szerző:
MTI

Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak a nyugat-franciaországi Nantes-ban.

A füzet nagyságú lapra az év elején bukkantak rá a város könyvtárának gyűjteményében. A kotta létezéséről már régóta tudtak, de csak 2007-ben hitelesítette a salzburgi Mozarteum szakértője - közölték a könyvtár illetékesei, megerősítve a Presse-Océan című napilap értesülését.

A kéziratlap Pierre-Antoine Labouchére XIX. századi nantes-i festő és műgyűjtő hagyatékának része. A művész halála után a városra hagyta kincseit. Labouchére különösen hírességek aláírását gyűjtötte. A kottalapon kívül gyűjteményében őrizte Mozart apjához írt több levelét is. A kottán - amely egy D-dúr Credónak mintegy 15 ütemét, valamint egy szinte olvashatatlan második részt tartalmaz - egy német intézet kutatói fedezték fel a W. A. Mozart aláírást.

"A kutatók tudták, hogy vannak könyvtárunkban Mozarttal kapcsolatos dokumentumok, de nem vártak ilyen felfedezést" - nyilatkozta a lapnak Yannick Guin nantes-i városi kulturális tanácsos.

MTI Kult

Mozart összes műve ingyen a neten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600 szerzeményének partitúráit az interneten.

MTI Kult

Ismeretlen Mozart-partitúrákra bukkantak Lengyelországban

Dél-Lengyelországban, a Jasna Gora-i kolostorban (Czestochowa) talált 18, Wolfgang Amadeus Mozartnak tulajdonított partitúra közül három nem szerepel teljes művei Köchel-jegyzékében - írta pénteki számában a Polska című lengyel napilap.

Gramofon

A zongorista esete a borús Mozarttal

Debütált a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncertre neves vendégszólista, a zongorista Yefim Bronfman kapott meghívást. Sokan hitték azt, hogy elsősorban nem a megbízható zenekar, hanem a zongorista miatt érdemes elmenni a koncertre. Pont fordítva alakult.