szerző:
MTI/hvg.hu

Ellentmondásos a vasárnap elhunyt világhírű orosz író, Alekszandr Szolzsenyicin életművének esztétikai és politikai megítélése - nyilatkozta M. Nagy Miklós, az Európa Kiadó Szolzsenyicin-köteteinek szerkesztője, fordító, az orosz irodalom szakértője hétfőn.


 
M. Nagy Miklós kiemelte, hogy az orosz író Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregénye és A Gulag szigetvilág című regénye óriási szerepet játszott abban, hogy a baloldali nyugati értelmiség rádöbbent, a kommunizmussal kapcsolatos illúziók tarthatatlanok. Ugyanakkor a nyugati értelmiség szerint Szolzsenyicin mélyen hívő orosz nacionalista gondolkodóként "igaztalanul, ideológiailag ellenszenves módon" bírálta a kapitalizmust, az amerikai társadalmat - hangsúlyozta a szerkesztő.
 
Mint arra rámutatott, Szolzsenyicint sokszor antiszemitizmussal is vádolták. Példaként említette, hogy sokak szerint a Lenin Zürichben című műve antiszemita nézeteket rejt magában. Az orosz író e vádakra a 200 év együtt című, oroszországi zsidókról szóló könyvével válaszolt - tette hozzá.
 
M. Nagy Miklós Szolzsenyicin kiemelkedő alkotásai között említette az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregény mellett A pokol tornácán és a Rákosztály című regényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan úgy látják, Szolzsenyicin ugyanazokat a módszereket használta, mint a szocialista realizmus írói, csak épp más célokra.
 
1964-től, miután már a szovjet sajtóban sem közölték munkáit, Magyarországon is tiltott szerző volt Szolzsenyicin- emlékeztetett M. Nagy Miklós. A rendszerváltozást követően azonban az Európa Kiadó és a Magvető Kiadó úgy döntött, megjelenteti magyarul is az orosz író alkotásait.
 
Felidézte, hogy A pokol tornácán a Magvető Kiadónál, míg az Ivan Gyenyiszovics egy napja, A Gulag szigetvilág, a Rákosztály, valamint Szolzsenyicin publicisztikái, esszékötete, a 60-as években írt kisprózái, elbeszélései az Európa Kiadónál jelentek meg. Amikor Szolzsenyicin Vörös kerék című történelmi regényciklusán dolgozott, csökkent iránta az érdeklődés, munkái "eléggé szórványosan" jelentek meg magyarul - mondta.
 
Beszámolt arról is, hogy az Európa Kiadó a közelmúltban egy Szolzsenyicin-életműsorozatot indított el, melyből már megjelent A pokol tornácán és a Rákosztály, de terveik között szerepel egy olyan kötet is, melyben Szolzsenyicin magyarul még meg nem jelent prózái olvashatók, s A Gulag szigetvilág rövidített változatban való kiadására is kértek már jogot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!