szerző:
MTI

A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán.

Joel és Ethan Coen
© AP
A Coen-fivérek műve nyolc jelölésből összesen négyet kapott meg, a legjobb film mellett a legjobb rendezés, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő (Javier Bardem) Oscarját.

A legjobb férfi főszereplő, Daniel Day-Lewis a Vérző olajban nyújtott alakításáért vehette át az Oscart. 

A legjobb női főszereplő Marion Cotillard, a Piaf címszereplője lett.

A legjobb női mellékszereplő Oscarjával Tilda Swintont jutalmazták a Michael Claytonból.

Robert Elswit nyerte a legjobb operatőr díját a Vérző olajért, a legjobb eredeti forgatókönyv Oscarja Diablo Cody-nak jutott a Junoért.

A legjobb animációs film a Walt Disney-produkcióban készült, Brad Bird rendezte Lecsó lett.

Stefan Ruzowitzky A hamisítók plakátjával
© AP
A legjobb egész estés dokumentumfilm díját Alex Gibney és Eva Orner Afganisztánban játszódó Taxi a sötétbe (Taxi To The Dark Side) című filmje nyerte el.

A legjobb külföldi film díját A hamisítók című osztrák alkotás nyerte. A Stefan Ruzowitzky rendezte film a második világháború idején egy koncentrációs táborban játszódik, ahol a foglyokat a nácik hamis dollárok gyártására kényszerítik.

A gálán életmű-Oscarral tüntették ki a 98 éves Robert Boyle látványtervezőt, aki számos Hitchcock-film, köztük az Észak-északnyugatra és a Madarak társalkotója volt.

MTI Shake

Kiosztották a filmvilág anti-Oscarjait

Lindsay Johan és Eddie Murphy is a "nyertesek" között szerepelt idén a hagyományosan az Oscar-trófeák átadásának előestéjére időzített Arany Málna díjosztáson, amelyen immár 28 éve a legrosszabbnak tartott filmes produkcióját "jutalmazza" a zsűri. Murphy ráadásul három málnával térhetett haza a ceremóniáról.

Shake

Ruhabotrányok az Oscaron

Az idei Oscar-díj átadást a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg, hiszen a forgatókönyvírók sztrájkja miatt kimaradt a Golden Globe, a díjkiosztó szezonnak hiányzott egy fontos divat-eleme. A vasárnapi díjátadóig, az izgalmat csökkentendő, összegyűjtöttük milyen botrányos ruhákban jelentek meg a múltban jelöltek és vendégek.

MTI Kult

Szerb-német-magyar film az Oscar-sorban

Bekerült a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjra leginkább esélyes kilenc film közé Srdan Golubovic Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült műve; az öt jelöltet jövő kedden hirdetik ki - tájékoztatott a Magyar Filmunió szerdán.

MTI Kult

Oscar-jelölés: háborús témájú dokumentumfilmek az esélyesek

A második világháborútól az iraki konfliktusig - főként háborús témájú dokumentumfilmek szerepelnek azon a 15 produkciót felsorakoztató listán, amelyet a potenciális Oscar-díj jelöltekről hétfőn hozott nyilvánosságra az Amerikai Filmakadémia.

MTI Shake

Vészforgatókönyv az Oscar-díjkiosztóra

A hollywoodi írósztrájk miatt két forgatókönyv is készül a február 24-i Oscar-díjkiosztóra: az egyik a hagyományos csillogó sztárparádé terve, a másik egy alternatív program a gála megmentésére.