szerző:
hvg.hu

Három év alatt bárkiből karizmatikus politikust faragok – állítja Piotr Tymochowicz politikai tanácsadó. Az, hogy hogyan formálódik a populista, kiderül Marcel Lozinski filmjéből a ma induló negyedik Verzió filmfesztiválon.

© www.verzio.ceu.hu
Bárkiből lehet vezérürü, azazhogy karizmatikus politikus, mondja egy lengyel „médiaguru”, „politikai tanácsadó”, jelentsenek bármit is ezek a szavak. Persze az is elképzelhető, hogy Piotr Tymochowicz (a továbbiakban: „guru”) valóban vezető lengyel politikusoknak ad médiatanácsokat, ahogyan állítja. Csak nézzük azért meg, milyenek ezek a politikusok.

A „guru” pár éve azt vette a fejébe, hogy találomra bármely jelentkezőből karizmatikus politikust állít elő: ezt a folyamatot kíséri figyelemmel Marcel Lozinski rendező a kamerájával, meg a demokráciáért aggódó, okoskodó riporterével. A jelentkezés előre meghirdetett napján sorban érkeznek az érdeklődő politikusjelöltek. Rövid bemutatkozásuk alatt kiderül, hogy a „guru” egyáltalán nem tud akárkiből politikust faragni, a jelentkezők bénábbik részét ugyanis lazán hazaküldi. Tucatnyi emberrel kezdődik meg a „képzés”, aztán a végén egy marad. Közben három év telik el, s a jelölt(ek) megtanulnak demagóg módon ordítozva semmit sem mondani.

Gátlástalan demagógia ez, veszélyben a demokrácia – halljuk erre az egyik oldalról, de igazából nem tudunk megijedni. Vicces, hogy média- és képernyőképességet tanít egy olyan fószer, akihez hasonlóan slampos palik csak Pesten bukkannak fel, máshol nem.

A médiaképesség alapeseteit persze egyáltalán nem ördöngösség megtanulni, ezeket jóformán minden politikai iskolában oktatják. Szó sincs arról, hogy politikusokat képezne a „guru”. Beszélni és szerepelni tanít meg olyan elképzelés és életcél nélküli fiatalokat, akik egyébként egy gyorsétterem pultjánál találnának csak munkát. (Ez néha az itthon őshonos kocsmáros-polgármesterekre is ráférne, szó, mi szó.)

A dolog első blikkre olyasféle médiahekknek tűnik, mint amilyenekkel Dezső András kollégánk szokott szabadidejében szórakozni (lásd lakodalmas dalszövegíró tanfolyam, gyógyító webgömb, kongói magyar törzs). Talán a Fókuszba beférne egy riport erejéig a falusi királycsináló, mint a médiatanácsadók Gyurcsok Józsefje. Ez a műsor sem jött volna létre, ha nincs ott a kamera.

A „guru” kifejezetten komikusan fest a kamera előtt, gesztusaiban annyi a határozottság, mint az első szabad magyar parlamenterek közül boldogult Csengey Dénes félszeg mozdulataiban volt. Populista városjárást rendez aztán diákjainak megafonnal. Közben a fiatalok észreveszik, hogy bármit kiabálnak, a tömeg skandálja velük együtt. „Induljunk!”, adják ki a jelszót, s a tömeg magától indul. (Toroczkai László vajon szintén a „gurunál” leste el a szakma fortélyait?)

Közben záporoznak a cinikus mondatok (legyél jóban a legrosszabb bulvárújságíróval; gyárts mítoszt magadról; szervezz mozgalmat, s állj az élére; és így tovább), s szállingóznak haza a jelöltek. Futóbolondként, vásári kikiáltóként mégsem lehet komolyan politizálni. Félelmet nem keltenek, bakikészségük megejtő. Egy legény marad csak, nem áruljuk el, mi lesz vele, a kedves olvasó nézze meg a filmet.

Persze, hogy a lengyelek viccet csinálnak a demokráciából, de ennek nálunk is felettébb nagy hagyománya van. Mégiscsak közelről láttunk két ciklusnyi kisgazda minisztert, hát miről beszélünk? Éppen annyira nem politikusok ők, mint a pincérek, akik nem tudnak felszolgálni, a rendőrök, akik nem tartanak rendet, meg a tanárok, s zsurnaliszták, akik oktatni, meg írni nem tudnak.

A főszereplő fiatalember legelső bemutatkozásakor a politikához a pénzt, a hatalmat és a népszerűséget kapcsolta. Egyedül ő maradt talpon. És a mai magyar politikusifjúságot vajon nem ugyanez motiválja?

Schmidt Ferenc

Marcel Lozinski Hogyan készül? című dokumentumfilmjét 2007. november 7-én szerdán 16 óra 15 perckor vetítik a Toldi mozi Kistermében.

Kult

"Még szerencse, hogy érintetlen maradt"

Garantálom, hogy nem verjük meg többet – mondja egy iráni apa, aki egy, az otthonukból elmenekült lányok és asszonyok számára létrehozott központból készül hazavinni gyermekét. A Verzió fesztiválon látható Szökésben (Runaway) című dokumentumfilmet egy teheráni nőket segítő intézmény falain belül forgatták.

hvg.hu Kult

Egy nadrágból egy szoknya: Kicsoda De Leo N?

Mindenkinek van egy álma, a délolasz születésű transzvesztitának, Nicola De Leónak negyven fölött az, hogy végérvényesen nővé váljon. Alberto Vendemmiati lassú és szomorú moziját a Verzió filmfesztiválon vetítik.

Hárs Géza Kult

Dübörög a nemzeti rock

Október 22-én a Szabadság téren a majdnem legszélső szélsőjobb hívei a Romantikus Erőszak (RE) zenéjére gyűjtöttek erőt az esti balhéhoz. A balhé soundtrackje minálunk az úgynevezett nemzeti rock; az RE, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, az Egészséges Fejbőr.

hvg.hu Kult

A bajnok cigányok lettek a bajnokok

Véget ért a harmadik Verzió Emberi Jogi Dokumentum Fesztivál. Idén elsőzör díjakat is osztottak. A közönségdíjat Alkeszandar Manics filmje, a Sutkai bajnokok nyerte.

hvg.hu Világ

Mindennapi mészárolt eledelünk - videoelőzetessel

Láttak már falusi disznótort vagy tyúkot tojni? Szarvasmarhákat utódnemzés közben? Szedtek már paradicsomot vagy paprikát? Esetleg fejtek már tehenet? Mindent el lehet felejteni: a boltokban található élelmiszerek többnyire nem a hagyományos úton kerülnek az asztalunkra – mutat rá Nikolaus Geyrhalter filmje, a Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot). Az alkotás látható lesz a szerdán kezdődő Verzió fesztiválon is.