szerző:
MTI

Az aukció lőtti utolsó napokban került az Erdész és fiai árverés tételei közé - katalóguson kívül - egy fiatalkori Szinyei Merse Pál kép. A festményt nem ismerte a szakma, mindezidáig nem láthatotta a nagyközönség. Egy gyűjtő féltve őrzött kincse volt.

© Erdész Gallery
A meztelen, kitárulkozó nimfát és az őt magáévá tevő faunt árázoló fára festett olajkép 1867-69 közötti alkotás, a pályakezdő művész korai remeke. A faun és nimfa arcán az életöröm és a szerelem testi gyönyöreinek felfedezése tükröződik bravúrosan megfestve. 

Szinyei Merse Anna, a festő monográfusa hitelesítette a festményt. Szakvéleménye szerint az antik mítoszok természetes érzékiségét megragadó faunábrázolások a müncheni akadémia Piloty osztályába felvételt nyert ifjú Szinyeinél 1867 őszén jelentek meg.

Szinyei ekkori műteremszomszédja és jó barátja, Gabriel Max is festett hasonlóan erotikus kicsengésű csoportozatot ebből a témából, akár versengés is kialakulhatott az életvidám, fiatal festők között, melyikük merészel szókimondóbb képet festeni. Az festményért december 9-én az Erdész és fiai aukción lehet licitálni, 22 millió forintos kikiáltási árról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!