szerző:
hvg.hu

Progresszív, hazai design-szakemberek, grafikusok, fotósok, formatervezők, divattervezők tervei alapján alakították ki annak az új budapesti szállodának a tereit, amely a design hotels nevű nemzetközi lánc részeként most nyílt meg a pesti Duna-parton.

© lanchid19
Megnyílt a budai Duna-parton fekvő Lánchíd 19 hotel, kilátással az UNESCO budapesti világörökségeire, a pesti Duna-partra illetve a Budai Várra. A hotel kreatív koncepciója a defo elnevezésű designkommunikációs rendszer elve alapján született. Számos eltérő alkotói terület fiatal szakemberei (grafikusok, fotósok, formatervezők, divattervezők) workshop-szerű munkamódszerrel hozták létre a hotel sokféle kultúrából érkező vendégeihez illeszkedő egyedi megoldásokat. A Lánchíd 19 hotel 45 szobája és 3 apartmanja között nem találunk két egyformát.

© lanchid19
Az augusztus 15. óta üzemelő szálloda építészeti és kreatív koncepciója a hotel és közvetlen környezetének interaktív kapcsolatára, az idővel való párbeszédre, s a vendégek aktív részvételére épít. A hotel folyamatosan mozgó, különleges képeket életre keltő üveghomlokzatával, mely önmaga is egy önálló képzőművészeti alkotás.

Az építészek ifj. Benczúr László és Sugár Péter voltak. Az üveghomlokzatot a Szövetség ’39 és Nextlab csoportok tervezték, a kreatív koncepció kidolgozói Fónagy Dóra építész-belsőépítész és Dávidházy Anna, aki kulturális trendkutatással foglalkozik, mindketten a budapesti MOME, azaz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói. Szintén ezen az egyetemen (egész pontosan jogelődjén, az Iparművészeti Főiskolán) szereztek diplomát a nemzetközi szinten is ismert USE csoport ruhatervezői, akik a szállodai formáruhákat tervezték.

A Lánchíd 19 alagsorában Luxemburgi Zsigmond korából való nagyméretű és régészetileg igen értékes falak kerültek elő, mélyükön vízkiemelő faszerkezetek maradványaival, amelyek hajdan a Budai Vár vízellátását biztosították. A romterület a földszintről üvegfödémen keresztül is látható.

A design hotels™ több mint 150 egyedileg kiválogatott hotelt képvisel 40 különböző országból. Bár minden hotelnek más a tulajdonosa, mindannyian elsődleges fontosságúnak tartják a hotel egyedi kialakítását, a máshol nem látható kreatív megoldásokat, valamint a progresszív designt.


A Lánchíd 19 homlokzati fényei

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!