szerző:
hvg.hu

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint az MR2-Petőfi Rádió nem tesz eleget a médiatörvényben foglalt közszolgálati követelményeknek. Az ORTT-vizsgálat megállapításait szerdai közleményük foglalja össze; amely egyben párbeszédet is szorgalmaz a közszolgálati szerepről.

Az ORTT közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a Magyar Rádió Zrt. MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatását. Mint a médiatestület közleménye jelzi, ennek során tanulmányozták a közszolgálati műsorszolgáltatás meghatározásában irányadó európai szabályozási környezetet.

Az ORTT azt állapította meg, hogy az MR2-Petőfi nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek.

A testület szerint azért, mert nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről.

Az ORTT felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére. S - mint közleményük írja - bízik abban, hogy e szankció következtében igazi párbeszéd kezdődik el a törvénynek megfelelő működés és a közszolgálat tartalmának közmegegyezésen nyugvó meghatározása érdekében.

A közszolgálati rádió azt közölte: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását. A Magyar Rádió vezetése "mindig azt kérte, hogy a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály, mely pontját sérti" - reagált Such György rádióelnök az ORTT közleményére.

A rádió arra hívja fel a figyelmet, hogy az idézett jogszabály szerint a sokszínű és változatos műsorszolgáltatást a közszolgálati rádió egészére nézve kell vizsgálni. Az MR adói minden pillanatban bármely más műsorszolgáltatónál szélesebb hallgatói bázis igényét szolgálják ki, valamennyi adó szerves és nélkülözhetetlen része a közszolgálati műsorszolgáltatásunknak - hangsúlyozta a rádióelnök.

Mint ismeretes, az ORTT tavaly nyáron kezdett vizsgálódni a júniustól megújult profilú MR2 műsorszerkesztési elveinek kérdésében. Ezzel párhuzamosan kiterjedt sajtóvita bontakozott ki a "Nagyon zene" szlogennel startolt, fiatalos zenei rádióvá váló MR2 körül. A vitára és az ORTT vizsgálódására reflektálva fizetett hirdetésben közéleti személyiségek és művészek álltak ki az új szerepértelmezéssel színre lépő MR2 mellett. A megújult rádió a múlt év második felében pedig megsokszorozta hallgatóinak számát és jelentős mértékben megváltoztatta a viszonyokat a hazai zenei médiában. Zenei kínálatban pedig szélesítette a palettát, a minőségi zene javára. 

A rádió vezetői, Such György, elnök és Csillag János, adófőszerkesztő  a vizsgálat tényére reagálva még a nyár folyamán kifejtették, hogy "a közszolgálat lényeges eleme, hogy a kultúrát, a társadalmat egységes egészként kezeli, és olyan tartalmak, gondolatok, érzések különböző módon való közvetítésére vállalkozik, mely piaci módon ritkán, vagy egyáltalán nem jut el a média fogyasztóihoz". Hozzátették: aligha volna kívánatos, hogy az ORTT - vagy más hatóság - megkísérelje értékelni a kultúra különböző részeit, különbséget téve "egyes zenei formák és zenei tartalmak között".

MTI Itthon

A Magyar Rádió nem alkuszik: közszolgálati az MR2-Petőfi műsora

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Kult

Az új MR2-Petőfi: mennyire zene?

A hazai zenei színtér egyértelműen üdvözölte az MR2 néven zenei adóvá lett Petőfi arculatváltását. A rádiócsatorna megélénkítette a hazai alternatív-popzenei szcénát. Vannak ugyanakkor, akik csalódottak, műfaji sokszínűséget vártak, ám mást kaptak, leginkább visszautasítást. Mit, miért játszik az MR2 Petőfi? Megkérdeztük, s egy szoftver segítségével statisztikákat is készítettünk.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.