szakadt; a Domoszlói, Kompoliti, Káli és Verpeléti ágak nevét ma is települések őrzik. Ezek mindegyike új kegyhelyet építtetett és az anyamonostort felhagyhatták. Ezt követően, a helyszínen talált égésnyomok tanúsága szerint, tűz pusztíthatta el az épületet – mondta Besze.

Az ásatásban egyébként önkéntesen segédkeznek az egri Eszterházy Károly Főiskola történész hallgatói, és több alapítvány valamint vállalkozás is támogatja a munkálatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Hét nap

RÉGÉSZETI VÁRVÉDELEM

Kiemelten védett régészeti lelőhellyé nyilvánította a kulturális minisztérium hétfőn a budai Várnegyed várfalakkal...

Hét nap

Régészeti szenzáció

Aranykoronát és -gyűrűt, ezüst bikafejet (képünkön) és a görög mitológiából merített jelenetekkel díszített nemesfém...

MTI Itthon

Két császárkorból került elő régészeti lelet Miskolcon

Két császárkorból került elő régészeti leletanyag Miskolcon, bár a két korszak között óriási az időkülönbség. A régészeti ásatást egy beruházás miatt végezték el, ekkora feltárásra még nem volt példa a borsodi megyeszékhelyen.

hvg.hu Tech

Nanotudóst, agykutatót és régészt díjazott az Akadémia

Ötödik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány által közösen létrehozott „Közép-Európai Talentum Díjat”. A tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedően fontos, világviszonylatban is egyedülálló tudományos munkásságáért Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Dr. Katona István agykutató és Langó Péter régész vehette át az elismerést, a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Hét nap

ÍR RÉGÉSZETI LELET

Több mint ezeréves latin nyelvű könyvet találtak földmérők Írország egyik mocsaras területén, ami régészeti...