szerző:
MTI

Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak a nyugat-franciaországi Nantes-ban.

A füzet nagyságú lapra az év elején bukkantak rá a város könyvtárának gyűjteményében. A kotta létezéséről már régóta tudtak, de csak 2007-ben hitelesítette a salzburgi Mozarteum szakértője - közölték a könyvtár illetékesei, megerősítve a Presse-Océan című napilap értesülését.

A kéziratlap Pierre-Antoine Labouchére XIX. századi nantes-i festő és műgyűjtő hagyatékának része. A művész halála után a városra hagyta kincseit. Labouchére különösen hírességek aláírását gyűjtötte. A kottalapon kívül gyűjteményében őrizte Mozart apjához írt több levelét is. A kottán - amely egy D-dúr Credónak mintegy 15 ütemét, valamint egy szinte olvashatatlan második részt tartalmaz - egy német intézet kutatói fedezték fel a W. A. Mozart aláírást.

"A kutatók tudták, hogy vannak könyvtárunkban Mozarttal kapcsolatos dokumentumok, de nem vártak ilyen felfedezést" - nyilatkozta a lapnak Yannick Guin nantes-i városi kulturális tanácsos.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Kult

Mozart összes műve ingyen a neten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600 szerzeményének partitúráit az interneten.

MTI Kult

Ismeretlen Mozart-partitúrákra bukkantak Lengyelországban

Dél-Lengyelországban, a Jasna Gora-i kolostorban (Czestochowa) talált 18, Wolfgang Amadeus Mozartnak tulajdonított partitúra közül három nem szerepel teljes művei Köchel-jegyzékében - írta pénteki számában a Polska című lengyel napilap.

Gramofon

A zongorista esete a borús Mozarttal

Debütált a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncertre neves vendégszólista, a zongorista Yefim Bronfman kapott meghívást. Sokan hitték azt, hogy elsősorban nem a megbízható zenekar, hanem a zongorista miatt érdemes elmenni a koncertre. Pont fordítva alakult.