szerző:
MTI

Kora Árpád-kori, a X. és a XII. század vége között épült körtemplom maradványaira bukkantak a Heves megyei Dobó István Vármúzeum régészei Abasáron.

A falmaradványok tanúsága szerint az épület nagyobb átmérőjű volt, mint az egri várban fellelt Árpád-kori templom. Hasonló méretű monostort eddig csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldván találtak a régészek, ám az valószínűleg későbbi építésű – közölte Besze Tibor, az ásatás egyik vezetője.

A feltárás után romkert, illetve a leletegyüttest bemutató múzeum létrehozását tervezik a területen az Európai Unió 470 millió forintos pályázati támogatásával – tette hozzá a történész. Mint azt a szakértő elmondta: a kora Árpád-korban az is meghatározta egy-egy nemzetség hatalmát, hogy mekkora körtemplomot birtokolt.

Az abasári monostort feltehetőleg az Aba nemzetség építette. Később a nemzetség több ágra szakadt; a Domoszlói, Kompoliti, Káli és Verpeléti ágak nevét ma is települések őrzik. Ezek mindegyike új kegyhelyet építtetett és az anyamonostort felhagyhatták. Ezt követően, a helyszínen talált égésnyomok tanúsága szerint, tűz pusztíthatta el az épületet – mondta Besze.

Az ásatásban egyébként önkéntesen segédkeznek az egri Eszterházy Károly Főiskola történész hallgatói, és több alapítvány valamint vállalkozás is támogatja a munkálatokat.

Hét nap

RÉGÉSZETI VÁRVÉDELEM

Kiemelten védett régészeti lelőhellyé nyilvánította a kulturális minisztérium hétfőn a budai Várnegyed várfalakkal...

Hét nap

Régészeti szenzáció

Aranykoronát és -gyűrűt, ezüst bikafejet (képünkön) és a görög mitológiából merített jelenetekkel díszített nemesfém...

MTI Itthon

Két császárkorból került elő régészeti lelet Miskolcon

Két császárkorból került elő régészeti leletanyag Miskolcon, bár a két korszak között óriási az időkülönbség. A régészeti ásatást egy beruházás miatt végezték el, ekkora feltárásra még nem volt példa a borsodi megyeszékhelyen.

hvg.hu Tech

Nanotudóst, agykutatót és régészt díjazott az Akadémia

Ötödik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány által közösen létrehozott „Közép-Európai Talentum Díjat”. A tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedően fontos, világviszonylatban is egyedülálló tudományos munkásságáért Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Dr. Katona István agykutató és Langó Péter régész vehette át az elismerést, a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Hét nap

ÍR RÉGÉSZETI LELET

Több mint ezeréves latin nyelvű könyvet találtak földmérők Írország egyik mocsaras területén, ami régészeti...